Piața imobiliară în România în 2020 - previziuni postpandemie

Timp de citire: 8 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Una dintre întrebările pe care cu toții ni le-am pus în ultima perioadă a fost “Cum va trece domeniul în care lucrez peste criza generată de Coronavirus?”. Persoanele care activează în imobiliare au fost, evident, îngrijorare de evoluția pandemiei, gândindu-se la criza din 2008 și așteptându-se la efecte similare.

Totuși, dincolo de a ne îngrijora și a face supoziții care se pot dovedi false, trebuie să privim tendințele din piața imobiliară din 2020, să ne informăm în mod constant și să putem astfel face previziuni postpandemie realiste. 

Iată ce se remarcă în aceste luni și la ce concluzii putem ajunge după perioada de carantină asociată cu starea de urgență:

previziuni piata imobiliara 2020 in romania

Dezvoltatorii imobiliari nu și-au oprit activitatea - o previziune bună pentru piața imobiliară din România

O primă previziune în piața imobiliară pentru 2020 este legată de faptul că românii au în continuare aceleași nevoi, chiar dacă la o scară ușor scăzută, iar dezvoltatorii nu consideră că este cazul să pună punct proiectelor imobiliare. 

De altfel, din datele oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, tranzacționarea locuințelor s-a menținut în această primăvară pe un trend favorabil, deși foarte mulți agenți imobiliari își făceau griji și luau în calcul posibilitatea unor scăderi masive.

Faptul că dezvoltatorii investesc în continuare este o dovadă clară a anticipării cererii din piața imobiliară. Spre deosebire de criza economică din 2008, contextul actual nu i-a surprins pe români fără lichidități, iar lucrurile par să meargă în acest moment într-o direcție bună, odată cu relaxarea restricțiilor impuse de autorități.

Citește și: Afaceri imobiliare în România post pandemie

Chiriile din anumite zone se reduc - o tendință temporară pe piața imobiliară care poate aduce rezultate satisfăcătoare

O altă previziune din sectorul imobiliar pentru acest an, 2020, este legată de închirierea locuințelor. Orașe mari, precum Clujul sau Bucureștiul, în care cererea pe piața imobiliarelor era întotdeauna crescută, s-au confruntat în ultima perioadă cu modificări în comportamentul clienților. 

Astfel, segmentul studenților, care a jucat mereu un rol important în tranzacțiile imobiliare, nu a mai arătat același interes din cauza măsurilor luate în pandemie. Închiderea universităților a făcut ca mulți tineri să prefere să se întoarcă în orașul natal sau să solicite scăderea chiriei lunare. Turiștii și amatorii de festivaluri au renunțat și ei în număr mare la închirierea unor locuințe pe termen scurt. 

Ce înseamnă asta pentru tendințele pieței imobiliare pentru 2020? Chiriile vor ajunge cel mai probabil la valori sub cele din ultimii ani, făcându-i pe clienții interesați să aibă la îndemână mai multe variante convenabile și să ia în calcul ideea găsirii unei locuințe în perioada postpandemie.

Investitorii imobiliari diversifică oferta de spații de vânzare și închiriere - o plajă mai largă pentru clienți și agenți

O altă previziune pentru piața imobiliară 2020 se referă la spațiile oferite de dezvoltatorii imobiliari, care nu se limitează în momentul de față doar la ansambluri rezidențiale

În marile orașe ale țării, investitorii aleg varianta cea mai sigură: investiția imobiliară în spații pe care le pot ulterior vinde sau închiria pentru mai multe scopuri. Locuințe clasice sau de lux, spații de birouri sau spații comerciale. 

Pe termen lung, asistăm la dezvoltarea unei piețe imobiliare complexe, în care poți trece ușor de la un client persoană fizică la o companie interesată de locațiile prezentate. De aceea, o diferență notabilă va fi făcută cu siguranță de capacitatea fiecărei agenții imobiliare de a se adapta la cerințele clienților.

Citește și: Transformă criza COVID-19 în oportunitate - avantajele unei francize RE/MAX

Nevoile nu dispar, dar cresc exigențele - o altă previziune bună de a face performanță în imobiliare

O previziune anticipată de multe persoane în piața imobiliară din 2020 este legată de creșterea exigenței. 

Din fericire, România pare să reziste excelent din punct de vedere imobiliar la condițiile crizei provocate de pandemia Covid-19. Nevoia există și tranzacțiile nu au suferit scăderile la care mulți ne-am fi așteptat, însă clienții au devenit mai precauți și mai exigenți atât pe parte de vânzare, cât și de cumpărare. 

Dacă ai o agenție imobiliară sau plănuiești să îți deschizi una, acum este momentul să te dezvolți și să îți testezi capacitatea de a transforma nevoia clienților în tranzacție finalizată cu succes. 

Ascultă-ți cu atenție clienții, pune întrebările corecte și află exact ce își doresc. Folosește-te de resursele din mediul online - de exemplu, o vizionare sau o prezentare pe internet îți pot aduce puncte în ochii clientului și pot grăbi procesul de vânzare/cumpărare sau închiriere. Pune în legătură vânzătorul potrivit cu cumpărătorul potrivit, folosindu-te de abilitățile și experiența pe care le-ai acumulat până acum. 

Dacă nu ești încă sigur pe tine, nu-i nicio problemă: te poți alătura oricând unei rețele de francize imobiliare de succes, precum RE/MAX, de unde vei câștiga cu siguranță expertiza necesară.

 

Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX