Kati Roșca
Kati Roșca / 11 iulie 2023

Vrei să deschizi o franciză imobiliară? Află care sunt provocările unei afaceri în domeniu

Timp de citire: 8 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Dacă privești realist lumea afacerilor, probabil știi deja că niciun business nu este întotdeauna simplu și 100% sigur. Un adevărat antreprenor înțelege că provocările sunt iminente, dar în același timp este conștient de faptul că trebuie să le facă față pentru a obține succesul. De altfel, gândește-te la tot parcursul vieții tale și la cum ai avut de învățat din fiecare moment dificil. Depășirea unui obstacol înseamnă de multe ori o satisfacție mult mai mare decât ai crede.

Pentru a avea cât mai multe șanse de succes ca antreprenor, este important să știi de la început care sunt cele mai întâlnite provocări cu care se poate confrunta afacerea ta. Cunoscând riscurile, ai mai multe șanse de a te gândi la soluții și de a anticipa momentele de cumpănă. 

Agențiile și francizele imobiliare se pot confrunta și ele cu propriile provocări, despre care îți vom povesti mai multe în continuare. Totodată, îți vom oferi câteva soluții pe care le poți aplica pentru a le depăși cât mai ușor.

Imaginea francizei imobiliare pe piață - un aspect esențial pentru un început de succes

Atunci când lansezi o afacere imobiliară de la zero, construirea unei imagini este un proces lung și dificil. Oamenii încă nu te cunosc, așa că sunt sceptici când vine vorba să colaborați și să te aleagă ca partener. O franciză imobiliară presupune faptul că te vei asocia cu reputația rețelei din care vei face parte. De aceea, este foarte important să alegi o franciză cunoscută, care prezintă încredere și este deja apreciată la nivel local și național. Înainte de a face alegerea, studiază piața și observă care ar putea fi varianta cea care ți se potrivește din toate punctele de vedere - ca valori, stil de lucru, reputație.

De exemplu, RE/MAX este un brand care a câștigat deja încrederea clienților - atât în România, cât și pe plan internațional. Avem o reputație solidă, ceea ce înseamnă că vei avea din start un avantaj, iar clienții care doresc un partener potrivit pentru o tranzacție se vor simți confortabil să apeleze la tine.

Relația cu francizorul, precum și respectarea standardelor și a brandului francizei

O franciză imobiliară funcționează sub licența și îndrumarea unui master francizor. Acesta poate impune anumite politici, reguli sau cerințe care trebuie respectate de către francizat. Menținerea unei bune relații cu master francizorul, comunicarea eficientă și colaborarea pot fi esențiale pentru succesul francizei. Franciza are, în general, anumite standarde, care includ identitatea vizuală, procesele și procedurile standardizate, precum și utilizarea unor instrumente și tehnologii specifice. Asigură-te că le cunoști și că le respecți.

Totodată, o rețea de francize poate fi privită ca o adevărată familie: membrii săi se identifică în general cu imaginea acesteia și cu valorile sale. Prin urmare, te sfătuim ca înainte de a alege franciza imobiliară din care vrei să faci parte, să soliciți informații legate de modul de lucru și de standardele etice ale rețelei. 

Modelul de business oferit de franciza imobiliară aleasă

Cele mai multe persoane care preferă să deschidă o franciză își doresc să se poată baza pe un brand cunoscut, pe un model de business deja testat și pe o serie de resurse care să le simplifice intrarea pe piața afacerilor. O franciză presupune riscuri mai mici decât o afacere pornită de la zero, însă acest lucru este valabil exclusiv pentru rețelele puternice, care au deja tradiție, experiență și strategii bine definite.

Dacă alegi să deschizi o franciză imobiliară RE/MAX, vei beneficia de un model de business care și-a dovedit deja succesul. De asemenea, te vom sprijini constant prin traininguri, resurse gratuite și sfaturile de care ai nevoie. Astfel, nu vei întâmpina aceleași riscuri presupuse de un business nou.

Concurența din domeniul imobiliar

Industria imobiliară este competitivă, iar agențiile imobiliare se confruntă cu o concurență puternică. Există numeroase agenții imobiliare în piață, iar obținerea și menținerea clienților poate fi o provocare. Este necesar să-ți diferențiezi agenția și să oferi servicii de calitate superioară pentru a câștiga încrederea clienților.

Din fericire, dacă alegi să fii parte dintr-un brand cunoscut, ca RE/MAX, vei avea din start un avantaj competitiv. În plus, te vom ajuta cu tehnici și instrumente eficiente de promovare, fără a fi necesar să aloci pentru asta un buget consistent de marketing.

Fluctuațiile pieței imobiliare și adaptarea la tendințele noi

Piața imobiliară poate fi influențată de fluctuații care pot afecta activitatea unei agenții. În perioadele de scădere a pieței, volumul tranzacțiilor poate să scadă, ceea ce poate avea un impact asupra veniturilor agenției. Este important să fii pregătit pentru astfel de momente și să ai o strategie adecvată de adaptare la schimbările pieței. Ajută întotdeauna să te poți baza pe experiența colegilor tăi și să fii la curent cu tendințele și schimbările legislative din domeniu.

Îți vom da și un exemplu în acest sens: în perioada pandemiei, am înțeles că este posibil ca tranzacțiile imobiliare să nu se mai poată desfășura în mod clasic. Oamenii erau sceptici atunci când venea vorba de vizionări, iar colegii nou veniți în rețea nu puteau participa la traininguri in-class, mai ales în timpul carantinei. Din fericire, faptul că facem parte dintr-o rețea globală și ne putem baza unii pe alții, ne-a ajutat să ne mobilizăm rapid. Am învățat cum să ne mutăm activitatea în online, cum să prezentăm proprietățile virtual și cum să comunicăm eficient de la distanță. 

Industria imobiliară este în continuă evoluție, iar tehnologia joacă un rol tot mai important în acest domeniu. Adoptarea și integrarea tehnologiei pot fi o provocare pentru unele agenții imobiliare, însă în rețeaua RE/MAX punem accentul pe agilitate, flexibilitate și prezență de spirit. Totul, bineînțeles, împreună. Ca o mare familie.

Lumea afacerilor poate fi uneori ca o mare liniștită, alteori ca o apă plină de valuri, ce te poate înspăimânta. Când ai alături partenerii potriviți, poți naviga pe orice fel de vreme, pentru că vei rămâne mereu la suprafață. Vrei să afli mai multe despre ce înseamnă să ai propria franciză imobiliară RE/MAX? Discută cu unul dintre consultanții noștri și vei descoperi tot ce ai nevoie să știi!

Află ultimele noutăți de la RE/MAX