7 sfaturi pentru bugetul casei tale de vis

Timp de citire: 7 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Scopurile tale financiare au nevoie doar de un plan bine pus la punct. 

Atunci când cauți o casă, ultimul lucru de care ai nevoie este să te îndrăgostești de casa pe care nu ți-o poți permite. Dar, pentru a-ți da seama care este situația ta financiară realistă, trebuie să obții mai mult decât aprobarea în prealabil a unei bănci. Trebuie să privești cu onestitate veniturile și cheltuielile tale, pentru ca ulterior să îți faci un buget lunar pentru a-ți îndeplini așteptările.

Dacă nu ai buget, acum este timpul să creezi unul. Urmează pașii de mai jos pentru a construi un plan care te va ajuta să îți permiți locuința de vis și să te așezi în sfârșit la casa ta. 

Re.Max-7-sfaturi-pentru-bugetul-casei-tale-de-vis

Obține instrumentele potrivite

Dacă ideea ta de buget constă într-o listă scrisă de mână și greu de citit, vei avea o surpriză plăcută. Există o mulțime de aplicații disponibile pentru a facilita crearea și urmărirea bugetelor, iar unele utilizează inspirate din jocurile video pentru a face procesul mai distractiv. Alege orice format care te face să te simți mai confortabil, astfel încât să te ajuți de el pe termen cât mai lung. 

Începe cu propriile resurse

Este de la sine înțeles că nu poți crea un buget până nu stabilești care este punctul de plecare. Pentru cei care au un salariu, atunci acest lucru poate fi ușor de determinat. Dar pentru angajații cu plata pe oră sau pentru cei care lucrează pentru ei înșiși, și au venituri care variază, poate fi mai dificil. O cale de mijloc ar fi să faci media ultimelor 6 luni până la 1 an, să utilizezi această cifră sau să alegi cea mai mică sumă câștigată pentru orice eventualitate.Include doar venituri obișnuite și nu bani din joburi externe sau hobby-uri de care nu puteți depinde.

Împarte toate cheltuielile

Calculează-ți plățile recurente lunare, cum ar fi chiria, utilitățile, cheltuielile cu mașina etc. După ce ai terminat cu cheltuielile evidente, este timpul să afli cât consumi la modul real. Cea mai bună modalitate de a te asigura că nu uiți nimic - contribuind la fondul comun de cafea la locul de muncă sau la un tratament obișnuit pentru copii după școală - este să urmărești absolut toate cheltuielile pentru o lună. După ce obții acest total, împarte costurile în cheltuieli fixe și variabile.

Pornește de la lucrurile de la bază

Cu o mai bună înțelegere a veniturilor și cheltuielilor tale îți poți seta bugetul. Încearcă un plan de buget pe modelul 50/30/20, în care 50% din venitul tău se orientează către necesități și 30% se îndreaptă către obiective de economisire sau achitarea datoriilor. Dar nu uita să bugetezi o parte din venituri pentru câte un răsfăț, nu doar pentru nevoi. Ca într-o dietă, dacă încerci să fii prea restrictiv, s-ar putea să cedezi în fața unei tentații mai mari. Așadar, ia în considerare o sumă de 20% pentru câte un mic confort și divertisment. 

Strânge bani pentru tine mai întâi

Problema cu care se confruntă mulți oameni este că până când ai terminat de plătit pentru orice altceva - de la utilități, la cafeaua zilnică - este posibil să nu mai rămână suficient pentru economii. Așa că alege să pui de-o parte economiile și ulterior să te apuci de cheltuit. Rezervă o anumită parte din venitul tău imediat ce îl obții și transferă acești bani înainte de a cheltui altceva pentru a te asigura că obiectivele tale financiare sunt acoperite.

Verifică bugetul în fiecare săptămână

Urmărirea bugetului tău poate dura o oră sau mai mult în fiecare săptămână, dar acest lucru îți va economisi mult timp pe termen lung. Fa-ți timp pentru a-ți examina conturile și a vedea unde îndeplinești obiectivele și unde depășești bugetul. Și dacă găsești bani în plus în bugetul tău, pune-i la treabă adăugându-i la economii, fondul de urgență sau rambursarea datoriei. Nu numai că acest lucru îți construi disciplina, dar vei vedea mai rapid economiile tale motivându-te să îți îndeplinești obiectivele.

Fii realist

Viața este plină de surprize, așa că nu te descuraja atunci când apar cheltuieli pe care nu le-ai planificat. În schimb, asigură-te că incluzi suficienți bani în bugetul tău pentru un fond de urgență pentru a acoperi ceva precum un aparat spart, reparații auto sau o boală neașteptată. A avea o rezervă va însemna să poți plăti ceea ce ai nevoie fără să îți asumi niște datorii sau să îți împingi obiectivele și mai departe.

Configurarea unui buget poate părea copleșitoare la început, dar cu un plan bun, vei fi pe drumul cel bun către libertatea financiară înainte de a-ți da seama. 



Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX