Kati Roșca
Kati Roșca / 24 august 2015

Ramona Cuc, RE/MAX: Suntem intr-un business cu oameni, iar acesti oameni au case

Timp de citire: 12 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Consultanta imobiliara este un business de mare succes in Romania zilelor noastre, insa Ramona Cuc a anticipat aceasta tendinta inca de dinainte ca piata sa ia contur.

QZHZVV8K

In 1995 punea bazele unei mici agentii imobiliare impreuna cu sotul sau, Razvan Cuc, si iata ca dupa 20 de ani poate vorbi cu optimism despre planurile de dezvoltare pentru urmatorii 10. Isi propune sa ajunga la 110 birouri francizate in Romania si peste 1.000 de agenti.

Mica sa afacere de familie face acum parte dintr-un grup imens din Europa, RE/MAX, si acapareaza Romania cu o arma pe care o dezvaluie chiar in acest weekend.

Este vorba destre femeile Agent, de peste 40 de ani, despre care Ramona Cuc, Director Regional RE/MAX Romania, vorbeste pe indelete intr-un interviu acordat Business24.

Spuneti-ne mai multe despre cariera dumneavoastra si drumul pe care l-ati parcurs pana sa conduceti o agentie imobiliara.

As putea spune ca am inceput direct cu antreprenoriatul. Asta s-a intamplat dupa ce la finalul studentiei am incercat timp cateva luni un post de secretara la o firma locala de print, apoi am decis rapid ca vreau sa fiu independenta si am inceput, cu sotul meu, Razvan Cuc, o afacere cu articole vestimentare intr-un magazin in Turda, apoi si in Cluj.

Apoi, dupa un an bun, am vazut la un moment dat intr-o revista de afaceri un articol despre agentii imobiliare si rapid am "cumparat" ideea.

Asa s-a nascut afacerea mea din real-estate, in 1995, intr-un moment in care nu exista practic aceasta piata. A fost un traseu de 20 de ani pana sa ajungem impreuna cu sotul meu sa conducem RE/MAX Romania.

Care a fost principalul dumneavoastra atu in aceasta ascensiune?

Nu stiu, cred ca am fost consecventa pe de-o parte, iar pe de alta m-am si regasit in a lucra cu oamenii - fiindca asa cum zicem acum in RE/MAX, noi nu suntem intr-o afacere cu case, ci suntem intr-un business cu oameni, iar acesti oameni au case. Si e foarte important sa pui pasiune in ce faci, mai ales daca vorbim de antreprenoriat si de o afacere pe termen lung.

A fi femeie ajuta mai mult atunci cand incerci sa vinzi un imobil, sau din contra?

A fi femeie e un avantaj pentru un agent ce lucreaza in rezidential.

Asa cum stim din statisticile RE/MAX, care in 40 de ani de evolutie spre pozitia de lider mondial in real-estate a avut sute de mii de agenti, profilul agentului ideal este 'femeie peste 40'.

Iar aici sunt cateva argumente rationale: 1)femeile peste 40 au mai mult timp, copiii lor fiind deja mari, apoi 2) la aceasta varsta apare un nou val de ambitii, o dorinta de reinventare 3) network-ul in care ele se invart este de oameni maturi care fac tranzactii sau afaceri imobiliare importante 4) in rezidential decizia de tranzactionare se ia de catre femei, iar femeile empatizeaza ce mai bine cu alte femei si 5) in general femeile sunt mai muncitoare si consecvente decat barbatii.

De asta noi, in RE/MAX, suntem foarte deschisi sa recrutam femei in pozitiile de Agenti.

De altfel, agentii de top din RE/MAX Romania sunt femei peste 40, care de-a dreptul s-au reinventat si au confirmat teoria de mai sus.

Este adevarat ca in Romania sunt mai multe femei decat barbati in aceasta meserie de agent imobiliar? Care ar fi cauza? Care e situatia in Europa?

In RE/MAX Europa numarul barbatilor e inca majoritar, insa numarul femeilor Agent este in crestere si multe din pozitiile de top la nivel european sunt ocupate de femei.

E fantastic cat de usor se poate adapta o femeie la aceasta profesie, avand in vedere ca exista o componenta emotionala importanta in toate tranzactiile imobiliare din zona rezidentiala.

Si totusi, ce atuuri trebuie sa aiba o femeie pentru a deveni si un lider in acest domeniu?

Ca in orice domeniu pentru a deveni un lider e nevoie de multa stiinta si de multa munca. In RE/MAX Romania avem cel mai eficent plan de educatie din Romania in domeniu, construit pentru a instrui de la zero o persoana pentru a se dezvolta in aceasta cariera.

De asemenea, avem cele mai eficiente instrumente de lucru pentru a acorda unui agent bun si suportul necesar, printr-un set de instrumente de lucru performante, pentru a organiza afecarea si a performa in tranzactii.

Suntem o optiune perfecta pentru o femeie care vrea sa se reinventeze si sa isi dezvolte o cariera noua la orice varsta.

Ce v-ati propus pentru urmatorul an, pe plan profesional?

Romania are un potential urias in aceasta industrie, a consultantei imobiliare.

Planul nostru de dezvoltare este pe 10 ani si isi propune sa ajunga la 110 birouri francizate in Romania si peste 1.000 de agenti, iar lucrul acesta este perfect realizabil cu sistemul de franciza RE/MAX care si-a dovedit succesul in foarte multe tari din Europa si din lume - RE/MAX fiind prezent azi in 93 de tari pe mapamond.

Mai concret, vrem sa ne dublam reteaua de Agenti in urmatoarele 12 luni si sa ne extindem birourile francizate cu inca 10 birouri.

Dar pe plan personal?

Pe plan personal raman o mama devotata familiei mele, celor doi copii care cresc frumos si ne multumesc pe noi, parintii.

Ce pasiuni aveti?

Acasa la Cluj avem o gradina mare, cu o mica livada, cu multe plante ornametale dar si o zona cu zarzavaturi.

Ador sa petrec timp in gradina, sa am grija de plante, sa ingrijesc si sa cultiv legumele - ma incarca teribil. Apoi imi mai place sa fac sport si fac asta regulat, dar merg si la cursuri de salsa pe care le-am descoperit destul de recent.

In plus imi place mult sa merg cu motocicleta si pentru asta am doua motociclete - o Yamaha mica de oras si un BMW mai mare pentru ture lungi, in care din cand ma aventurez impreuna cu sotul meu si alti prieteni.

De exemplu acum doi ani am petrecut o vacanta fantastica cu motocicletele intr-o tura de 2 saptamani in Sicilia, sau anul trecut in Bucovina si Maramures, dar au mai fost si vor mai fi si altele. E fantastic cata senzatie de libertate pot sa iti dea mersul de doua roti in comparatie cu popularul automobil.

Cum arata o zi in viata unui agent imobiliar?

Daca iti place sa lucrezi cu oamenii, sa te intalnesti si sa vorbesti cu ei, o zi ca agent imobiliar e una plina de bucuria de a socializa.

Daca in plus mai ai o placere in a ajuta oamenii, satisfactia se amplifica fiindca ei au nevoie de ajutorul unui agent in a-si rezolva problemele, care in majoritatea cazurilor sunt de mare importanta pentru ei - fiindca vanzarea sau cumpararea unei case e una dintre cele mai importante decizii din viata unui om sau a unei familii.

Dar in viata unui director de agentie?

Zilele sunt pline, dar ai avantajul ca iti organizezi programul cum doresti, poti sa iti faci loc si pentru treburi personale, fiindca esti propriul tau sef - esti in afacerea ta dar nu de unul singur. E fain - cum zicem noi prin Ardeal.

Cum reusiti sa va pastrati un echilibru intre profesional si personal din aceasta pozitie?

Nu e foarte complicat, mai ales ca de multe ori viata personala se intrepatrunde cu cea profesionala - sunt cazuri frecvente in care dezvolti relatii personale cu clientii sau multi oameni din sfera personala iti devin clienti.

La fel si cu agentii sau colaboratorii care in timp se apropie in relatii. In plus eu sunt implicata in acestra afacere impreuna cu sotul meu, ceea ce din nou apropie cele doua zone ale vietii - personal si profesional.

sursa: www.business24.ro

Află ultimele noutăți de la RE/MAX