Piaţa imobiliară din Capitală a început să se stabilizeze în ultimii doi ani, când s-au semnalizat corecţii minore la nivelul preţurilor. Zonele cu cele mai multe tranzacţii au fost cele de la periferia Bucureştiului, unde s-a construit masiv în ultimii ani. În prezent, preţurile locuinţelor din Capitală variază mult de la o zonă la alta, dar şi în funcţie de anul construcţiei sau de dotările apartamentelor.
Madalina Vasile, Broker Owner RE/MAX Properties Bucuresti, spune ca, per ansamblu, dupa varful crizei, piata imobiliara din Capitala a avut o evolutie descrescatoare in ceea ce priveste atat preturile, cat si numarul de tranzactii, iar in ultimii doi ani s-a stabilizat, inregistrand corectii minore ale preturilor si respectiv o crestere al numarului de tranzactii, aceasta fiind determinata, in special, de numarul mare de locuinte noi date in folosinta in "suburbiile Capitalei", zonele marginase, respectiv satelitii Bucurestiului (Zona Chiajna, Zona Soseaua Alexandriei, Popesti Leordeni, Pallady, IMGB etc.), unde se construieste foarte mult si la preturi mici, vizand astfel segmentul de clienti ce acceseza Programul Prima Casa.
"Daca luam un exemplu specific, o categorie de produs, cum ar fi piata terenurilor de pilda, acestea nu au starnit mare interes in ultimii ani, mai ales in anii de criza, cand cererea a fost practic nula. Astazi, dupa mai mult de 7 ani de situatie incerta, terenurile au devenit un subiect abordabil, exista un interes deja pe piata pentru achizitionare, deoarece constructorii au prins curaj si isi doresc sa inceapa noi proiecte imobiliare. Si da, exista crestere pe acest tip de produs, dar nu neaparat o crestere de pret, ci o crestere de interes din partea cumparatorilor", spune Madalina Vasile.
Potrivit acesteia, in Bucuresti, preturile pe mp pentru locuinte variaza foarte mult de la o zona la alta si respectiv in functie de anul de constructie al imobilului. Sunt insa si alti factori determinanti, precum facilitatile oferite de imobil, finisajele, compartimentarea, suprafata, etajul sau vederea care pot influenta preturile, insa acestea nu au un impact atat de mare ca primii factori mentionati.
"Luand ca reper Piata Victoriei, un apartament de 3 camere intr-un imobil nou (receptie 2011) s-a tranzactionat pentru un pret de 2.250 euro/mp, in timp ce, in aceeasi zona, un apartament cu suprafata similara, insa intr-un imobil expertizat si inregistrat cu risc seismic 1, contruit in perioada anilor 1930, s-ar tranzactiona la maxim 500-600 euro/mp. Diferentele sunt foarte mari, iar daca discutam despre zona ultracentrala si zona de Nord, diferentele de sute de euro/mp provin si doar din finisajele prezente, respectiv facilitatile imobilului (piscina interioara/exterioara, spatii verzi, locuri de parcare, paza, sala de fitness etc.)", a explicat Madalina Vasile.
Unde sunt cele mai scumpe si cele mai ieftine apartamente din Bucuresti
La capitolul cele mai scumpe zone se evidentiaza clar zona centrala, ultracentrala si zona de Nord: Piata Victoriei, Kisseleff-Aviatorilor, Dorobanti-Capitale, Primaverii, Soseaua Nordului-Parcul Herastrau. Preturile practicate in medie in aceste zone variaza intre 2.000-3.000 euro/mp, conform Madalinei Vasile.
"Zonele unde gasim cele mai ieftine proprietati ale Capitalei sunt Ferentari, Rahova, Berceni-IMGB, Drumul Taberei, Militari. Desigur, in functie de zona din cartier unde este amplasata proprietatea, facilitati cum ar fi acces la mijloace de transport, apropiere fata de parcuri sau alte centre de interes, anul constructiei imobilului si starea apartamentului, preturile pot varia semnificativ, insa putem estima o medie de 700 euro /mp, pornind de la premisa ca pot incepe de la 400 euro/mp, si putem ajunge in zone bune din Militari, Drumul Taberei sau Berceni pana la 1.000 euro/mp", a completat Broker Owner-ul RE/MAX Properties Bucuresti.
Cum va evolua piata imobiliara din Capitala in urmatorii ani
Madalina Vasile estimeaza ca in urmatoarea perioada preturile imobilelor nu vor creste semnificativ. "Luand in calcul ritmul in care imobilele se tranzactioneaza, cred ca evolutia preturilor va fi liniara, adica mici abateri in sus sau in jos in functie de segmentul de piata, respectiv categoria de produs despre care discutam. Evolutia economiei este in foarte stransa legatura cu evolutia pietei imobiliare si, in functie de una dintre ele, poti lua pulsul celeilalte, deci pe termen de 1 an nu vad de ce ar creste preturile.
Insa, numarul de tranzactii ar putea fi inca in crestere si ma gandesc la rata de absorbtie a proiectelor noi care sunt de mare anvergura la nivelul Bucurestiului si respectiv a satelitilor acestuia, asta, desigur, sub amendamentul continuarii Programul de creditare Prima Casa care este fundamental motorul pietei in ceea ce priveste imobilele cuprinse in plaja de pret 35-70.000 euro.
In termen de 3 ani, presupunand ca ritmul va fi cel putin mentinut, putem spera la o ameliorare a pietei, eventual chiar mici cresteri la nivelul preturilor, in contextul in care in urmatorul an vor continua dezvoltarile cel putin in acelasi ritm, iar rata lor de absorbtie va continua sa fie una buna. Pietele mature cresc in medie cu intre 1 si 3% la nivel anual si spre aceasta evolutie ar trebui sa tindem si noi. Desigur, boom-urile ca cel prin care am trecut pana in anul 2008, nu sunt sanatoase, asa cum de altfel a probat perioada imediat urmatoare anului 2008", a completat Madalina Vasile.
Broker Owner-ul RE/MAX Properties Bucuresti si-a inceput afacerea in 2007, moment in care avea 21 de ani, iar achizitionarea francizei RE/MAX a insemnat pentru Madalina Vasile si prima incursiune in domeniul antreprenorial. "Am plecat la drum cu mult entuziasm, energie si experienta acumulata in 3 ani de vanzari in alte domenii, iar astazi am un birou in care, impreuna cu mine, lucreaza peste 20 de antreprenori, agenti imobiliari, care se dedica zilnic imbunatatirii imaginii agentului imobiliar in Romania.
Ca in orice afacere, am avut si noi suisuri si coborasuri, am avut doua momente in care singurii agenti din birou eram eu si asociatul meu, insa cred ca aceste momente sunt inerente oricarei afaceri aflata in dezvoltare. Important este ca am reusit sa invatam ceva din acele experiente si ca le-am depasit cu fruntea sus si zambetul pe buze.
In ceea ce priveste provocarile, sigur ele exista, pentru ca intr-o piata nereglementata din punct de vedere legal, in care oricine poate deveni agent imobiliar, fara a necesita o acreditare, in care implicit sunt multi clienti dezamagiti de interactiunile avute cu unii dintre colegii care impart piata cu noi, nu ai cum sa spui ca lucrurile sunt asezate", a conchis Madalina Vasile.
Sursa: http://www.b365.ro/