[Interviu Femei de Succes 2023] Aniela Panait, Sales Associate RE/MAX Central, Brașov

Timp de citire: 13 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

aniela panait blog1

”Cred că fiecare zi și fiecare interacțiune pe care o am cu un client, un colaborator din piață sau un coleg de breaslă, reprezintă o nouă oportunitate pentru a schimba percepția despre rolul și profilul agentului imobiliar în România.” - Aniela Panait, Sales Associate RE/MAX Central, Brașov

 

Ce te-a determinat să intri în domeniul imobiliar? 

Pentru mine, domeniul imobiliar a fost, dintotdeauna, unul familiar și îndrăgit, întrucât tatăl meu a avut prima agenție imobiliară din Reșița, la începutul anilor 90, astfel că am crescut urmărindu-l și sprijinindu-l, în special în vacanțe.

După o carieră de 18 ani în domeniul social, din care aproape 10 în afara țării, la întoarcerea în țară eram în căutarea unei noi direcții, o nouă provocare, astfel că alegerea de a intra în domeniul imobiliar a fost una firească.

Cochetasem dintotdeauna cu investițiile în domeniu, iar după ce experimentasem și un cu totul alt mod de lucru și deservire a clientului în Occident, mi-am dat seama că asta îmi doream și eu să fac, aici, acasă.

 

Ce înseamnă să fii agent imobiliar în România?

Din punctul meu de vedere, înseamnă să fii un profesionist în tot ceea ce faci și să oferi celor cu care interacționezi o experiență pozitivă, să fii onest și să ai etică.

Venind dintr-un cu totul alt domeniu, strâns legat de consiliere și ajutorarea celorlalți, m-am format astfel încât să mă gândesc, în primul rând, la celălalt și nu la mine, astfel că sunt foarte empatică cu clienții și încerc să le înțeleg cât mai bine nevoile și dorințele.

Trebuie să fii bine informat, politicos, respectuos, onest, să știi să asculți activ, să te ții de cuvant, să fii punctual. Toate acestea sunt calități care te diferențiază și aduc respectul și încrederea clienților.

 

Cum te responsabilizează acest rol? 

Eu îmi iau foarte în serios rolul, deoarece viitorul clienților mei poate fi influențat în mod direct de deciziile luate în procesul de tranzacționare. Astfel, trebuie să mă asigur că înțeleg bine piața imobiliară, astfel încât să pot oferi informații actualizate și relevante despre proprietățile și trendurile din zona pe care m-am specializat. Abilitățile de comunicare și experiența de viață acumulată mă ajută, astfel, să înțeleg nevoile clienților mei și să le ofer soluții adecvate.

 

Prin ce simți că tu contribui la imaginea industriei noastre? 

Lucrând cu loialitate, integritate, profesionalism, respect pentru toți cei din jur și aducând și un strop de eleganță și clasă întregului proces.

Precum știm, imaginea agentului imobiliar la noi în țară nu este tocmai pozitivă, iar eu nu pot decât să sper că cei care interacționează cu mine au o experiență diferită, care le schimbă percepția despre profesie. Nu mă gândesc nicicând la recompense, nu protejez tranzacția, ci interesul clientului pe care îl reprezint, iar în felul acesta am constatat ca vine și recompensa, natural, ca rezultat.

 

Cât de mult te implici în educarea/transmiterea cunoștințelor tale din imobiliare către noii colegi și către clienți?

Sunt mereu deschisă pentru a împărtăși colegilor noi din experiența și cunoștințele mele, dar recunosc că nu fac din acest lucru un scop în sine și nici nu am luat inițiativă în această privință.

Simt că sunt foarte multe lucruri pe care eu însămi le mai am de învățat și consider că învățarea continuă este unul dintre atuurile celor care vor să reușească și să aibă success. În relația cu clienții mei, mă asigur mereu că există transparență în tot ceea ce fac și le explic în detaliu fiecare pas pe care trebuie să-l parcurgem, și de ce, astfel încât să nu existe surprize sau situații pe care să nu le fi luat în calcul.

 

Cum simți că se dezvoltă domeniul imobiliar datorită implicării tale și a noastre ca brand în educația pe această temă? 

Cred că fiecare zi și fiecare interacțiune pe care o am cu un client, un colaborator din piață sau un coleg de breaslă, reprezintă o nouă oportunitate pentru a schimba percepția despre rolul și profilul agentului imobiliar în România.

Unul dintre lucrurile care m-au atras din start spre brandul RE/MAX au fost tocmai oportunitățile de formare și dezvoltare ale agenților, iar această investiție statornică a brandului în educație, poate ajuta la creșterea calității serviciilor oferite și la creșterea cunoștințelor despre piața imobiliară, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra industriei în ansamblu.

În acest context, noul proiect al Legii Agentului Imobiliar este un mult așteptat pas în față și ar permite cadrul pentru responsabilizarea agentului imobiliar ca liber profesionist, ridicând nivelul standardului de calitate în prestarea serviciilor oferite.

 

Oferă-ne, te rugăm, un exemplu de realizare profesională obținută cu ajutorul colaborării și a împărțirii responsabilității cu colegii de birou sau din rețea.

Chiar prima mea tranzacție a fost ca un botez al focului, întrucât a fost extrem de complexă și dificilă. După încheierea promisiunii de vanzare-cumpărare, proprietarul, din păcate, a decedat, iar moștenitorii erau împrăștiați, literalmente, în lume: unul în Franța, unul în Canada, iar cumpărătorul în Belgia. Asta, în contextul în care în paralel debutase pandemia și se decretase stare de urgență cam peste tot. Sfaturile și ajutorul lui Radu Valsan, broker-ul nostru, au fost neprețuite pentru mine și cu sprijinul lui am reușit să duc la bun sfârșit tranzacția.

Și acum lucrez foarte îndeaproape cu Alexandra, care e cea care mă ajută cu marketingul și prezența online și fără al cărei ajutor nu cred că aș reuși să mă mai ocup și de asta.  

 

Ce faci pentru a te dezvolta ca persoană și ca profesionist? Te rugăm să ne recomanzi 3 cărți/mentori/podcasturi care te inspiră și te motivează. 

Să mă relaxez cu o carte bună este una dintre plăcerile mele și sunt o cititoare avidă, în special de beletristică. Mă inspiră poveștile oamenilor simpli care au un vis și reușesc să-l atingă, în ciuda tuturor adversităților și piedicilor.

Recent, am văzut un speech motivational al lui Chris Gardner, ”The power within” și mi s-a părut extraordinar!

Dacă mă gandesc la cărți motivaționale sau care mă ajută în profesie acum, îmi vine în minte ”The Secret” de Rhonda Byrne, care se concentrează pe principiul "legea atracției" și susține că fiecare dintre noi atrage în viața noastră evenimente și oameni, bazându-se pe gândurile și emoțiile noastre pozitive sau negative.

"Never Split the Difference: Negotiating As If Your Life Depended On It" de Chris Voss, care oferă o privire asupra negocierii în profunzime și cum să aplici aceste tehnici în tranzacțiile imobiliare.

Urmăresc și diverse episoade din "Smart Real Estate Coach", un podcast care se concentrează pe dezvoltarea personală și profesională a agentului imobiliar, cu invitați din industrie și expertiză în coaching.

 

Cum reușești să obții echilibru între a fi #SHErealtor și viața personală? 

Unul dintre motivele pentru care am ales acest domeniu a fost tocmai flexibilitatea pe care o oferă, precum și faptul că îmi pot adapta programul la nevoile de acasă, când și cum este necesar.

Sigur că odată ce volumul de muncă a crescut, a crescut și timpul petrecut la job, dar totodată, au crescut și rezultatele. Practic, succesul a fost direct proporțional cu implicarea mea și timpul petrecut muncind (nicio surpriză, nu?!). 

Sunt însă extrem de norocoasă pentru că am un soț care mă susține și o fetiță extraordinară, iar decizia de a mă dedica în mai mare măsură afacerii a fost una de familie. Încă lucrez la a învăța să mă detașez de job cand ajung acasă și să nu mai fiu tot cu mâna pe telefon, dar serile și weekend-urile, în special, sunt pentru familie.

 

Cât de mult contează împărțirea responsabilităților pentru a reuși să atingi acest echilibru? 

Divizarea responsabilităților este extrem de importantă, și, din fericire pentru mine, pot spune că eu și soțul meu am reușit să punem la punct un sistem care funcționează pentru noi. Nu avem preconcepții despre ce ar trebui să facă vreunul dintre noi, astfel că ne putem adapta rapid programul, în funcție de nevoile fiecăruia. Capacitatea de a prioritiza și de a te adapta sunt, așadar, de asemenea esențiale.


Descoperă și alte povești inspiraționale
în eBook-ul ”Femei de succes în imobiliare - ediția 2023

bnr-fi-2023-wd

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX