De ce să alegi un agent care lucrează în sistem de reprezentare exclusivă

Timp de citire: 11 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

remax-reprezentare-exclusiva.png

Vânzarea unui imobil reprezintă o tranzacție importantă pentru majoritatea, dacă nu chiar cea mai mare din viața noastră. Dacă e vorba de casa părintească sau de locuința în care ți-ai petrecut primii ani alături de familia pe care ai întemeiat-o, cu siguranță te simți adesea nostalgic, dar știi că trebuie să mergi mai departe. 

Sau poate e vorba de un alt tip de proprietate, de care nu ești legat sufletește, dar pe care vrei să îl vinzi la cel mai bun preț posibil.


Probabil ai încercat fără succes să vinzi fără ajutorul unui agent imobiliar, însă timpul tău e limitat și simți tot mai mult nevoia unui profesionist care să îți fie alături în procesul de vânzare.
Trebuie să știi că există o formă de colaborare între tine, proprietar, și agentul imobiliar în care nu există conflicte de interese. Este vorba despre sistemul de reprezentare exclusivă

Cuvântul ”exclusiv” pare că îți limitează opțiunile? Să știi că lucrurile stau exact pe dos - reprezentarea exclusivă aduce proprietății tale mai multă expunere, deci mai multe oferte din partea cumpărătorilor, plus o serie întreagă de avantaje.

Află în continuare ce este reprezentarea exclusivă, cu ce se diferențează aceasta de listările deschise și ce avantaje îți aduce din poziția de vânzător. 

Ce este reprezentarea exclusivă?

Prin reprezentarea exclusivă, tu acorzi unei singure agenții sau unui singur agent dreptul de a-ți vinde proprietatea. Prin reprezentare exclusivă agentul gândește vânzarea unei proprietăți exact așa cum ai face-o tu, căci reprezintă numai și numai interesele tale.

Agentul colaborează atât cu colegii din rețea, cât și cu alte agenții pentru tranzacționarea proprietății și elaborează o analiză complexă pentru a lista proprietatea la un preț corect.

Colaborarea are loc în baza unui contract de reprezentare exclusivă, în cadrul căruia este stipulat timpul pe care agentul îl are la dispoziție pentru a încheia tranzacția, iar dacă vânzarea nu are loc în perioada stabilită, tu poți înceta colaborarea fără să fii nevoit să plătești onorariu.

Când oferi unui agent reprezentarea exclusivă, tu primești în schimb toate cunoștințele unui profesionist care lucrează în beneficiul tău pentru a obține cel mai bun preț de la cumpărători calificați.

Care este diferența între vânzare directă și reprezentarea exclusivă?

Am văzut mai sus ce însemană listarea sau reprezentarea exclusivă. Înainte de a le compara, să definim listarea deschisă: aceasta este o practică prin care responsabilitatea vânzării proprietății tale este împărțită între mai mulți agenți, iar comisionul îi revine doar agentului care încheie tranzacția, care aduce cumpărătorul final.

La prima vedere poate părea corect și pentru tine, și față de agent, însă agentul care lucrează cu listare deschisă va fi mereu în competiție cu tine, încercând să vândă primul dintre toți ceilalți agenți pentru a obține comisionul. Deci, agentul nu apără tranzacția și nici interesele tale, căci motivația sa este să vândă cu orice preț.

De aici derivă una dintre cele mai importante diferențe: în cazul listării deschise se creează competiție între agenți, care încearcă să vândă cât mai repede, în loc să se creeze o competiție între cumpărători. În cazul listării exclusive, agenții colaborează și motivația lor e să obțină cel mai bun preț căci agentul tău va atribui un comision celui care ajută la încheierea tranzacției.

Colaborarea agenților prin listarea exclusivă crește substanțial potențialul de expunere al proprietății tale, iar agentul tău are timpul și energia necesare pentru realizarea descrierii și promovarea proprietății. În listările deschise, agenții promovează proprietatea astfel încât nici alt agent, nici cumpărătorul să nu recunoască imobilul înainte de a-l viziona, deci îți va restricționa accesul la cel mai bun preț pe care l-ai putea obține de la un cumpărător.

Încrederea în agenți a scăzut din cauza celor care lucrează cu listări deschise, însă reprezentarea exclusivă reușește să reclădească relația agent - vânzători printr-o serie de avantaje care pleacă de la simplul fapt că agentul reprezintă numai și numai interesele tale - vânzătorul.

Care sunt avantajele reprezentării exclusive?

Relația construită între tine și agent trebuie să fie una bazată pe încredere. Aceasta se construiește în funcție de modul în care agentul gestionează întregul proces. Iată câteva dintre avantajele reprezentării exclusive:

Prezentarea proprietății este una obiectivă
După cum spuneam la începutul acestui material, sunt mari șanse ca tu să fii foarte atașat emoțional de imobil, iar cumpărătorii, deși calificați, pot deveni suspicioși văzând cât de puternice sunt sentimentele tale și pot renunța la înaintarea unei oferte. De aceea, rolul agentului este să realizeze o prezentare obiectivă a imobilului tău, iar profesionalismul său va atrage încrederea și va crește interesul cumpărătorului.

Cumpărătorii sunt precalificați
Prin reprezentarea exclusivă, agentul dorește să crească eficiența procesului de vânzare, astfel că va urmări să atragă numai acei cumpărători care sunt calificați din punct de vedere financiar și pot înainta o ofertă scrisă pentru proprietatea pe care o vinzi. Astfel, agentul va avea cel puțin o întâlnire cu un potențial cumpărător, iar imobilul tău nu va fi expus prin vizite inutile, căci scopul vostru e de a obține cel mai bun preț de vânzare.

Procesul este unul sigur
Acest avantaj derivă din cel prezentat anterior, căci fiecare cumpărător care trece pragul proprietății tale este identificat cu un document de identitate, o măsură de siguranță care te ferește de posibile furturi a unor obiecte de valoare. 

Ai parte de suport în orice situație
În sistemul de reprezentare exclusivă, agentul îți este alături de-a lungul întregului proces pentru a soluționa orice fel de problemă. Spre exemplu, agentul îți oferă suport și după ce te-ai înțeles asupra unui preț cu cumpărătorul deoarece se poate întâmpla ca acesta din urmă să se răzgândească, iar rolul agentului este să se asigure că tranzacția este dusă la bun sfârșit.

Agentul creează competiție între cumpărători
Deoarece agentul reprezintă interesele tale în exclusivitate, acesta va face tot posibilul să creeze competiție și să obțină cel mai bun preț prin cerere de contraofertă. Nu e bine să pornești nici cu un preț de vânzare prea mic, căci cumpărătorul va face o oferă sub pragul minim, dar nici să ceri un preț prea mare, căci cumpărătorii se vor retrage, așadar cea mai sigură variantă e să lași agentul să creeze competiția între cumpărători.

Atunci când scoți la vânzare o proprietate, este extrem de important să ai parte de cele mai bune sfaturi și consultanța unui profesionist în domeniul imobiliar. Reprezentarea exclusivă este o formă de colaborare avantajoasă atât pentru tine, cât și pentru agentul imobiliar care te însoțește de-a lungul întregului proces.

Click me 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX