3 motive pentru a deschide o afacere în Cluj-Napoca. Cum să alegi spațiul comercial de închiriat

Timp de citire: 8 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai atractive orașe din România, atât din perspectiva celor care vor să trăiască într-un mediu în continuă dezvoltare, cât și din cea antreprenorială. Mai mult, oferta de spații comerciale de închiriat sau de vânzare în Cluj este generoasă și foarte diversificată.

Spații comerciale pentru afaceri în Cluj-Napoca

Iată câteva motive pentru a-ți deschide și tu un business aici și pentru a alege spațiul comercial potrivit:

 • 1. Există putere de cumpărare
  Clujul este pe locul doi la nivel național, după București, în ceea ce privește valoarea salariului mediu net. În medie, un clujean câștiga 4263 de lei pe lună, în august 2021, potrivit statisticiromania.ro. Acest nivel salarial ridicat se datorează și numărului mare de specialiști în domeniul IT care profesează în Cluj.

  Din cei aproximativ 220.000 de IT-iști din întreaga țară, în Cluj sunt circa 24.000. În același timp, rata șomajului la nivelul județului Cluj este printre cele mai mici din țară, de 1,3%. Practic, dacă îți vei gândi în detaliu planul de afaceri și dacă îți vei analiza cu atenție oferta de spații comerciale de închiriat sau de vânzare în Cluj-Napoca, ar trebui să ai șanse mari de reușită.

 • 2. Este un mediu de afaceri dinamic
  Potrivit Direcției Județene de Statistică Cluj, în 2021, doar în Cluj-Napoca, numărul de agenți economici activi era de peste 72.400, iar cifra de afaceri a acestora era de 49,4 miliarde lei, în timp ce numărul de angajați era de aproape 131.400. Companiile active în Cluj-Napoca au înregistrat un profit de 5,2 miliarde lei.

 • 3. Moment propice pentru căutarea de spații comerciale de închiriat sau de vânzare
  Având în vedere mutarea afacerilor în mediul online, precum și preferința angajatorilor pentru telemuncă și sistemul work from home, nu este de mirare că participanții la studiul „Cele mai importante provocări din domeniul imobiliar în 2020”  , realizat de RE/MAX România la finalul anului trecut au considerat în număr mare că prețurile pentru spații comerciale/office vor scădea sau cel mult vor stagna în 2021.

  Tocmai de aceea, acesta ar putea fi un moment bun pentru a-ți căuta spațiul de birouri sau un centru comercial https://blog.remax.ro/spatii-birouri-cluj-inainte-si-post-pandemie în care să îți desfășori activitatea, iar Cluj-Napoca nu duce lipsă de diversitate din acest punct de vedere. De la spații comerciale de închiriat în zona centrală sau semicentrală, la cele din centrele comerciale sau din cartiere, care, la rândul lor, sunt în plin proces de reamenajare.

Iată ce să iei în calcul atunci când studiezi piața de spații comerciale de închiriat sau de vânzare din Cluj-Napoca:

 • Vadul comercial

Dacă vei reuși să găsești spații comerciale care să aibă un vad bun, deja ai făcut un prim pas spre succesul afacerii tale. Înainte însă de a porni în căutarea de oferte, ar ajuta să îți definești cumpărătorul ideal. Cine este persoana care ai vrea să îți cumpere produsele? În ce zonă a orașului locuiește sau își petrece timpul? Sunt doar două întrebări la care ar trebui să ai răspuns înainte de a face pași clari spre găsirea spațiului comercial în care să îți desfășori activitatea.

Dacă nu ești din Cluj-Napoca sau dacă nu ai timpul necesar și îți dorești să beneficiezi și de consiliere în procesul de căutare a spațiului de închiriat pentru activități comerciale, poți apela la serviciile unei agenții imobiliare RE/MAX din Cluj-Napoca  și, cu siguranță, agenții noștri îți va găsi rapid cele mai bune opțiuni de la care să pornești.

 • Stabilește de ce tip de spațiu comercial ai nevoie

Ce fel de afacere îți vei deschide?  În funcție de răspunsul la această întrebare vei putea selecta din start doar anumite spații comerciale de închiriat în Cluj. Poate îți deschizi un restaurant sau un showroom, gândește-te și de câte încăperi ai nevoie, de câte intrări, de câte grupuri sanitare etc.

Având clar creionat necesarul, vei putea fie să găsești spații comerciale care deja răspund acestor nevoi sau pe care le vei putea transforma în urma unor investiții. Ia în considerare și toate facilitățile de care afacerea ta va avea nevoie pentru a putea funcționa și pentru a putea îndeplini cerințele autorităților.

 • Chiriaș sau proprietar de spațiu comercial

Pe parcursul întregului articol am tot folosit sintagma „spații comerciale de închiriat sau de vânzare în Cluj-Napoca”.  De ce? Pentru că va fi nevoie, după ce îți vei forma o imagine clară asupra ofertei, să faci o serie de calcule pe termen lung și să verifici cum este mai rentabil: doar să închiriezi un spațiu comercial sau să îl achiziționezi.

Indiferent pentru care dintre cele două variante ai opta, sprijinul specialiștilor din cadrul unei agenții imobiliare va cântări mult în luarea deciziei corecte. În primul rând, veți putea face împreună o radiografie a pieței, dar și o analiză în detaliu a ofertelor, cu plusuri și minusuri. În al doilea rând, vei fi consiliat până în momentul semnării contractului de închiriere sau a celui de vânzare-cumpărare.Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX