Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 11 ianuarie 2023

Bazele pentru networking

Timp de citire: 8 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

7 abilități de stăpânit înaintea următorului eveniment

Dacă nu te simți în largul tău să faci networking – stai liniștit! Nu există persoane care își creează relații în mod natural. Acest lucru vine în urma cultivării unor abilități pe care oricine le poate dezvolta în timp. Deci, cu cât exersezi mai mult, cu atât vei fi mai priceput. Dacă îți amintești că fiecare eveniment de networking este de fapt o șansă să exersezi, vei deprinde rapid aceste abilități


1 | Fii atent la limbajul trupului

Spunem multe despre noi fără să vorbim, deci ai grijă la postură pentru a nu părea închis sau agresiv în mod neintenționat. Evită să îți ții brațele încrucișate, respiră lent și zâmbește. Vei transmite astfel semnalul că ești deschis la conversații. Și nu uita de mediul în care ești. Nu te ascunde după perete și nu te așeza la o masă goală sau pe un rând gol de scaune – vei pierde cea mai bună oportunitate de relaționare!

 

2 | Scrie-ți propria poveste

S-ar putea să ai o singură șansă de a vorbi despre tine și ce faci, deci fii gata pentru când vine acel moment. Cu mult înainte de eveniment, pregătește un discurs scurt de maximum 30 de secunde care descrie cine ești și ce faci tu pentru a aduce rezultate. Concentrează-te mai puțin pe cum vei memora tu discursul și formulează-l intr-un mod ușor de reținut pentru cealaltă persoană. Iar apoi exersează, exersează, exersează!

 

3 | Fii prezent

Nu poți fi atent dacă ești mereu îngrijorat de ce vei spune în continuare. Deși majorității oamenilor le place să vorbească despre ei înșiși, foarte puțină lume ascultă. Fii acea persoană care iese în evidență acordând celorlalți șansa de a vorbi. Exersează abilitățile tale de ascultător punând reflectorul pe interlocutorul tău. Nu te gândi la ce ai de adăugat în conversație și nu căuta din priviri următoarea persoană cu care să vorbești. Dacă asculți cu interes sincer, vei crea o conexiune reală pe care oamenii o vor ține minte. 

 

4 | Provoacă-te

Stabilește obiective în afara zonei tale de confort, pas cu pas. Fie că înseamnă să te întâlnești cu patru persoane noi la fiecare eveniment sau să te alături la cinci conversații, atingerea acestor obiective mai mici îți oferă încrederea să îți vei atinge țelurile mai mari. Dar ține minte, nu este un concurs și nu există un premiu pentru cel ce a adunat cele mai multe cărți de vizită la final. Stabilirea obiectivelor te poate ajuta să ai un punct de pornire, dar în final contează calitatea conexiunilor, nu cantitatea lor. 

 

5 | Pune întrebări mai bune

Dezvoltă întrebările pentru a crea conversații mai interesante și mai pline de sens. În loc să întrebi “Cu ce te ocupi?”, întreabă dacă au lucrat la ceva palpitant în ultima vreme. În loc să întrebi “Ce mai faci?”, întreabă ce așteaptă cu nerăbdare să facă în acea zi. De asemenea, nu rata ocazia de a-ți extinde rețeaua - întreabă “Care e cea mai interesantă persoană pe care ai cunoscut-o aici?”

 

6 | Află cum poți ajuta

Dacă ai pus întrebări bune și chiar ai ascultat, acum ar trebui să știi destul de multe despre cealaltă persoană, inclusiv care sunt succesele si provocările sale. Acum ai ocazia să îți demonstrezi valoarea găsind modalități de a-ți ajuta persoanele de contact să aibă un impact. Un lucru simplu precum a te oferi să le prezinți pe cineva care le-ar putea fi de ajutor contează mult la crearea unei bune impresii care mai apoi duce la o relație pe termen lung. Ține minte: generozitatea te poate duce departe.

 

7 | Nu analiza prea mult!

Cea mai important strategie este și cea mai ușoară – dacă pur și simplu te relaxezi. La orice eveniment de networking vei fi înconjurat de oameni ca tine: plini de emoții la gândul de a aborda un străin. Cu cât ești mai destins, cu atât se vor simți și alții mai în largul lor să vorbească cu tine. Ține minte că distracția este molipsitoare și tuturor le place să stea pe lângă cineva care se simte bine – deci simte-te bine!

 

Lucrează la aceste abilități de relaționare de fiecare data când întâlnești oameni noi, iar la următorul eveniment îți va la fel de ușor să faci noi contacte precum îți este să petreci timp cu prietenii tăi.

 

Deci, ești gata să îți faci niște relații noi, dar nu ai nici un eveniment la care să participi? Ia legătura cu noi pentru a afla mai multe despre evenimentele de neratat din rețeaua RE/MAX.

Află ultimele noutăți de la RE/MAX