Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 08 iulie 2015

Prețul, important și pentru proprietar, și pentru chiriaș

Timp de citire: 4 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Una dintre greșelile frecvente pe care le fac proprietarii atunci când își închiriază locuințele pe care le dețin în mod direct, fără a apela la un agent imobiliar, este legată de redactarea contractelor de închiriere, mai exact de lipsa clauzelor pe care ar trebui să le cuprindă precum nivelul garanţiei, un aviz privind predarea-primirea imobilului, eventualele compensări, penalităţi sau daune, condiţiile privind încetarea contractului şi plata consumului de utilităţi.

Razvan Cuc, Director Regional REMAX Romania„Din păcate, proprietarii se expun unui risc ridicat de a întâmpina neplăceri atunci când aleg să închirieze un imobil fără ajutorul unui agent imobiliar. Astfel, de foarte multe ori, pagubele suferite de o închiriere cu probleme pot fi exponenţial mai mari comparativ cu acel comision solicitat de un agent imobiliar”, spune Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România, subliniind că un specialist solicită un comision care se situează între 50 si 100% din valoarea primei chirii. „Dacă pentru viitorii chiriaşi preţul, amplasamentul şi calitatea sau dotările spațiului sunt cele mai importante aspecte în procesul de selecţie a unei locuinţe, în cazul proprietarilor, pe lângă preț, contează foarte mult personalitatea viitorului chiriaș, dar și garanția pe care acesta trebuie să o achite.

Garsonierele şi apartamentele de 2 camere, cele mai căutate

Când vine vorba de cele mai multe căutate locuinţe de către chiriaşi dar şi despre cele care, deopotrivă, sunt oferite spre închiriere, analiza RE/MAX România arată că, în întreaga ţară, garsonierele şi apartamentele de două camere sunt pe principalele poziţii.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei închirierilor, Răzvan Cuc a subliniat că ultimii ani au adus o corectare uşoară a preţurilor, în cea mai mare parte a oraşelor importante din ţară observându-se o scădere uşoară, de câteva procente.

„Un impact puternic în evoluţia preţurilor la chirii , dar şi a volumelor de imobile închiriate a fost determiniat şi de programul Prima Casă”, spune reprezentantul RE/MAX România. Acesta subliniază că, imediat ce devin eligibili din punct de vedere financiar, foarte mulți chiriași aleg să acceseze programul și să-și cumpere propria locuință.

sursa: www.cpi.imobiliare.ro

Află ultimele noutăți de la RE/MAX