Studiu de piață imobiliare: Provocări in 2019 si tendințe pentru 2020

Timp de citire: 7 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

header-nl-studiu-2019

În fiecare an echipa RE/MAX România împreună cu partenerii de la Imobiliare.ro pregătesc un Studiu de piață care analizează evoluția pieței imobiliare din anul respectiv. Anul acesta peste 200 de persoane au răspuns la chestionarul creat special pentru a afla care au fost tendințele din anul 2019, ce trenduri se anunță pentru 2020 și care sunt pârghiile necesare pentru a crește mai departe calitatea serviciilor din sectorul imobiliar. 

Descarcă GRATUIT Studiul de Piață în Imobiliare 2019 și află o serie de informații surprinzătoare și valoroase despre mediul de business imobiliar din România și nu numai. 

Studiul este un reper important pentru antreprenori, dezvoltatori, proprietari de agenții, agenți și clienții acestora - vânzătorii și cumpărătorii.

Studiul a scos în evidență 4 perspective diferite:

Calitatea serviciilor

Calitatea serviciilor imobiliare din România ar putea crește în principal prin reglementarea profesiei de agent imobiliar și construirea unui sistem unitar de referință pentru evaluarea proprietăților imobiliare. Educația primează, iar lucrul prin reprezentarea exclusivă aduce multiple beneficii pentru ambele părți implicate în tranzacție. 

Educația necesară în imobiliare

Specialiștii din imobiliare au nevoie să învețe în continuu. Aceștia acumulează informații noi pe cont propriu, participă la evenimente de specialitate din domeniu, traininguri. 4% din respondenții la studiu sunt mentori în domeniu și afirmă că au deja cunoștințele însușite. 

Cursurile de care agenții imobiliari au nevoie pentru a-și îmbunătăți performanța sunt: cursuri de evaluare a proprietății, cursuri juridice, de negociere, comunicare, training de reprezentare exclusivă și time management. 

Clienții din domeniul imobiliarelor

Clienții români sunt diverși, complecși, iar unii pot fi dificili. O parte din aceștia au obiecții în ceea ce privește semnarea contractului cu agenția imobiliară, printre care se numără: valoarea comisionului ca fiind prea mare, prețul imobilului sau clauzele contractuale. Unii clienți și-ar dori să achite comisionul fără factură, sau chiar să nu încheie un contract deloc.

Piața imobiliară în 2019 și previziuni pentru 2020

Piața imobiliară din România este pe un trend de creștere constantă. În 2019 factorul care a afectat cel mai mult dinamica pieței a fost creșterea prețurilor proprietăților. A urmat scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare și accesul dificil la surse de finanțare. 

Evoluția prețurilor pe piața imobiliară în 2020 va stagna sau acestea vor crește cu 10%. 28% dintre participanții la studiu consideră că prețurile vor cunoaște și o scădere cu 10%, în funcție de perioada de tranzacționare. 

Mai multe tranzacții imobiliare de succes pe viitor

Unul dintre cei mai importanți factori pentru realizarea tranzacțiilor imobiliare de succes este și va rămâne mereu calitatea relației agent-client. Aceasta trebuie să se bazeze pe o înțelegere profundă a valorilor și nevoilor clientului. Comunicările telefonice și întâlnirile față în față construiesc nivelul de încredere care este un element esențial al găsirii celui mai bun cumpărător sau vânzător și a celui mai bun preț. 

Te invităm în continuare să parcurgi întregul Studiu despre Piața Imobiliarelor din 2019 și să descoperi care sunt principalele provocări cu care s-au confruntat agenții imobiliari, care au fost sursele de finanțare la care au apelat clienții și cum poate fi verificată corectitudinea estimării unui preț pentru diverse tranzacții. 

Nu în ultimul rând, am dori să mulțumim partenerilor noștri de la Imobiliare.ro pentru susținere și implicarea în realizarea acestui studiu. Imobiliare.ro este cel mai mare portal de imobiliare din România unde își publica ofertele atât agenţiile imobiliare, cât și persoanele particulare. Astăzi, peste 1000 de agenţii imobiliare beneficiază de serviciile portalului, unde se înregistrează peste 1 milion de vizitatori unici lunar, se promovează cele mai noi ansambluri rezidenţiale și comerciale și se dezvoltă parteneriate cu publicaţii și portaluri prestigioase.

 

banner-articol-franciza

Află ultimele noutăți de la RE/MAX