Mădălina Manoilă: ”În RE/MAX poţi începe de la zero şi dacă faci 100% din tot ce eşti învăţat, vei avea succes 100%”

Timp de citire: 20 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Seria de articole: Femei de succes RE/MAX

Mădălina Manoilă, Team Leader RE/MAX Properties București, lucrează după un sistem de valori setat și eșecul nu o doboară, din contră, o motivează. Crede că cea mai importantă calitate a unui om este să ofere ajutor necondiționat celor ce au neapărat nevoie. Ce meserie mai bună pentru a face acest lucru zi de zi dacă nu cea de agent imobiliar? Citește interviul acordat de Mădălina și află care a fost evoluția ei către o carieră împlinită în imobiliare.


madalina-manoila.pngMădălina Manoilă

Team Leader - RE/MAX Properties București

Particularități: Inventivă, atenție distributivă și concentrare până la extrem, rezistență la stres.

Studii: Facultatea de Automatică, cu master în Ingineria Calității Manageriale


Status relație
: căsătorită, fără copii

Hobby-uri: Soarele, marea, muzica, bărcile cu vele, adoră să navigheze. Petrece foarte mult timp cu bicicleta la munte, la sala de forță și încearcă să facă sport cât mai mult posibil. Investește în călătorii și visează să se trezească în fiecare lună în alt loc din lume. Îi place să fie în natură, dar o energizează și orașele foarte aglomerate sau vechi, cu arhitectură spectaculoasă, iar orașele-cetăți sunt preferatele sale. Este pasionată de citit și de scris, iar momentan lucrează la o carte pe care dorește să o editeze în curând.


Când și cum ai început să lucrezi ca agent/broker imobiliar?

Am intrat în contact cu tranzacțiile imobiliare în 2005. Atunci aveam o altă afacere, un disco - club. Unii dintre prietenii și clienții mei tranzacționau proprietăți și aveau chiar agenții imobiliare mici. Se făceau multe tranzacții și stând în contact cu ei, pur și simplu am ajuns să învăț ce înseamnă să vinzi un teren.

Am înțeles imediat că în afacerile imobiliare se discută de mulți bani ce păreau pe atunci ușor de câștigat, atâta timp cât aveai proprietăți de vânzare. Clienții cumpărători îți băteau practic la ușă, imediat ce începeai să promovezi o proprietate.

Am comparat imediat felul în care munceam eu, noapte de noapte, condițiile în care îmi desfășuram activitatea, stresul de care nu reușeam să scap, lipsa timpului și imposibilitatea de a deveni independentă și am realizat că în imobiliare pot duce o cu totul altă viață.

După 5 ani de club, tot ce-mi doream era să pot să dorm noaptea, să pot avea un weekend liber, doar pentru mine și să pot pleca în vacanță atunci când îmi doresc. Așa că n-am ezitat niciun moment să fac o schimbare, am început să învăț ce înseamnă să fii agent.

În paralel cu clubul, pe care decisesem să-l deschid doar în weekend, am început să merg la o prietenă la birou, să învăț despre imobiliare. În 2005 nu exista mai nimic din ce avem azi la dispoziție ca agenți, nu existau traininguri, nu existau agenți care să lucreze ca niște profesioniști. Toți învățau din mers ce trebuia făcut și testau pe clienți, aplicau imediat tot ce vedeau în jurul lor, la colegii mai vechi care reușeau să încaseze comisioane. Lucrez constant în imobiliare din 2006.

În ce măsură a contat pregătirea educațională și/sau experiența anterioară?

Ca formare sunt inginer, am terminat Facultatea de Automatică și am un master în Ingineria Calității Manageriale. Nu am practicat niciodată meseria mea pentru că am terminat facultatea înainte de 2000, când încă nu prea existau joburi de automatiști, iar șansele ca eu sa prind un loc de muncă, cu experiență zero, erau aproape nule.

Am petrecut 2 ani participând la tot felul de cursuri, de la agent de vânzări până la agent de asigurări. Am vândut servicii de asigurări, servicii de web design, am făcut până și vânzări în sistem MLM, am avut și propriul magazin de materiale de construcții. Am învățat să vând în toate modurile posibile, de la vânzări directe, bătând la ușă și căutând clienți, până la vânzări online.

A fost cea mai bună educație pe care am primit-o vreodată, căci dintr-un om timid și incapabil să ceară sau să ofere, am ajuns să ador să vând, să intru în contact cu oamenii, să negociez și să îmi dau seama că e tot ce îmi place sa fac. În viață, toți vindem sau ne vindem abilitățile pentru a face bani.

Ce te-a ajutat cel mai mult să dezvolți o carieră din acest job?

Sunt tenace, am un caracter de luptătoare, ador acțiunea și cu cât miza este mai mare, cu atât totul în jurul meu devine mai interesant. Nu-mi place să pierd și niciodată nu renunț, merg până la capătul lumii ca să rezolv problemele clienților mei. Dacă mingea nu-i deasupra fileului, nu-i meciul în care vreau eu să joc. Nu aș putea niciodată să am un job searbăd, să fac zilnic același lucru, pentru fix aceeași sumă de bani primită ca salariu la sfârșitul lunii.

Deși sunt un om dezordonat în acțiunile pe care le întreprind și lucrez destul de mult cu mine, încercând să schimb unele lucruri care nu funcționează bine, sunt un foarte bun strateg. Fără această calitate este greu să spui că ai o afacere în imobiliare. Pe mine m-a ajutat să dezvolt o relație excepțională cu clienții mei, dar și cu colaboratorii mei, care sunt oameni extraordinari, setați pe servicii de o înaltă calitate.

Felul în care reusesc să relaționez cu oamenii din jurul meu, încrederea pe care o câștig și modul în care eu îi tratez din momentul în care intră în contact cu mine cred că mă ajută să primesc aproape zilnic recomandări. Iar recomăndarile vin din partea oamenilor care chiar s-au simțit excepțional în relația cu agentul lor imobiliar. Cu cât ai mai multe cunoștințe, mai multe conexiuni, cu atât afacerea crește.

Ce înseamnă să fii femeie în domeniul imobiliar? Este un avantaj sau un dezavantaj?

Să fii femeie în orice domeniu dominat de bărbaţi este o provocare, la fel este şi în real estate. Deşi am auzit că statistic cei mai productivi agenţi din lume sunt femei, la început, când clienţii nu-ţi cunosc abilităţile, poate fi un dezavantaj pentru o femeie ca agent imobiliar. Însă imediat ce clienţii se încredinţează că eşti bine pregătită, cred că orice femeie este deja în avantaj.

Într-o negociere poţi câştiga şi te poţi folosi de multe ori de armele tale. Ca femeie poţi să devii plăcută atunci când fixezi întâlniri, când pui întrebări, când asculţi, când duci veşti proaste, căci uneori trebuie să te confrunţi şi cu astfel de probleme. 

Care este viziunea RE/MAX vis-a-vis de recrutarea femeilor?

De când sunt asociată RE/MAX nu m-am simţit tratată diferit faţă de colegii mei bărbaţi. La noi nu se face diferenţa între sexe. Nimeni nu împarte colegii în femei şi bărbaţi. Mai repede cred că fiecare agent face calificarea colegilor între avansaţi şi începători, între agenţi activi şi agenţi mai puţin activi, între agenţi care fac tranzacţii şi agenţii care încă nu realizează că pierd timp şi nu se folosesc de toate oportunităţile care trec zilnic pe lângă ei.

La RE/MAX se recrutează oameni buni, se recrutează oameni care sunt dispuşi să ofere atât colegilor, cât şi clienţilor toate cunoştinţele lor, oameni care sunt deschişi spre învăţare, oameni care învaţă să asculte nevoile clienţilor lor, oameni care ştiu să primească, dar să şi ofere astfel încât să creeze echilibrul perfect, esenţial pentru a fi un om împlinit atât în viaţă personală, cât şi în cea profesională.

De ce trebuie să ții cont pentru a deveni lider în domeniul tău?

Orice lider trebuie să ţină cont de oamenii din jurul său. În imobiliare trebuie să ţii cont de absolut toţi oamenii pe care-i întâlneşti. Ei îţi devin mai devreme sau mai târziu colegi de birou, colaboratori sau clienţi şi ei te vând mai departe cunoscuţilor lor.

Nevoile oamenilor din jurul tău trebuiesc înţelese şi rezolvate, asta înseamnă să oferi servicii de calitate. Felul în care-ţi tratezi colegii, clienţii şi colaboratorii este esenţial pentru cariera oricărui agent şi contează atitudinea pe care o ai faţă de tot ce se întâmplă în jurul tău.

Cum arată o zi din viața unui agent/broker imobiliar?

Aglomerată - e prima caracteristică la care mi-a fugit gândul. Sau să folosesc mai degrabă cuvântul "plină", căci cred cu tărie că toţi agenţii încearcă să-şi managerieze timpul cât mai eficient cu putinţă. Cea mai mare provocare a noastră este să putem lucra cu agenda şi cu baza de date excelentă pe care o avem la dispoziţie.

Dacă nu eşti ocupat, dacă nu-ţi sună telefonul, dacă clienții nu îţi trimit recomandări, dacă nu ai timp zilnic de documentare, dacă nu înveţi ceva nou, înseamnă că faci ceva greşit şi trebuie faci cât mai repede o schimbare. Echilibru perfect apare atunci când împleteşti toate acţiunile, toate întâlnirile cu clienţi, lucrul efectiv de birou şi timpul liber rămas, pe care să-l petreci aşa cum îţi doreşti. Un agent echilibrat este cel care reuşeşte să aibă 3 mese pe zi, la ore normale, şi care face măcar o ora de sport, care are o bună relaţionare cu prietenii şi familia și, mai ales, cel care se odihneşte suficient pentru o stare fizică foarte bună.

Poți numi 3 satisfacții pe care nu le-ai putea obține în altă parte - pe un job de o altă natură?

Când eşti agent imobiliar îţi decizi propria viaţă. Decizi cât munceşti, cum munceşti, cât eşti dispus să investeşti în dezvoltare personală, ce fel de oameni vrei să-ţi fie colegi şi colaboratori, cu ce tip de clienţi vrei să lucrezi şi toate aceste lucruri te fac un om cu o libertate nelimitată.

Pentru mine libertatea de alegere este cel mai important ingredient din viaţă. Să pot să-mi programez timpul aşa cum îmi doresc este esenţial. Nu ştiu în câte joburi te poţi simţi aşa: să ai timp, să alegi colegii şi mediul în care vei să lucrezi şi să-ţi alegi clienţii conform cu stilul de lucru şi propriul caracter.

Este complicat să menții un echilibru între viața profesională și cea personală?

Reuşesc cu succes să balansez timpul şi energia mea atât cât să creez un echilibru între viaţă profesională şi cea personală. Când faci parte dintr-o echipa de oameni care au ţeluri destul de comune cu ale tale, nu e greu să-ţi transformi colegii în prieteni. Aşa că viaţă profesională se întrepătrunde cumva cu viaţă personală. Colegii şi colaboratorii îţi devin prieteni, iar prietenii îţi devin clienţi, de cele mai multe ori.

Jobul de agent imobiliar este cu oameni şi pentru oameni. Iar relaţionarea perfectă, crearea de încredere şi ajutorul pe care-l oferim zilnic oamenilor, de cele mai multe ori se transformă în prietenie. Apoi când ai timp suficient pentru vacanţe, ieşiri cu familia şi eşti un om relaxat, nu poţi decât să fii o companie perfectă pentru toţi cei cu care intri în contact.

Ce înseamnă succes în imobiliare prin prisma activității tale?

