Optăm pentru închirierea unei locuințe sau ne cumpărăm propriul nostru apartament? Este una dintre întrebările pe care și le pun multe persoane care nu au achiziționat încă o locuință, răspunsul depinzând de multe variabile.
Dacă în trecut răspunsul era destul de simplu, respectiv cumpărarea unui apartament, noile generații sunt mai flexibile, iar avantajele închirierii unei locuințe – indiferent că vorbim despre o chirie găsită cu ajutorul unui agent imobiliar din Cluj Napoca sau un apartament închiriat direct de la proprietar la Iași - sunt din ce în ce mai des luate în calcul.
În funcție de fondurile pe care le deții sau de veniturile care îți dau posibilitatea de a accesa un credit și până la mobilitatea pe care o dorești pentru viitor, răspunsul la această întrebare va fi diferit în funcție de fiecare situație în parte.
Vom discuta în cele ce urmează despre avantajele pe care le ai atunci când închiriezi o locuință – soluție la care apelează din ce în ce mai mulți tineri astăzi, din cele mai variate motive.
1. Beneficiezi de o flexibilitate mai mare
Lumea de astăzi este din ce în ce mai deschisă, globalizarea este o realitate, așa că un job într-un alt colț al țării sau chiar al lumii nu este nici pe departe o fantezie. Din ce în ce mai multe persoane și familii decid să schimbe pentru o perioadă sau chiar definitiv orașul sau țara. În acest caz, închirierea unui apartament este cea mai flexibilă soluție.
Contractele de închiriere se încheie în general pe un an, cu o clauză de reziliere de 30 de zile: beneficiezi, așadar, de o flexibilitate mult mai mare atunci când optezi pentru închiriere. În plus, chiar dacă ești sigur că vrei să te stabilești într-un oraș, închirierea unui apartament pentru o perioadă îți dă răgazul necesar pentru a aduna un avans pentru viitoarea ta locuință, dar și pentru a cunoaște zonele orașului în care ți-ai propus să locuiești pentru o bună perioadă de timp.
În toate aceste cazuri, sfatul unui agent imobiliar experimentat va fi unul valoros, așa că nu ezita să îl ceri. Vei înțelege mai bine piața și oportunitățile ei în acest mod.
2. Plătești atât cât îți permiți
Poate că jobul de astăzi îți permite să locuiești într-un apartament de lux din centrul orașului, dar mâine lucrurile se schimbă și îți dorești, de exemplu, să schimbi domeniul de activitate, acceptând ca pentru o perioadă să câștigi mai puțin. E doar unul dintre exemplele în care venitul tău poate scădea, fie și temporar. În acest caz este mult mai simplu să te muți fie într-o zonă în care chiria este mai mică – fie într-un apartament mai mic sau cu dotări mai puține.
Când situația se schimbă, poți să revii la un apartament premium sau poți alege să rămâi în noua chirie, pentru a economisi bani. Închiriind un apartament, ai opțiunea de a plăti exact cât îți permite actualul venit, un lucru pe care generațiile tinere, din ce în ce mai flexibile și mai dornice de schimbare, îl vor aprecia, cu siguranță.
3. Nu ai costuri suplimentare, pentru impozite și reparații
Impozitele nu au ajuns la valori foarte mari în România, dar un apartament proprietate personală vine cu o serie de costuri pe care atunci când închiriezi nu le ai: reparațiile datorate uzurii firești ale locuinței, diversele înlocuiri necesare, taxele... toate acestea pot adăuga anual sume importante atunci când ești proprietar.
4. Păstrezi lichiditățile pentru alte oportunități
Din ce în ce mai multe persoane preferă să păstreze banii disponibili pentru diverse oportunități – înființarea unei afaceri, de exemplu. Mai ales atunci când nu știi exact care este perioada pe care o vei petrece într-un anumit oraș, chiria ar putea fi o soluție mai bună, care îți va permite să păstrezi sumele pe care le deții pentru diverse oportunități.
Apartament de două camere în Cluj Napoca, București sau Timișoara: care sunt prețurile de închiriere în marile orașe ale țării
Apartamentele de două camere rămân printre cele mai populare locuințe de închiriat, iar piața chiriilor a crescut foarte mult, pe măsura dezvoltării accelerate a orașelor importante și a migrării populației către acestea. Din acest punct de vedere, apartamentele de închiriat în Cluj Napoca, București sau Timișoara sunt printre cele mai solicitate din România.
Având în vedere cererea din ce în ce mai mare, apartamentele de închiriat – fie că vorbim despre un apartament printr-o agenție imobiliară în Cluj sau o agenție imobiliară din București și în celelalte orașe importante - au avut prețuri de închiriere în urcare în ultimii ani.
De exemplu, pentru un apartament de închiriat în Cluj Napoca, zona centrală, veți plăti între 400 și 600 de euro, în funcție de suprafață și dotări, în timp ce în Gheorgheni, Mărăști sau Între Lacuri, cartiere populare printre studenți, prețul solicitat în vara lui 2019 variază între 360 și 650 de euro.
Dacă vorbim despre cartierele populare, cu multe locuințe noi, așa cum sunt Bună Ziua sau Calea Turzii, prețurile solicitate de proprietari încep în general de la 400 de euro și urcă până la 550 de euro.
În București, prețul pentru închirierea unui apartament, solicitat de proprietari, în zonele de top, precum Floreasca, Dorobanți sau Herăstrău, începe de la 470 de euro, urcând până la 1400 de euro pentru un apartament dintr-un bloc nou, cu un design elegant și finisaje premium din Satul francez. În schimb, pentru un apartament de două camere în zona Dristor puteți găsi o chirie 350 de euro pe lună, situat la etajul doi al unei vile.
Timișoara este un alt oraș în plină expansiune, în care piața chiriilor a cunoscut o dinamică pozitivă. Astfel, pentru un apartament de închiriat în centrul Timișoarei veți plăti lunar în jur de 500 de euro, în timp ce pentru un apartament în Complexul Studențesc prețul va fi, în medie, de 400 de euro.
În concluzie
Flexibilitatea din ce în ce mai mare de pe piața muncii face ca numărul persoanelor optează pentru închirierea unui apartament – în Cluj Napoca, București, Timișoara sau în orice alt oraș să fie din ce în ce mai numeros. Chiar dacă există o serie de avantaje ale închirierii și se constată o mai mare mobilitate a tinerei generații, cumpărarea unui apartament rămâne totuși prima opțiune pentru majoritatea românilor.