8 adevăruri despre piața românească de imobiliare în 2019

Timp de citire: 9 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Razvan-Cuc-Director-Regional-REMAX-Romania-1024x682

Revista Biz a realizat recent un interviu cu Răzvan Cuc, președintele RE/MAX, în care au fost abordate subiecte despre evoluția și perspectivele domeniului imobiliar din România la final de 2019, având în vedere că în birourile RE/MAX au fost intermediate tranzacții de 79 milioane de Euro, doar la începutul acestui an. 

2013 este anul în care Răzvan Cuc s-a angajat să dezvolte franciza RE/MAX în România, parte dintr-o rețea internațională de agenții imobiliare care angrenează entuziasmul pentru business a peste 125.000 de agenți. 

Interviul cuprinde 8 întrebări esențiale și 8 adevăruri despre evoluția imobiliarelor din România în ultimii ani, predicții și detalii despre franciza RE/MAX.

 

1. Cum a evoluat piața imobiliară în prima jumătate a anului 2019? Ce se va întâmpla cu piața imobiliară românească în a doua jumătate a anului? 

„Pe fondul rezultatelor înregistrate anul trecut, RE/MAX mizează anul acesta pe o creștere de circa 40% în toate direcțiile de dezvoltare. Până la finele lui 2019, compania se așteaptă la o valoare totală a comisioanelor de circa 4,2 milioane de euro, un număr total de minimum 55 de birouri francizate, respectiv un număr de aproximativ 450 de membri.”

 

2. Care au fost provocările RE/MAX în al doilea semestru din 2018 și ce așteptări au specialiștii în imobiliare de la al doilea semestru al anului 2019?

„2018 a fost un an productiv pentru RE/MAX, care a marcat pozitiv dezvoltarea companiei pe toate planurile, atât la nivelul cifrelor obținute, cât și în ceea ce ține de dezvoltarea rețelei. Provocările în al doilea semestru din anul 2018 au venit din zona promovării online, prin integrarea noului site cu CRM-ul nostru și la integrarea siteului în portalurile de promovare.”

 

3. Se vehicula posibilitatea unei crize în sectorul imobiliar. La ce ne putem aștepta în continuare?

”Contrar zvonurilor din piață, încă nu există niciun semn de apariție a unei crize imobiliare, iar piața este într-o continuă creștere pe toate planurile. Aceasta este una moderată, constantă, nu vorbim de un boom imobiliar – prețurile medii nu au atins încă vârfurile din 2008, în contextul în care salariile s-au dublat față de 2008. Credem că piața imobiliară din România nu se află în pericol de criză, decât în contextul unor fenomene la scară europeană sau globală.”

 

4. Ce ne puteți spune despre prețurile imobilelor și despre numărul tranzacțiilor?

”În ceea ce privește prețurile locuințelor, acestea se situează, în medie, la 1.300 euro/mp în București, 1.600 euro/mp în Cluj-Napoca, 1.450 euro/mp în Iași, 1.204 euro/mp în Timișoara. În opinia noastră, prețurile locuințelor vor stagna sau vor înregistra cel mult ușoare creșteri în 2019, urmând ca până în 2022 acestea să ajungă la valori mai mari în zonele cu potențial de dezvoltare economică.”

 

5. Cine sunt cei care vor să cumpere și care sunt perioadele în care au loc cele mai multe tranzacții?

”Vara este un sezon bun în sectorul imobiliar, iar un motiv ar putea fi faptul că mulți români au timp, în acea perioadă, să acorde atenția cuvenită procesului de tranzacție. Pe de altă parte, fiind perioada concediilor, mulți români plecați la muncă în străinătate revin în țară și achiziționează proprietăți.”

 

6. Putem afirma că piața imobiliară locală a ajuns la maturitate? 

”Piața imobiliară locală deține un mare potențial de dezvoltare. În primul rând, este cunoscut faptul că suntem cea mai mare piață de proprietari din Europa, iar acest apetit determină o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire. Tot mai mulți români investesc în locuințe secundare, iar prețurile scăzute ale imobilelor, cât și randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiționale.”

 

7. Care sunt avantajele agențiilor imobiliare în sistem de franciză?

”Francizele sunt extrem de populare în rândul proprietarilor de afaceri mici și antreprenorilor în devenire, întrucât oferă șansa de a deține o afacere, având, totodată, suportul din partea unei companii cu un model de business care este deja unul de succes.

Prim achiziția unei francize imobiliare se elimină sau cel puțin se minimizează provocările din această industrie, atât ca antreprenor la început de drum, cât și ca owner al unei mici agenții imobiliare care se luptă să crească.”

 

8. La cât se ridică investiția într-o franciză imobiliară RE/MAX?

”Pentru deschiderea unei francize RE/MAX este necesară o investiție inițială de 8.990 de euro.  Acest cost include un pachet complex de training, respectiv 200 ore de educație specifică, materiale de lucru, de marketing, de tehnologie, cât și suport în demararea afacerii – practic tot ce e nevoie pentru a demara o afacere la cheie. La acest cost inițial se adaugă cel pentru amenajarea unui birou necesar desfășurării activității.

Odată cu accesul la rețeaua noastră, ownerii sau brokerii vor plăti o redevență lunară procentuală din venituri și una fixă de suport. Printre altele, aceștia beneficiază de consultanță pentru dezvoltarea continuă a afacerii, consiliere de marketing, dar și acces la o platformă CRM de listare a proprietăților.”

 

 

header-email-remax-franciza.png

 

Click me

Află ultimele noutăți de la RE/MAX