6 sfaturi pentru obținerea mai ușoară a unui credit ipotecar

Timp de citire: 6 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Obținerea unui credit ipotecar pentru locuința visurilor poate fi o „muncă” grea și presupune un efort semnificativ din partea ta. Însă, dacă urmezi sfaturile de mai jos și te pregătești temeinic pentru acest lucru, poți trece mai ușor prin acest proces.

1-5015

1. Economisește

Cel mai important lucru la care se uită băncile în ceea ce-i privește pe potențialii clienți este capacitatea lor de a rambursa împrumutul. Cel mai bun sfat în acest caz este să ai deja economisită o sumă de bani pentru anumite costuri care pot apărea pe parcurs.

Cei mai mulți dintre oameni nu se gândesc suficient de devreme la posibilitatea de a cumpăra o casă, însă cei care totuși fac acest lucru, aleg să pună bani deoparte într-un cont de economii imediat ce intră pe piața muncii. Acești bani vor putea fi folosiți ca avans pentru un credit ipotecar, iar astfel, suma împrumutată va fi mai mică, ceea ce înseamnă că și ratele și dobânzile vor fi mai mici, iar procesul de contractare al creditului va fi mai simplu. Nu uita, este important să plasezi suma de bani într-un cont pe care îl poți accesa cu ușurință, oricând dorești.

2. Păstrează-ți locul de muncă

Deși este normal să facem schimbări în carieră, pe parcursul vieții, atunci când îți dorești să obții un credit ipotecar, timpul contează. Cel mai neinspirat moment de a face o schimbare în carieră este chiar înainte de a face o cerere la bancă pentru a primi un împrumut. Creditorii urmăresc, la potențialii lor clienți, să aibă o stabilitate financiară și a locului de muncă – aceștia fiind doi indicatori care confirmă faptul că îți vei putea plăti împrumutul. Deci, un nou loc de muncă sau începerea unei noi afaceri s-ar putea să îți creeze probleme în fața creditorilor.

Cu toate acestea, dacă ai un loc de muncă stabil, cu vechime, ai șanse mult mai mari ca cererea de creditare să fie acceptată. În funcție de condițiile impuse de fiecare bancă, perioada de vechime la un loc de muncă poate varia, însă în general, te poți gândi la obținerea unui împrumut după cel puțin 6 luni de muncă la aceeași companie.

3. Ai grijă la datorii…

Pe cât sunt de atenți la venituri, pe atât de atenți sunt creditorii și în ceea ce privește datoriile pe care le ai. Acestea sunt un alt factor decisiv atunci când vine vorba despre decizia băncii de a-ți acorda împrumutul – cu cât ai mai puține datorii, cu atât înseamnă că îți poți permite să îți asumi noi responsabilități. Așa că gândește-te la datoriile restante, fă-ți un plan realist pentru a reduce cheltuielile și încearcă să îți achiți datoriile.

4. … Și, odată achitate, nu le lăsa să se acumuleze din nou

Ai grijă ca, înainte să faci o cerere de creditare, să nu cazi în capcana acumulării unor noi datorii pentru a le achita pe cele vechi, deoarece creditorii vor verifica acest aspect. Dacă ai reușit, într-un final, să scapi de toate datoriile, asigură-te că nu mai faci altele noi și că o perioadă, renunți la achiziții care nu sunt necesare.

5. Câștigă timp cu pre-aprobarea creditului

Aceasta se referă la trimiterea informațiilor referitoare la starea ta financiară unui potențial creditor și în acest mod, poate fi economisit timp pentru pasul următor al procesului. În timpul pre-aprobării, vei trece prin toate examinările de care creditorul are nevoie pentru a vedea care este suma maximă pe care ți-o poate oferi ca împrumut, astfel încât să poți începe căutarea unei locuințe care să se încadreze în această sumă.

6. Gândește-te la suma pe care o poți rambursa

O problemă frecventă cu care se confruntă cei care își cumpără locuințe este că suma aprobată de bancă este prea mare pentru a putea susține împrumutul. Creditorii îți vor acorda împrumutul în funcție de venituri, nivelul datoriilor și stabilitatea locului de muncă, însă, de multe ori, se poate întâmpla să nu îți dorești să cheltui toată suma pe cumpărarea unei locuințe – poate ai și alte cheltuieli, nevoi sau dorințe. Așa că gândește-te bine care ar fi suma de care ai avea nevoie pentru locuință, iar dacă banca îți oferă mai mult, nu trebuie să accepți toată suma.

Vrei ca experiența de cumpărare a unei locuințe să fie ceva plăcut? Ia legătura cu un agent imobiliar care îți va înțelege nevoile și dorințele tale. Contactează specialiștii RE/MAX.

 

Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX