81% dintre europeni caută locuințe online

Timp de citire: 5 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

În România, peste 50% din cumpărătorii unei locuinţe au ajuns la casa dorită tot prin căutări pe Internet, potrivit unui studiu realizat de RE/MAX.

remax Sign_closeupPotrivit studiului RE/MAX, la nivel european, 67% dintre cei care se află în căutarea unei case încep prin a căuta pe site-urile specializate în anunţuri imobiliare. Din total, 44% întreabă prietenii şi familia dacă ştiu de proprietăţi scoase la vânzare. De asemenea, 35% din total încep căutarea cu ziarele specializate în anunţuri.

În ceea ce priveşte metodele prin care cei aflaţi în căutarea unei case chiar găsesc cea mai bună variantă, studiul RE/MAX Europe arată că cele mai mari şanse de reuşită – 76% – le au cei care au încep căutarea online.
„Atât în România, cât şi la nivel european, chiar dacă o căutare a unei case începe online sau din anunţurile din ziare, un procent important din tranzacţii este încheiat printr-un agent imobiliar, procent care sperăm să creacscă de la an la an”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.

Analiza RE/MAX mai arată că, pentru 60%, fotografiile cu proprietatea pe care o trec pe lista de vizionări sunt extrem de importante şi pot face diferenţa.

Studiul desfăşurat de companie mai arată că, la nivel european, 40% dintre persoanele care caută o proprietate o fac împreună cu partenerul, iar 25% singuri. Cel mai mare procent, în acest sens, este în Spania, unde 60% din cei care doresc o casă sunt cuplu. Pe locul al doilea este România, unde procentul este de 55%, iar în Franţa este de 31%. Pe piaţa din Turcia lucrurile stau diferit – aici doar 14% dintre cei care cumpără o casă sunt într-un cuplu.

Mai mult de atât, analiza RE/MAX mai arată că 76% dintre cei care caută o casă au avut, până la acel moment o proprietate sau măcar o locuinţă închiriată.
Ce vor europenii?

Costul locuinţei este, pentru cea mai mare parte a europenilor, cel mai important aspect atunci când vine vorba de achiziţia unei case. Pe locul al doilea se află amplasamentul, suprafaţa şi alte costuri implicate de noua casă. Gradul de eficienţă energetică şi anul de construcţie joacă şi ele un rol important.
Atunci când vizitează pentru prima dacă o locuinţă aflată pe lista de achiziţie, europenii se uită în primul rând la dotările din baie şi analizează atent ce reparaţii sunt necesare. Mirosul din casă şi împrejurimile joacă şi ele un rol esenţial, ca şi gradul de dotare a bucătăriei.

Când vine vorba de vecinătăţi, pentru aproape 20% din cumpărători apropierea de un loc de joacă pentru copii este crucială, iar pentru circa 19%, apropierea de o grădiniţă sau o şcoală. Din topul locurilor ce nu trebuie să lipsească din zonă sunt centrele comerciale, restaurantele şi bisericile.

De notat că tinerii şi femeile ar vrea în mod special să aibă o locuinţă în apropierea mallurilor, în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani ar prefera să aibă în apropiere o grădiniţă sau o şcoală.

Sursa:http://cpi.imobiliare.ro

Află ultimele noutăți de la RE/MAX