Previziuni pentru piața imobiliară 2022

Timp de citire: 8 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

piata-imobiliara-oportunitati-franciza-imobiliara

Deși la începutul pandemiei românii se temeau de o prăbușire a pieței imobiliare, domeniul a rezistat surprinzător de bine, în special în orașele aflate în plină dezvoltare. De altfel, conform celui mai recent studiu realizat de RE/MAX, piața s-a aflat într-un trend ascendent în ultimii 5 ani.

Dacă și tu vrei să obții rezultate cât mai bune, indiferent că ești agent, proprietar de agenție sau investitor, este bine să rămâi mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în zona imobiliarelor. Descoperă în continuare o serie de previziuni pentru piața imobiliară 2022, pentru a te putea adapta la posibilele schimbări.

Sfaturi imobiliare: ce tipuri de proprietăți sunt la mare căutare

Conform studiului RE/MAX, la care au participat specialiști în imobiliare din întreaga țară, 2021 a fost un an în care apartamentele cu 2 și 3 camere s-au aflat în topul tranzacțiilor. Garsonierele au fost devansate, iar această tendință se va menține cel mai probabil și în 2022.

Schimbându-și stilul de viață, care i-a făcut să petreacă mai mult timp acasă, românii își doresc în prezent spațiu, iar apartamentele sunt o variantă bună atât datorită suprafeței, cât și a faptului că în multe cazuri au prețuri similare cu cele ale garsonierelor. De luat în calcul este și modificarea cotei TVA, care devine 5% și pentru proprietăți de sub 140.000 de euro, ceea ce poate duce la un interes crescut pentru apartamente de 3 și 4 camere.

La distanță de apartamente, casele și terenurile sunt și ele în atenția cumpărătorilor, fiind preferate locuințele din mediul urban. O casă, aflată chiar și la periferie sau aproape de ieșirea din oraș, îmbină senzația de libertate cu confortul mediului citadin.

Clădirile de birouri nu vor înregistra cel mai probabil o creștere considerabilă în materie de tranzacții, iar motivul este simplu: munca în sistem remote sau hibrid a câștigat teren în ultimii doi ani și continuă să fie o realitate a zilelor noastre.

Descarcă ultima ediție a studiului RE/MAX pentru a afla mai multe detalii despre evoluția pieței imobiliare din România.

banner-top-confirmare-studiu-v2

Previziuni piața imobiliară în 2022 în materie de prețuri

Cei mai mulți specialiști în imobiliare consiferă că prețurile locuințelor vor crește pe parcursul acestor ani, luând în considerare o serie de factori: creșterea prețurilor pentru materiale de construcții, inflația, dar și cererea din piață. Clienții sunt în continuare interesați de achiziționarea apartamentelor și caselor, iar acest lucru, corelat cu factorii menționați anterior, ar putea duce la creșteri de până la 10%.

În plus, zonele în care calitatea vieții e una superioară - orașe precum Oradea, Sibiu, Cluj Napoca sau Iași - atrag tot mai multe persoane interesate să se stabilească într-o zonă bine dezvoltată. Specialiștii se așteaptă să existe creșteri moderate și pentru chiriile spațiilor de birouri și cele ale spațiilor comerciale, însă segmentul residential e văzut ca fiind mai profitabil în viitorul apropiat.

Tendințele în materie de finanțări pentru locuințe

Creditele imobiliare au înregistrat o creștere susținută în ultimii 5 ani, în special în orașele bine dezvoltate, cu un nivel de trai similar mediei UE. Pentru 2022, băncile se așteaptă la un trend favorabil pe parte de credite, acesta fiind susținut de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, precum și de perspectivele favorabile pentru investiții productive.

De asemenea, dezvoltarea infrastructurii orașelor mari din România este un semnal bun, care deschide calea către investiție, către o piață a locurilor de muncă în plină dezvoltare și, implicit, către o creștere a cererii pe piața imobiliară rezidențială.

Citește și: Ghid RE/MAX: Imobiliarele - O investiție profitabilă pentru viitor

Predicții legate de prețurile chiriilor în 2022

Dacă în materie de tranzacții de vânzare-cumpărare prețurile se află pe un trend ascendent, așteptările legate de chirii sunt ușor diferite. Astfel, specialiștii se așteaptă ca tendința să fie una de stagnare, însă cu ușoare posibilități de creștere, în special în orașele mari, unde locurile de muncă oferă un venit atractiv, iar centrele universitare atrag anual zeci de mii de studenți.

În privința chiriilor, lucrurile sunt foarte flexibile, deoarece migrarea companiilor către munca remote și trecerea universităților în online au determinat - și încă determină - o migrare a chiriașilor către orașele natale, dar și către periferii sau orașe mai mici.

Citește și: Tendințele pieței imobiliare din România din ultimii 4 ani

De aceea, în cazul unor astfel de fenomene, piața nu justifică întotdeauna creșteri ale costurilor chiriei, iar contractele se negociază mai des în favoarea chiriașilor. Pentru a avea succes în domeniul imobiliar, este important să ții cont de un aspect cheie: cei mai buni agenți imobiliari sunt cei care se informează constant și se pliază pe tendințele pieței și pe nevoile propriilor clienți.

Tendințele de mai sus demonstrează clar că imobiliarele sunt în continuare o zonă puternică și matură, cu reale posibilități de creștere.

Dacă îți dorești o afacere în domeniu, nu ezita să intri în legătură cu noi. Poți face parte dintr-o franciză de succes, care are în spate un model de business testat și aplicat de ani de zile atât în România, cât și pe plan internațional.

 

Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX