Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 23 martie 2018

Calități esențiale pentru un lider în domeniul imobiliar

Timp de citire: 7 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

header-lider-imobiliare.png

Indiferent că ești responsabil de o echipă de agenți sau ești broker owner-ul propriei agenții imobiliare, ai nevoie de anumite calități ca lider în domeniul imobiliar pentru a avea succes. Ești persoana care inspiră și ghidează și, la nevoie, stabilește disciplina în rândul agenților sau echipelor pe care le conduci. Liderii se nasc sau se educă. Iată ce măsuri poți lua pentru a îți îmbunătăți calitățile de lider.

 

Vizionar

Liderii știu foarte clar unde vor să ajungă și modul în care vor ajunge acolo. Au o vedere de ansamblu asupra lucrurilor, după care creează o strategie pentru a-și atinge obiectivele. Ca să îți dezvolți capacitatea aceasta e bine să fii atent la liderii locali din industria ta, dar și să acumulezi cunoștințe din cărțile noi sau clasice de business și să ai clar definită misiunea agenției tale.

Cunoștințe aprofundate despre industrie
Știind tot ce mișcă în domeniul imobiliar nu te ajută doar să fii eficient, ci și să îți consolidezi poziția de lider. Cunoscând și înțelegând atât de bine piața, tu și echipa ta veți putea să identificați avantaje și dezavantaje dincolo de trendurile din piață, iar apoi să definiți modul în care acționați ținând cont de ce se întâmplă în piață. În plus, e important ca educația să fie un proces continuu și să participi frecvent la cursuri și training-uri.

Încredere
Încrederea este esențială, în special când vezi sau știi că lucrurile nu vor merge conform planului. În aceste condiții, e foarte important să menții și încrederea membrilor echipei tale, a agenților tăi. Încrederea ta îi ajută să rămână motivați, în ciuda obstacolelor, însă ai grijă să nu depășești limita, căci fiind prea încrezător chiar și când nu e cazul, te poate face să pierzi poziția ta de model de urmat.

Onestitate și integritate

Rare ori se întâmplă ca o persoană să privească cu admirație sau să urmeze sfaturile cuiva care nu este de încredere sau care a dat în trecut dovadă de lipsă de seriozitate. Dacă ești onest și transparent, când e cazul, atunci echipa ta va dori să contribuie la atingerea obiectivelor. Când dai dovadă de sinceritate și integritate, echipa ta devine cu totul implicată scopului comun pentru care lucrați fiecare.

Abilități de comunicare

Până și cel mai introvertit om poate să își dezvolte capacitatea de a comunica eficient dacă are o voință puternică. Până la urmă, comunicarea eficientă este necesară în orice situație din viață. Un lider bun poate să comunice eficient strategia, obiectivele și chiar să managerieze conflictele ce pot apărea între el și agenți sau între membrii unei echipe.

Asumarea de riscuri

Un lider bun știe când e momentul să își asume riscuri și să aleagă riscurile ”potrivite”. Deciziile pe care le iei de obicei sunt în favoarea echipei, însă uneori e nevoie să iei și decizii pentru care nu vei avea sprijinul tuturor celor din agenție. Vocile agenților tăi trebuie să se facă întotdeauna auzite, însă e imposibil să faci pe toată lumea fericită mereu. Chiar și așa, orice riscuri ești dispus să îți asumi, trebuie să te gândești la binele echipei.

Abilitatea de a-i motiva pe ceilalți

Un lider bun are un sistem de a motiva și recompensa echipa astfel încât membriii ei să rămână optimiști și entuziasmați de munca pe care o au de realizat. Oricât de complicate ar fi lucrurile, nu dărâma moralul unei echipe, ci încearcă să îl ridici pentru ca ei să aibă încredere atât în forțele proprii, cât și în activitățile cărora se dedică.

Angajamentul

Să îi motivezi și să îi inspiri pe cei din jurul tău sunt două calități esențiale pentru un lider, iar alături de acestea vine angajamentul pe care îl dovedești echipei tale de agenți imobiliari. Angajamentul tău față de obiectivele echipei și agenției vor menține motivația, pozitivismul și vor crește performanțele afacerii tale.

Să conduci cu succes o echipă din poziția de lider înseamnă să gestionezi eficient eforturile tuturor pentru un scop comun. Să deții sau să cauți să îți dezvolți calitățile prezentate mai sus vor avea efect pozitiv asupra performanțelor echipei și nivelului de motivație în cadrul agenției.

New call-to-action

Află ultimele noutăți de la RE/MAX