Succes înseamnă să poţi multiplica o acţiune pe care o faci foarte bine. Succesul îl obţii când ai deja un sistem de lucru, creat printr-un şir de activităţi, dar şi prin crearea unei baze de date cu colaboratori şi clienţi cu care trebuie intri în contact constant. Aşa obţii recomandările şi închei tranzacţiile. O tranzacţie încheiată înseamnă succesul transpus într-un comison încasat şi un prieten pe viaţă - clientul mulţumit. 

Cât de important este brandul sub care lucrezi pentru obținerea unor rezultate?

Pentru mine RE/MAX înseamnă exact real estate la maximum. Nu degeaba suntem primii în lume în acest domeniu. Nu aş fi primit nici în 10 vieţi atât de multă educaţie dacă alegeam o cu totul altă companie sub umbrela căreia să mă formez că agent.

Nu-mi găsesc cuvintele să pot detalia cât de multe am schimbat la mine că om, apoi că agent, să pot descrie modul în care am învăţat să judec şi să emit concluzii. Sunt de aproape 9 ani în RE/MAX, dar mă simt la ca fiind alături de echipă de o viaţă. M-am integrat perfect şi cred că mi se potriveşte că o mănuşă acest brand. 

Poţi numi 3 lucruri pe care le-ai învăţat din acest job şi ţi-au fost utile şi în alte domenii, inclusiv în plan personal? 

Am învăţat că este esenţial să asculţi ca să poţi înţelege şi să poţi ajuta mai departe. Apoi am învăţat că este cel mai corect să întrebi atunci când nu înţelegi sau ai o nelămurire, decât să alegi calea presupunerii. O lecţie foarte importantă a fost cea a adevărului. Oricât de greu ar fi să-l spui, oricât de tare ar durea, toţi vor să-l audă şi-ţi vor aprecia puterea de a-l spune. Şi cel mai important lucru pe care l-am învăţat în imobiliare este că nu vei primi nimic important şi nici de durata decât dacă vei învaţa că trebuie să oferi tu la început. 

Cât de repede te poți aștepta la rezultate de pe poziția de agent imobiliar și ce te va ajuta să le obții?

Rezultatele apar în funcţie de ce eşti dispus să faci şi de cât de repede înveţi să lucrezi corect. Se spune că în RE/MAX poţi începe de la zero şi dacă faci 100% din tot ce eşti învăţat la cursuri şi workshop-uri, vei avea succes 100%. Nu ştiu ce altă afacere îţi mai oferă 100% garanţii. Dar, ca în orice business, totul are un preţ.

Dacă eşti pe persoană tenace, dacă ştii exact unde vrei să ajungi în viaţă şi ai un mod de lucru bine definit, sigur vei avea succes. Plăteşte întreg preţul, decide că te vei schimba, că vei lucra conform unui plan de afaceri şi vei avea succes garantat. Şi aş vrea să precizez că pentru a putea face tot ce-ţi propui ai nevoie de calităţi. Chiar dacă uneori tu nu le vezi în tine, sunt destui în RE/MAX care pot să te ajute să-ţi descoperi cele mai ascunse calităţi, doar să-ţi doreşti să fii ajutat.

De ce ar trebui se orienteze o femeie către acest domeniu?

Femeile sunt perfecte că agenţi pentru că sunt foarte atente la detalii şi sunt deschise spre a învăța. Sunt conştiincioase atunci când au un plan de urmat, nu sar etapele şi pot să se coordoneze perfect în tot ceea ce fac.

Femeile cred că sunt mai empatice decât bărbaţii şi bune ascultătoare, ca să fii un agent performat trebuie să înţelegi 100% nevoile clienţilor tăi şi mai mult, să le poţi inventa soluţii atunci când acestea sunt aproape inexistente.

Succesul ca agent imobiliar nu apare peste noapte, nici nu-l poţi câştigă dacă sari etape, iar atunci când poţi afirma că ai o carieră în acest domeniu, este o satisfacţie extraordinară. Pentru o femeie care doreşte o carieră într-un asemenea domeniu în care doar cei cu adevărat puternici răzbat, cred că este o mare satisfacţie.

banner_bottom_remax.png

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX