Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 06 noiembrie 2020

Studiu: Impactul COVID-19 asupra pieței imobiliare europene

Timp de citire: 4 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Pandemia COVID-19 a avut până acum un impact puternic asupra economiei pe plan mondial, afectând multiple domenii și schimbând oarecum regulile jocului pentru afacerile din întreaga lume. RE/MAX și-a dorit să afle mai multe despre modul în care această perioadă a influențat piața imobiliară, iar pentru asta a realizat un studiu amplu la nivel european și a intervievat peste 2000 de brokeri și agenți de top RE/MAX, din 27 de țări.

Studiul s-a concentrat pe efectele pandemiei asupra tranzacțiilor imobiliare realizate pe piața europeană, urmărind totodată modificarea comportamentului cumpărătorilor.

Principalele rezultate ale studiului asupra pieței imobiliare europene, în 2020

Deși pandemia a generat dificultăți în tranzacționarea proprietăților, cei mai mulți agenți imobiliari se așteaptă ca închirierile să rămână la aproape același nivel ca în 2019. 

Singurele țări care anticipează o scădere în această zonă sunt Malta, Grecia, Slovacia, Slovenia și Muntenegru, în timp ce Turcia prevede o creștere a pieței imobiliare în 2020. Totodată, deși partea de închiriere rămâne pe poziții, agenții se așteaptă ca vânzările să intre pe o pantă descendentă. 

Franța, Bulgaria și Polonia văd deja un interes crescut pentru achiziția caselor, care devin în următoarea perioadă mai căutate decât apartamentele.

Pe parte de preț, se preconizează scăderi de 5-10% în valoarea apartamentelor, ca urmare a creșterii interesului pentru case. Germania face excepția, situația de aici fiind aproape la pol opus: locuitorii se orientează în special către apartamentele din zona urbană.

Citește și: Cum a fost influențată piața imobiliară din Cluj în 2020 - un an atipic

Indiferent de îngrijorările pe care le ai - care, evident, într-un astfel de context sunt firești - nu uita că nevoia de vânzare/cumpărare nu va dispărea, chiar dacă se va diminua, așa cum a declarat și Michael Polzler, CEO al RE/MAX Europa

Este prea devreme să putem spune cu precizie care va fi impactul pandemiei asupra pieței imobiliare europene, mai ales pentru că situația diferă de la o țară la alta. Totuși, chiar dacă prețurile proprietăților se schimbă, imobiliarele rămân o investiție sigură pe termen lung și generează în continuare profit.

Află în continuare cele mai interesante concluzii ale studiului, pentru a-ți face o idee asupra evoluției pieței imobiliare europene în 2020.

 

infografic piata imobiliara europeana in 2020 - studiu remax

 

  

Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX