Casa noua la adresa veche

Timp de citire: 25 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

„Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica!” Fraza aceasta face parte din poate cel mai comic pasaj al „Scrisorii pierdute” a lui Caragiale și este ilară pentru că evidenția contradicția dintre cele două dorințe. Totuși, dacă e să fim sinceri, uneori exact asta simțim și noi. Simțim nevoia ca totul să se schimbe în jurul nostru, dar să rămână fundamental la fel, dorim noutate, dar și stabilitate.

2 (1)-1

În mod ciudat, una dintre zonele vieții noastre în care putem să dăm curs acestor forțe egale și de sens contrar – dorința de altfel și de la fel – este chiar spațiul pe care îl locuim. Ei bine, da, putem avea o casă nouă fără să ne mutam: fie că redecorăm de la zero, dacă avem resursele de timp, energie și bani,  sau că ne rezumăm la retușuri și la o schimbare de „atmosferă generală”. Iată câteva tactici prin care puteți avea o casă nouă la adresa veche:

 

upcycling 2Go for the deep dive. Acest lucru presupune să schimbați absolut tot. În acest caz, recomandarea noastră, pe care o vom face ori de cate ori vom avea ocazia, este să apelați la un designer sau la un arhitect care să vă asiste. Ar fi păcat să faceți o investiție majoră doar pentru ca rezultatul final să fie o aproximare vagă și nu prea fericită a viziunii pe care o aveați în minte. Dacă vreți, totuși, să faceți lucrurile pe cont propriu, începeți prin a alege un stil dominant: de la scandinav la cottage chic, de la industrial la minimalism italian sau la contemporary urban – posibilitățile sunt nesfârșite și va fi necesară puțină documentare prealabilă și câteva (a se citi „multe”) reviste și site-uri de interior design devorate. Apoi alegeți schema de culori și țineți-vă de ea. Când alegeți stilul și schema cromatică, nu uitați să vă puneți întrebarea salvatoare de vieți – ok, nu chiar de vieți, dar cu siguranță de nervi – dacă și finisajele pereților sau pardoselilor se potrivesc cu ce vreți să faceți. Dacă nu, va trebui să le schimbați și pe ele.

wallpaper 2Get a quick fix: wallpaper. Pentru  tot vorbeam despre finisajele pereților, tapetul este din nou foarte la modă și este o metodă excelentă de a schimba complet look-ul caseiGama de alegeri este mai bogată decât oricând: pattern-uri geometrice care evocă anii ‘70 sau flori romantice, explozii de culoare pop-art sau chiar modele create pe comandădupă propria fantezie – totul este posibil și permis în 2021. Nu uitați  tapetul se poate folosi și numai pe unul dintre pereții încăperii, un mod foarte bun de a conduce privirea spre piesele pe care dorim  le punem în valoare și de a compartimenta vizual o încăpere.

 

upcycling 1Try a face liftSchimbați fața pieselor de mobilier. Acestea nu trebuie neapărat  fie noi: canapelele pot fi retapițate, iar mobilierul din lemn poate fi vopsit sau lăcuit și înfrumusețat cu aplicații sau feronerie nouă. De asemenea, puteți „inventa” piese de mobilier din obiecte destinate altui scop. Este un trend care se numește upcycling, iar rezultatele pot fi cu adevărat spectaculoase. Dacă nu ați mai făcut asta niciodatăînsă, este mai bine  apelați la cei care se pricep.

 

jab 1Stimulate the senses. Evident, modul cel mai simplu de a „schimba aerul” unei case este de a schimba felul în care obiectele ne stimulează simțurile. Un mod mai complicat de a spune  trebuie schimbate culorile, texturile și mirosurile. Perdelele, draperiile, cuverturile și pernuțele noi, în culori diferite decât cele dinainte, sunt o metodă foarte eficientă de a da un reboot simțului vizual. 

Pentru a restarta în același mod și felul în care percepem spațiul din locuință, este de ajuns  schimbăm locul pieselor de mobilier: desigur, nu vom duce canapeaua în debara și masa de sufragerie în baie în savurosul sketch cu Toma Caragiu, dar consola care înainte stătea în sufragerie poate fi dusă în hol, iar locul fotoliilor, al tablourilor și al decorațiunilor  trebuie schimbat din când în când, fie și numai pentru a le vedea într-o lumina nouă

Tot la categoria „stimulare senzorială” mai includem o sugestie: simțul olfactiv este cel mai puternic asociat cu amintirile și cu emoțiile. Astfel, dacă vreți   simțiți ca și când ați ajuns într-un loc nou de fiecare dată când ajungeți acasăîncercați  schimbați mirosul pe care îl simțiți în secunda când deschideți ușaFolosiți lumânări sau odorizante, dar feriți-vă de cele ieftine, care nu doar  uneori miros infernal, dar pot fi realmente toxice.

18Focus on the entry hall. Dacă nu vreți  va „aruncați” la cheltuieli majore și, oricum, iubiți piesele de mobilier pe care le aveți și nu vreți  renunțați la ele, o idee bună poate fi  schimbați radical doar holul de intrare. Pentru  este primul contact cu locuința și pentru  senzațiile din acele prime secunde vor imprima „tonalitatea” emoțională pentru fiecare întoarcere acasăÎn mod straniu, deși este primul spațiu pe care îl vedem, mulți dintre noi tratează holul de intrare ca pe o zonă de mâna a doua, un loc de trecere/spațiu de depozitare cu care nu trebuie  îți bați capul prea tareDin punctul nostru de vedere, această este o greșeală majorăÎn schimb, păstrați holul de intrare frumos și aerisit, mobilat cu tot ce trebuie pentru a fi funcțional și nimic în plusInvestiți într-un cuier spectaculos sau o oglindă statement și bucurați-vă de fiecare întoarcere acasă.

Iată câteva metode simple pentru a va întineri casăDacă simțiți nevoia unui partener care  va ajute la orice nivel – de la servicii de design la cel mai în vogă tapet și la piesele de mobilier care va pot face  va îndrăgostiți din nou și din nou de „acasă”, ClassIN va este alături. Iar dacă simțiți  o simplă redecorare nu este suficientă și  a venit momentul pentru o casă nouă la propriu, partenerii noștri de la RE/MAX au portofoliul și experiență necesare pentru a face ca tot procesul  fie ușor și chiar plăcut.

 

 

 

Click me

Află ultimele noutăți de la RE/MAX