[Interviu] De ce a ales Octavian Bădescu, fondatorul Sameday Courier, să investească într-o franciză RE/MAX

06 iulie 2017

interviuri

photo-octavian-badescu-1.png

Octavian Bădescu, fondatorul Sameday Courier, a demarat lansarea unui nou start-up, rezultat al celei mai recente investiții: o franciză RE/MAX în Capitală.

Noua franciză va funcționa sub numele de RE/MAX Freedom Group și va fi activă începând din luna august.

Am stat de vorbă cu Octavian despre noua sa investiție reușind, astfel, să aflăm mai  multe lucruri legate de motivele care l-au determinat să facă acest pas important, percepțiile în raport cu piața imobiliară, așteptările și planurile de dezvoltare a noului său bussiness - RE/MAX.


Discuția noastră a luat, treptat, turnura unui interviu din care nu lipsesc insight-urille valoroase - informații care pot fi considerate o referință bună de către orice antreprenor pregătit de o nouă provocare: un business în imobiliare.

Kati Roșca:
De ce ai ales această investiție?

Octavian Bădescu:
Pe de-o parte sunt atras, într-o anumită măsură, de piața imobiliară, zona în care sunt eu însumi investitor. Atenția mea merge chiar către segmentul de piață în care brand-ul RE/MAX este specializat și poziționat ca nr. 1 in lume : “residential – secondary market”.

Pe de altă parte, am analizat inclusiv această oportunitate de peste jumătate de an, informându-mă la un nivel destul de detaliat cu privire la piața internă și evoluțille în plan internațional, inclusiv în ceea ce privește business-ul  RE/MAX.

Am studiat mai multe modele și am concluzionat că, în acest moment o franciză RE/MAX este cea potrivită pentru o investiție. 

Consideri că domeniul imobiliar are un potențial evident la ora actuală pentru dezvoltarea unui business de succes?

O.B:
Cred că există un potențial semnificativ aici, mai ales ținând cont de caracteristicile pieței, de nevoile existente privind un serviciu de calitate, de peisajul concurențial, de fundamentul mondial și local al brand-ului “mama”, de contextul economic și, inclusiv, de contextul în care mă aflu eu, context în care preconizez că sunt premise pentru a putea performa în imobiliare în următorul deceniu.

Cum percepi piața pe care vei activa?

O.B:
Cred că există potențial pentru o piață imobiliară efervescentă în următorii ani și că există o nevoie atât a vânzătorilor, cât și a cumpărătorilor, pentru servicii de consultanță imobiliară de calitate. Intuiesc, totodată, și că, pentru a livra calitate pe o astfel de piață, este necesară reprezentarea exclusivă.
Iar măsura în care filozofia RE/MAX se concentrează pe această exclusivitate, pe lucrul în serviciul vânzătorilor și pe oferirea unor servicii implicite, comisionate cu 0% la cumpărători, poate fi cheia pentru a genera încredere și a derula, cu profesionalism, o astfel de activitate.

Cum crezi că va evolua, în noul context (RE/MAX), relația cu clienții în zona imobiliară?

O.B:
Îmi doresc ca cei care vor avea de vândut o proprietate imobiliară să ne considere prima opțiune ca parteneri ai lor în acest proiect, întrucât avem aceleași obiective.

Și, îmi doresc să le oferim o calitate a serviciilor care să le genereze nu doar percepția unui efort care și-a meritat pe deplin valoarea, dar care să își merite inclusiv eventualele recomandări. Despre asta cred că este vorba în această afacere și cred că în piață este suficient loc pentru așa ceva.

Care sunt așteptările tale cu privire la această nouă investiție?

O.B:
Din moment ce am intrat în proiect iar motivația (cel mai important ingredient al succesului) este mai dificil de regăsit la antreprenorii cu exit-uri la activ, cred că nivelul așteptărilor nu e greu de intuit.

Anvergura RE/MAX Freedom Group trebuie să depășească precedentele proiecte.

Este prematur, însă, pentru o estimare punctuală și publică.  Va fi mult de muncă, deocamdată demarez cu smerenie acest proiect, se va construi gradual și sper să pot vorbi și despre o expertiză specifică în câțiva ani. Am conturat un plan pentru urmatorii 8-10 ani, însă rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile pe parcurs - până în 2025, de exemplu. În antreprenoriat este necesară multă flexibilitate și adaptabilitate. Prin urmare, vom vedea ce va fi.

cta-descarca-brosura-remax26.05.png

Ce ți-a dat încredere și imbold pentru implicarea într-un astfel de proiect?

O.B:
Am luat în calcul faptul că avem de-a face cu un brand puternic și un sistem care și-a dovedit consecvent funcționalitatea. Vorbim, astfel, de un lider mondial (RE/MAX), vorbim de un master francizor (Razvan Cuc) care este un antreprenor cu experiență, cu resurse, cu echipă, cu dedicare, cu focalizare, cu o experiență vastă în imobiliare.

Și mai vorbim, totodată, de un francizat local (subsemnatul) cu o anume experiență managerială și antreprenorială în sectorul serviciilor, cu investiții imobiliare proprii, cu anumite resurse, cu motivație și cu un plan de dezvoltare la nivel local. Am toate premisele care să justifice, cu optimism, șansa unei reușite totale. Restul lucrurilor le lăsăm și la proba timpului.

Care sunt planurile tale în dezvoltarea business-ului RE/MAX?

O.B: 
Planul meu, ca antreprenor, este să dezvolt un business puternic sub numele RE/MAX FREEDOM Group - un brand și o companie care valorizează liberatea, una dintre aspirațiile cele mai înalte ale fiecărui om. Oricine își dorește independență, cei cu o mentalitate antreprenorială o vizează cu precădere, iar lucrul în echipa noastră o poate oferi.

Este foarte importantă atât relația cu echipa RE/MAX, cât și relația cu ceilalți francizați - antreprenori, asemenea mie. Dezvoltarea business-ului meu va veni implicit ca o consecință firească a dezvoltării business-urilor lor. Așadar, rolul meu va fi și să îi sprijin pe ei să devină cei mai buni din piață, restul vor fi efecte. Aceasta este filozofia noastră.

Cum vei selecta agenții cu potențial pentru acest business?

O.B: 
Pe aceasta piață activează mii de oameni cunoscuți sub numele de “agenți imobiliari”. Cu privire la aceștia există o percepție nu tocmai pozitivă, dar nici total nejustificată din păcate (un fel de “taximetriști scumpi”). Dar eu știu că în această piață sunt și oameni talentați, sunt și oameni cu ceva experiență și cu potențal, sunt și profesioniști. Și mai există oameni care își doresc o recalibrare a propriei cariere dar. din diferite motive, sunt insuficient puși în valoare în mediile în care activează.

Misiunea unui antreprenor care deține o franciză în zona de consultanță imobiliară este să îi identifice și să găsească formulele de a maximiza potențialul acestora, de preferință într-o manieră constantă și pe termen lung.

 

Prin afilierea la reţea, RE/MAX Freedom Group are avantajul de a face parte dintr-o afacere în care, în acest moment, există pe plan local peste 170 de agenţi în cele 11 orașe unde este prezenta RE/MAXRomania.

RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, inaugurează o nouă franciză în Capitală. Aceasta este deținută de către Octavian Bădescu, important om de afaceri român, antreprenor în sectorul serviciilor și investitor, printre proiectele sale anterioare numărându-se Sameday Courier și Retailplus Eastern Europe.

banner-articol-franciza.pngDespre Octavian Bădescu
 

Vârsta: 42 de ani

Studii & profesie: EMBA, absolvent al ASE și al SNSPA - este antreprenor în sectorul serviciilor și investitor.

Experiența profesională: De-a lungul timpului, Octavian a fost implicat ca fondator și manager în diferite proiecte antreprenoriale în domenii precum cel de curierat, de cercetare de piață și de marketing direct, cele mai relevante fiind Sameday Courier și Retailplus Eastern Europe. www.badescu.ro

Cunoscut și pentru: Este creatorul produsului Lokko – o aplicație mobilă și un sistem de management al comenzilor - integrat la momentul exit-ului în Sameday Courier, care a obținut premiul „Inovația anului” în cadrul a două gale – ale industriilor de e-commerce și de curierat.

Domenii de interes: Susținător entuziast al virtuțiilor pieței libere, preocupat de implicare în evoluția societății, în general și de optimizarea gestionării resurselor publice, în particular. Octavian publică cu regularitate puncte de vedere pe teme antreprenoriale, manageriale, economice, sociale și politice și se implică activ în diferite proiecte legate cu precadere de antreprenoriat și de formarea tinerilor, fiind și membru al organizației Romanian Business Leaders.


 

Publicat de Kati Rosca

Kati este o persoană sinceră, corectă, organizată și creativă. Corectitudinea și sinceritatea sunt 2 valori importante pe care le apreciază la oameni. Este pasionată de cărți și călătorii. Absolventă a 2 facultăți, Litere și Drept. Îi place ceea ce face și se dedică 100 % pentru aceasta.