[Interviu] Mircea Drăguș - Broker Owner RE/MAX Invest, Cluj-Napoca: ”O franciză de succes te ajută să furi startul la deschiderea unei afaceri”

11 iulie 2017

interviuri

mircea-dragus.jpg

Mircea Drăguș ne-a împărtășit ce presupune investiția într-o franciză imobiliară din perspectiva unui profesionist implicat anterior în activitatea RE/MAX România ca director de dezvoltare regională și devenit de curând broker owner al biroului RE/MAX Invest din Cluj-Napoca.

 

Te invităm să afli care a fost motivația sa de a deschide un birou francizat RE/MAX, de ce investiții a fost nevoie pentru a pune pe picioare propria agenție și ce implică investiția în franciza imobiliară REMAX.

 


Kati Roșca:
Ce te-a motivat să deschizi un birou francizat RE/MAX?

Mircea Drăguș:
Am deschis un birou RE/MAX deoarece am văzut oportunitatea de câștig și dezvoltare a pieței imobiliare de acum. Nu am dorit să fie doar o afacere mică și de moment, deci, cunoscând sistemul RE/MAX, am ales să cumpăr o franciză imobiliară RE/MAX.

Care sunt avantajele deschiderii unui birou în sistem de franciză?

M.D:
O franciză de succes te ajută să furi startul la deschiderea unei afaceri și eviți să faci greșeli pe timpul și pe banii tăi. 


De ce investiții este nevoie la început pentru a obține franciza RE/MAX?

M.D:
Ai nevoie de banii pentru redevența inițială și o sumă tampon pentru primele 3 - 4 luni care să-ți acopere chiria, personalul de birou, cheltuielile curente și bineînțeles cheltuielile cu dotarea biroului.  Aceste sume diferă în funcție de zona în care activezi. Eu am calculat o sumă inițială de 15.000 euro.

Care sunt costurile lunare ale unui birou francizat RE/MAX?

M.D:
Costurile lunare diferă, dar în principiu ele sunt aproximativ  aceleași - redevența lunară fixă și procentuală, chiria, cheltuielile cu utilități-gaz, apă, curent, service și telefoane, salariul secretarei și sau a managerului de birou, publicitate și un procent de cheltuieli neprevăzute.

Pe ce perioadă se încheie contractul?

M.D:
Contractul este pe 5 ani, după care se poate prelungi plătind o altă redevență.

Cum evaluezi investiția raportat la veniturile pe care le-ai obținut?

M.D:
În cazul nostru, biroul va funcțional din august 2017, dar previziunile făcute arată o amortizare foarte rapidă a investițiilor inițiale. 

Cât de mult se implică RE/MAX atunci când agenția întâmpină dificultăți?

M.D: 
După cum spuneam, nu am avut cu biroul nostru încă situații dificile, dar din experienta mea în RE/MAX România știu că există o implicare activă a biroului regional în rezolvarea problemelor birourilor zonale. De altfel, interesul direct al RE/MAX România este ca aceste birouri să funcționeze și să performeze, deoarece există o stare de colaborare, chiar de asociere între acestea.

Care este diferența de costuri între o investiție într-o franciză imobiliară și deschiderea unei agenții independente?

M.D: 
Cred că inițial deschiderea unui birou independent pare soluția mai ieftină. Dar costurile tale ca și independent cresc exponențial, vei suporta singur multe din cheltuieli, altora nu le vei putea face față și riști să ajungi în afara pieței.

Pe piață există deja birouri imobiliare și rețele imobiliare mari care au un standard ridicat ca și vizibilitate, număr de agenți, birouri, dotări,  reclamă etc., pe care le vei ajunge foarte greu și cu cheltuieli enorme. Clienții din piață s-au schimbat și doresc să lucreze cu firme vizile în care să aibă încredere. 

Ce sfaturi aveți pentru un broker imobiliar independent care se străduiește să obțină succesul cu propria agenție imobiliară?

M.D: 
Singurul meu sfat este să se focuseze pe educația agentilor și creșterea calității serviciilor și, nu în ultimul rând, să lucreze în colaborare cu alte agenții. 

 

cta-descarca-brosura-remax26.05.png

 

Publicat de Kati Rosca

Kati este o persoană sinceră, corectă, organizată și creativă. Corectitudinea și sinceritatea sunt 2 valori importante pe care le apreciază la oameni. Este pasionată de cărți și călătorii. Absolventă a 2 facultăți, Litere și Drept. Îi place ceea ce face și se dedică 100 % pentru aceasta.