Cum să achiziționezi proprietăți în România

Timp de citire: 8 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Ești gata să te stabilești în România?

România este plină de minuni ale naturii, oameni prietenoși și nenumărate oportunități. Pentru cei ce doresc să trăiască aici, în special pentru nomazi digitali sau cei care lucrează de la distanță, este un loc excelent prin prisma accesibiliății sale. Cu toate acestea, există mulți alți factori de luat în calcul înainte de a face marele pas. Vom expune aici câteva elemente cheie de avut în vedere în periplul după o nouă locuință.


CELE MAI MARI AVANTAJE ALE ROMÂNIEI

 

 

Această țară este mult subestimată, dar continuă să se dezvolte și să devină un centru internațional pentru diverse tipuri de business. București, Brașov, Cluj, Iași și Timișoara găzduiesc unele din cele mai inovative multinaționale, datorită prestigiului cărora piața din România continuă să crească. Acesta nu este singurul domeniu în care România avansează. Datorită unui mediu cultural artistic în creștere, aici au loc o mulțime de festivaluri muzicale si artistice captivante care atrag atenție globală.

România beneficiază nu doar de costuri de trai reduse si de o calitate ridicată a vieții, ci și de alte lucruri precum una dintre cele mai rapide viteze de internet din Europa, stațiuni de ski în timpul iernii și plaje frumoase pentru verile însorite. În plus, în ciuda economiei dinamice din această țară și a modernizării rapide, istoria sa bogată și tradițiile se păstrează ca în trecut.

ESTE DIFICIL SĂ CUMPERI ÎN ROMÂNIA?

Romania Body Image

Procesul de cumpărare a unei noi locuințe în România depinde de naționalitate. Din fericire, pentru cetățenii UE si SEE, achiziționarea de proprietăți este la fel de simplă ca pentru un cetățean român, cu condiția ca aceasta să fie clasată ca reședință secundară. Dacă ești cetățean UE fără un cod numeric personal românesc, vei avea nevoie de un cod de idenficare fiscală pentru achiziție. Din fericire, acesta este ușor de obținut dacă ai un permis de ședere. Cu toate acestea, asigură-te că începi procesul de obținere al codului de identificare fiscală înainte de a iniția procesul de cumpărare, altfel contractul nu va fi valabil.

În calitate de cetățean non-UE, procedura va fi ceva mai complicată deoarece, în majoritatea cazurilor, cetățenii non-UE pot fi proprietarii unei clădiri sau ai unei construcții, însă nu și a terenului pe care acestea sunt construite. Prin urmare, terenul va putea fi dobândit doar cu drept de superficie (folosință). E foarte important să ai agentul potrivit alături pentru a te ajuta să înțelegi situația și să eviți eventuale probleme.

CARE PARTE A ACESTEI ȚĂRI DIVERSE ȚI SE POTRIVEȘTE?

Speri să găsești păduri fermecătoare, lacuri impresionante, lanțuri muntoase și arhitectură incredibilă? Ai venit în locul potrivit. România are ieșire la Marea Neagră și la Delta Dunării, locuri unde vei găsi printre cele mai frumoase priveliști din lume.

Poate vei alege un cămin într-unul din orașele pline de viață, într-un frumos oraș medieval sau într-o casă de poveste la țară. Vei găsi atât apartamente vechi, cât și moderne, într-o multitudine de orașe. Timișoara este aproape de graniță și este cel mai mare oraș din vestul României, aici vei găsi o scenă culturală bogată și mulți investitori străini. Cluj-Napoca va fi locul ideal dacă ești în căutare de tehnologie, dar este și un centru pentru festivale de film, muzică și teatru. Dacă ești în căutarea unei locuințe de vacanță, ai putea evada la Mamaia pe timpul verii, sau într-o cabană dintr-o vale înzăpezită lângă o stațiune de ski. Acestea sunt doar câteva din multele variante atractive disponibile, așa că nu sări peste partea de cercetare și găsește locul potrivit pentru familia ta!

CUM SĂ GĂSEȘTI UN AGENT DE ÎNCREDERE

Informează-te temeinic înainte de a alege un agent imobiliar, prentru că aceștia nu sunt obligați legal să fie autorizați de o agenție guvernamentală. Găsirea agentului potrivit poate face diferența între a găsi locuința perfectă și un proces lent și anevoios. Din fericire, agentul tău RE/MAX are experiența și expertiza necesară cu privire la piața imobiliară din țară și va putea să îți arate cele mai bune proprietăți potrivite nevoilor tale.

Va fi necesară, de asemenea, găsirea unui avocat local care să verifice dacă locuința aparține vânzătorului și să verifice cartea funciară pentru a obține un raport de la cadastru, iar agentul RE/MAX va putea să te îndrume spre persoana potrivită. O dată găsită locuința potrivită și statutul legal verificat, vine momentul semnării contractului. Un notar va fi prezent la încheierea tranzacției, alături de cumpărător și vânzător. În acest moment, actul de proprietate va fi înregistrat în cartea funciară, iar locuința va fi a ta! Ia în calcul că vor trebui achitate diverse taxe, printre care taxele de înscriere în cartea funciară, taxe locale, onorariul notarului și taxa de transfer. Deși acest proces poate fi solicitant, agentul tău RE/MAX te poate ajuta cu aceste detalii.


Entuziasmat de mutare? România ar putea fi locul perfect pentru noua ta locuință, casă de vacanță sau chiar afacere, așa că aruncă o privire la proprietățile disponibile, iar agentul tău RE/MAX îți stă la dispoziție pentru a răspunde la orice întrebări și pentru a înlesni semnificativ procesul de achiziție.

 
bnr-btm-new-2

Află ultimele noutăți de la RE/MAX