Apartamentul pe care tocmai l-ai cumpărat ca investiție este amenajat și gata de a fi închiriat... sau poate te-ai mutat în străinătate sau în alt oraș și te-ai hotărât să închiriezi apartamentul în care locuiai.
Ești acum în căutarea chiriașilor perfecți: un cuplu tânăr, care muncește mult și are fonduri suficiente pentru a achita chiria, serios și responsabil, care îți va păstra casa în cele mai bune condiții și de care te vei despărți cu greu după ani buni de contract, atunci când va hotărî să își achiziționeze propria locuință.
Cum identifici însă acest cuplu? Cum găsești chiriașii potriviți, în condițiile în care experiența multor proprietari care închiriază apartamente e diferită de cea de mai sus?
Indiferent că dorești să dai în chirie un apartament de două camere la Cluj Napoca, Timișoara, Constanța sau București, provocările sunt asemănătoare. Alegerea trebuie să o faci între închirierea directă a apartamentului, reprezentarea exclusivă a unei agenții imobiliare sau intermedierea imobiliară.
Indiferent că vorbim despre o agenție imobiliară în Cluj, Timișoara sau București, aceasta te va ajuta să găsești chiriașii potriviți – dar sunt cazuri în care varianta „direct de la proprietar” este mai avantajoasă. Să vedem însă care sunt provocările și oportunitățile fiecărei soluții.
Închirierea directă a apartamentului
Mulți dintre potențialii chiriași văd închirierea direct de la proprietar ca variantă optimă. E lesne de înțeles motivul: economia de bani. Este însă valabil acest lucru și pentru un proprietar care închiriază apartamentul? Depinde. Astăzi, timpul este cel care ne determină să luăm multe dintre deciziile noastre.
Îl petrecem prezentând apartamentul? Dacă acesta se află pe aceeași scară sau în vecinătate, de ce nu? Dacă însă dăm în chirie un apartament în colțul opus al orașului? Sau dacă locuim în Germania și ne închiriem apartamentul din Cluj? Opțiunea unei agenții imobiliare în Cluj Napoca are sens în acest caz.
Pe de altă parte, un agent imobiliar bun se va descurca mai bine în identificarea chiriașilor serioși. Niciun proprietar nu își dorește să își petreacă timpul cu recuperarea banilor de chirie sau renovarea apartamentului și schimbarea mobilei după fiecare chiriaș.
Soluția intermedierii imobiliare
La prima vedere, e soluția optimă atunci când apelezi la o agenție imobiliară, pentru intermediere și nu exclusivitate. Nu ai obligații de niciun fel, orice agenție reușește să identifice un chiriaș intermediază tranzacția, își încasează comisionul și... toată lumea e fericită.
Ai dreptate să gândești așa – dar trebuie să accepți, în acest caz, faptul că agentul imobiliar nu va fi implicat total în prezentarea și promovarea apartamentului sau identificarea celor mai buni chiriași pentru tine, apartamentul tău fiind disponibil și pe site-ul altor agenții sau în anunțurile publicate de acestea.
Vei beneficia, totuși, de flerul și experiența sa și chiar de suportul în alcătuirea contractului de închiriere sau înțelegerea legislației în domeniu.
Reprezentarea exclusivă a unei agenții imobiliare
Poate părea limitant să lucrezi cu un agent imobiliar unic, dar dacă gândești în perspectivă, avantajele sunt numeroase.
Agentul imobiliar desemnat te va cunoaște și îți va propune chiriași potriviți cu cerințele tale – scutindu-te de efortul de a merge la apartament pentru vizionări inutile. E neprețuit acest aspect, mai ales atunci când timpul pare că nu îți ajunge pentru toate lucrurile pe care ți le propui, așa cum se întâmplă multor persoane.
Tot agentul imobiliar îți va acorda consultanță în stabilirea prețului de listare, în funcție de zona în care se află apartamentul, dar și de imobil sau de dotările existente și va promova corespunzător proprietatea. Mai poți aștepta suport tehnic și juridic, dar și o informare asupra feed back-ului obținut de la potențialii chiriași.
O situație specială pentru reprezentarea exclusivă este cea în care locuiești într-un oraș diferit de al apartamentului de închiriat. Dacă închiriezi, de exemplu, un apartament la Cluj și locuiești în afara țării sau într-un alt oraș, soluția reprezentării exclusive de către o agenție imobiliară din Cluj Napoca ar putea fi cea de succes pentru tine.
Agentul imobiliar poate primi cheile locuinței, iar tu te vei implica doar în momentul semnării contractului (dacă nu ai stabilit un reprezentat legal în acest sens).
Atât reprezentare exclusivă a unei agenții imobiliare, cât și intermedierea imobiliară sau închirierea directă vin cu avantajele și dezavantajele lor atunci când închiriezi un apartament. E bine să analizezi totul în funcție de situația personală, pentru a lua cea mai bună decizie cu privire la apartamentul tău de închiriat.