Vânzătorii care evită aceste greșeli pot închide o tranzacție urmând un proces lin și fără griji.
Vânzarea unei proprietăți poate fi un proces complex. Pentru a-l păstra fără probleme din momentul „de vânzare” până la ”vândut”, ia în considerare aceste greșeli obișnuite pe care oamenii le fac atunci când își vând casele - și încearcă să le eviți!
1. Trecerea peste reparații necesare
Unii vânzători ignoră reparațiile majore în speranța de a închide vânzarea înainte ca cineva să observe. Agentul are sarcina de a verifica pe cât posibil, asigurându-se că vânzătorul nu va trece foarte ușor peste acest pas dacă dorește să-și vândă într-un timp cât mai scurt proprietatea.
Pentru a te salva de unele inconveniențe care ar putea apărea în procesul de vânzare, evaluează și efectuează orice reparații serioase înainte de a scoate casa la vânzare. Poate crezi că nu are niciun rost să repari o casă pe care o vei părăsi curând, însă acest lucru te poate ajuta să obții un preț mai bun.
2. Nepregătirea locuinței pentru vizionări
Cu siguranță casa îți este plină de suveniruri, fotografii, magneți de bucătărie și multe alte detalii personale care o fac unică pentru tine. Dar o parte importantă a pregătirii casei pentru vizionări este de a minimiza toate aceste elemente personale.
Pentru a face acest lucru, asigură-te că orice dezordine care ar distrage atenția unui cumpărător interesat atunci când intră într-o cameră, deschide un dulap sau un sertar este diminuată. Aranjează toate suprafețele, inclusiv rafturile pentru cărți, mesele și blaturile de bucătărie. Prin curățarea acestor zone, veți ajuta camerele să pară mai mari, astfel încât cumpărătorii își vor putea imagina propriile lor lucruri în acel spațiu.
Nu uita de atractivitatea casei. Cumpărătorii probabil își vor forma o părere despre casa ta înainte de a intra pe ușa din față. Atunci când faci ultima curățenie în interior, gândește-te că de foarte multe ori exteriorul este cel care atrage prima dată, astfel insistă puțin cu curățenia și în exteriorul casei. În funcție de sezon, aceasta ar putea include orice, de la plivirea buruienilor, scoaterea jardinierelor vechi sau retușarea vopselei pe exteriorul casei, a porții sau a gardului.
3. Folosirea fotografiilor pentru listare inadecvate
Calitatea fotografiilor pentru o proprietate listată poate face diferența atunci când atragi cumpărători care încep procesul de cumpărare de case online. Listările din online, chiar și pentru cele mai frumoase case vor primi mult mai puține clickuri dacă nu au fotografii de calitate, care să atragă spre vizualizare.
De exemplu, fotografiile cu lumină amplă pot ajuta o cameră să pară spațioasă. Așa cum s-a menționat mai sus, pregătirea casei înainte de listarea acesteia spre vânzare prin curățare și decorare ajută la asigurarea faptului că fotografiile surprind fiecare cameră îngrijită, aerisită, luminoasă, atractivă.
4. Listarea FSBO (for sale by owner)
Vânzătorii care își listează casele de unii singuri, acțiune cunoscută sub denumirea de FSBO, s-ar putea confrunta cu contracarări majore pe parcurs și ar putea ajunge chiar să primească în mod semnificativ mai puțini bani în schimb. Pentru a te asigura că vânzarea este ok și că primești oferte competitive, este important să angajezi un agent imobiliar.
În calitate de reprezentant al tău în vânzare, un agent imobiliar îți va oferi îndrumări și se va asigura că procesul se desfășoară fără probleme. Agenții calificați își dedică timpul pentru a ajuta oamenii să navigheze prin procesul de cumpărare sau vânzare - deci, de ce să încerci asta de unul singur?
5. Stabilirea unui preț prea mare
Fii realist atunci când stabilești un preț inițial de listare. Documentează-te puțin despre piața locală a locuințelor pentru a afla tendințele actuale ale cumpărătorilor și vânzătorilor.
Angajarea unui agent imobiliar, care te poate ghida către un preț de listare corect, poate fi esențială. Uneori, stabilirea unui preț disproporționat față de valoarea proprietății înseamnă că locuința va sta pe piață zile întregi. În consecință, cumpărătorii care văd o casă care stă pe piață la nesfârșit, fără nicio modificare, pot pune la îndoială integritatea acesteia.
6. Subestimarea costurilor asociate procesului
Înainte de a-ți lista casa pe piață, asigură-te că ești la curent cu costurile asociate procesului. Deși investiția ta inițială poate fi o reparație ușoară sau decorarea și fotografierea profesională, reține că, pe măsură ce vânzarea progresează, vei plăti de obicei costurile de închidere, cheltuielile de mutare și taxele asociate angajării unui agent imobiliar.
Ia în considerare aceste costuri ca fiind investiții. Randamentul este atunci când primești o ofertă mai mare pe casa ta, datorită modului în care a fost prezentată cumpărătorilor interesați sau a modului în care a fost reprezentată de un profesionist imobiliar cu experiență. Acestea fiind spuse, asigură-te că bugetezi aceste costuri în avans pentru a evita orice surpriză.