Nișarea este un avantaj pentru orice agent imobiliar -Webinar Dorel Nita

Timp de citire: 15 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

img-banner-webinar-dorel-nita.png

Informația este cheia unei tranzacții imobiliare de succes, iar acesta e motivul pentru care ne-am bucurat extrem de mult de faptul că Dorel Niță, Head of Data&Research Imobiliare.ro, a acceptat invitația de a organiza împreună webinarul ”Piața imobiliară din România în 2017: Tendințe și oportunități”.

 

 

Timp de mai bine de-o oră, Dorel Niță ne-a împărtășit o parte din cunoștințele sale acumulate în peste 12 ani în domeniul cercetării şi dezvoltării de soluţii pentru analiza pieţei imobiliare şi evaluarea proprietăţilor atât în țară, cât și în străinătate.

Care au fost principalele schimbări din piața imobiliară din România în 2016, care sunt principalele regiuni de interes ce se conturează, ce modificări legislative au apărut în ultimele 12 luni și cum va evolua piața în viitor sunt doar câteva dintre punctele atinse de-a lungul webinarului. Te invităm să parcurgi selecția noastră de idei desprinse din cadrul evenimentului online.

Principalele schimbări din piața imobiliară din România în 2016

Dorel Niță subliniază faptul că piața imobiliară din România a avut evoluții similare în 2016 - 2017. În ceea ce privește dinamismul din piața imobiliară, toate segmentele au de câștigat.

În 2016 s-a observat o accelerare mai accentuată a creșterii prețurilor, creștere care a început în 2014. Niță menționează că avem de a face cu o creștere normală a prețurilor ținând cont de creșterea puternică a cererii și de faptul că încă ne aflăm sub valorile din 2007 - începutul anului 2008.

Invitatul webinarului nostru a punctat două motive principale pentru accelerarea creșterii prețurilor:

  • Cererea de imobiliare a crescut puternic Potențialii cumpărători de proprietăți imobiliare sunt cu 30-40% mai mulți față de perioadele anterioare. În schimb, pe piața proprietăților vechi se observă o scădere accentuată a ofertelor de vânzare.
  • Dinamismul contrucțiilor Conform Institutului Național de Statistică, în 2016, s-a atins un număr de 52.000 de locuințe noi, în creștere cu 10% față de anul 2015, dar încă sub nivelul din 2008, când s-au construit 64.000 de locuințe noi.

Vrei să știi mai multe elementele de noutate aduse de anul 2016 în piața imobiliară?

Descarcă GRATUIT studiul RE/MAX

”EVOLUȚIA PIEȚEI IMOBILIARE DIN ROMÂNIA ÎN 2016-2017”

Principalele regiuni de interes ce se conturează în domeniul imobiliar

Evaluatorul ANEVAR Dorel Niță spune că interesul se schimbă în funcție de perspectiva din care privim piața, cu ochii dezvoltatorilor, ai vânzătorilor sau cei ai cumpărătorilor. Creșterile de prețuri se înregistrează la nivel național, însă polii cu cele mai puternice creșteri sunt orașele București, Cluj-Napoca, Timișoara.

În Cluj-Napoca și Timișoara se observă o creștere mai mare decât în capitală, probabil și datorită startului mai greu, a dezvoltărilor rezidențiale care au pornit mai dificil. Acestor două orașe li se alătură și Iașul, spune Niță, indicând datele INS, conform cărora cele mai multe construcții noi sunt în Nord Vestul și Nord-Estul țării.

obtineacces.png

 

Din analizele imobiliare.ro, reiese că în piața imobiliară sunt 3 categorii de cumpărători:

  • 46% cumpără pentru că au nevoie de un spațiu pentru locuit - sunt la prima achiziție
  • 39% vor să facă un upgrade al proprietății - număr mai mare de camere / să ajungă într-o zonă mai bună
  • 14% cumpără pentru a închiria / pentru investiție.

”Ținând cont de cele 3 segmente, nișarea către un anumit tip de servicii și un anumit tip de proprietăți este un avantaj pentru orice agent, căci se pot câstiga bani din orice nișă.”-Dorel Niță, Head of Data&Research Imobiliare.ro

Impactul modificărilor legislative din ultimele 12 luni

Dorel Nită spune că politicul influențează negativ ceea ce se întâmplă în piața imobiliară. De la adoptarea legii dării în plată, discuțiile cu TVA-ul de 0%, sunt doar dintre scurtele momente de incertitudine care încetinesc piața, momente în care dezvoltatorii nu știu dacă să continue proiectele sau să ajusteze prețurile.

”În ultimele 12 luni, singura soluție care a ajutat piața imobiliară a fost faptul că de la 1 februarie a fost eliminat impozitul de 3% pentru tranzacțiile sub 100.000 euro.”- Dorel Niță, Head of Data&Research Imobiliare.ro

 

Concluzia specialistului a fost că politicul ar trebui să se amestece cât mai puțin în piața imobiliară, exemplificând aici chiar cu programul ”Prima Casă” - un răspuns bun al politicului față de criza din 2008, dar un program ce trebuie ajustat acum că am depășit de mult criza și ce ar trebui folosit doar pentru a stimula piața în astfel de perioade de criză.

Surse de finanțare pentru investițiile imobiliare

Provocarea cea mai mare apare în rândul celor aflați la prima achiziție, unde de obieci se vizează garsoniere sau apartamente de două camere. Aici concurența este una inegală, între cei care cumpără pentru a locui și micii investitori.

Din păcate, cei care cumpără pentru a locui sunt dezavantajați deoarece nu au bani nici pentru un avans dat băncii, iar atunci când apelează la un credit ipotecar, au de parcurs un proces care poate dura luni întregi. Vânzătorul e pus să aleagă între a aștepta câteva luni până un doritor primește creditul sau îl dă mai repede celui care vine cu banii cash și care oferă exact prețul cerut sau chiar peste.

Referitor la tipul plății, Niță spune că în București 40% dintre tranzacții se fac cash și 60% prin credit, în timp ce în Cluj-Napoca, 80% dintre tranzacții sunt realizate cu bani cash, conform unui studiu ANEVAR.

Viitorul în piața imobiliară din România

Este sau nu un moment prielnic pentru tranzacții imobiliare? Niță crede că da, căci se pot obține prețuri bune pe toate segmentele de imobiliare, iar diferența în obținerea celei mai bune tranzacții o face cu siguranță agentul imobiliar.

”Trebuie să creștem împreună, să educăm piața - rol care nu cade doar în brațele agenților imobiliari. Să arătăm care e valoarea serviciilor și de ce un agent imobiliar poate face diferența în cadrul unei tranzactii.”
Dorel Niță, Head of Data&Research Imobiliare.ro


Piața imobiliară se bazează în primul rând pe încredere, iar în momentul în care aceasta dispare, nu se mai realizează tranzacții. Când se întâmplă acest lucru, proprietarii sunt forțați să scadă atât de mult prețurile încât cumpărătorii definesc prețurile, spune expertul Imobiliare.ro.

În prezent, în piața imobiliară toți indicatorii din România sunt pe plus la nivel de industrie imobiliară, la nivel macroeconomic, cu dobânzi minime la credite și venituri în creștere. Niță consideră că singurul lucru care ridică un semn de întrebare este numărul tot mai mic de oferte din piața de proprietăți vechi în comparație cu cel din 2015 - 2016. Trendul acesta îl observă și la locuintele noi, deci putem vedea o scădere a numărului de tranzacții și la afectarea nivelului prețurilor.

Dorel Niță îi îndeamnă pe toți cei implicați în tranzacții imobiliare să gândească în perspectivă, cu motto-ul ”Location, location, future location” în minte. Ca exemplu, Niță prezenta Bucureștiul cu zona ce se va dezvolta odată cu apariția noii magistrale de metrou către Otopeni, dar și polul de interes din zona Expoziției, dezvoltările din zona Pipera și cele din jurul autostrăzii București - Ploiești, ce urmează a fi finalizată.

Aș vrea să văd mai multe ansambluri de case - casa reprezintă cel mai bine structura noastră ca români. Dezvoltatorii trebuie să construiască pentru clienții săi, să lucreze cu specialiști din piata, să comunice cu autoritățile locale, să abiă în spate cifre și date din analize complexe de piață, să fie deschiși la dialog. Au trecut zilele în care lucrurile se fac după instinct.” Dorel Niță, Head of Data&Research Imobiliare.ro

În loc de concluzie, dorim să punctăm o idee pe care a precizat-o Dorel Niță în cadrul acestui webinar, pornind de la statisticile locale: se pare că agenții imobiliari acoperă doar 30% din întreg volumul de tranzacții din piața proprietăților vechi, în vreme ce imaginea este una mai bună în rândul celor noi, cu 60% din intermedieri.

E cert faptul că piața este încă reticentă cu privire la rolul și importanța unui agent imobiliar, iar cifrele arată mai bine acolo unde dezvoltatorii imobiliari lucrează în sistem de exclusivitate cu agenții. Specialistul Imobiliare.ro susține importanța educației agenților imobiliari și învățării continue.

Dacă nu ai participat la webinar, ai ocazia de a extrage idei pe care le poți pune în practică pentru propria activitate. Te invităm să vezi înregistrarea integrală a webinarului ”Piața imobiliară din România în 2017: Tendințe și oportunități”.

 

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX