RE/MAX Europa lansează studiul despre tendințele pieței rezidențiale europene în 2022. Fiind valoros atât pentru clienți, cât și pentru profesioniștii în imobiliare, acest studiu te poate ajuta să planifici mai bine următoarele luni.
25% dintre europeni iau în calcul în mod activ achiziționarea unei locuințe în străinătate.
În cadrul raportului s-au identificat câteva subiecte cheie, ca de exemplu impactul economiei și al costului vieții asupra pieței rezidențiale, tendințele de urbanizare respectiv ruralizare, migrația internațională, impactul infrastructurii digitale și altele.
Toate aceste teme sunt explorate în detaliu în studiu, după care descoperirile cheie sunt discutate țară cu țară. Descarcă studiul 👉 Tendințe pe piața rezidențială europeană 2022.
Costul vieții impactează piața rezidențială europeană
Creșterea costului vieții are o influență semnificativă asupra deciziilor de achiziție de locuințe în întreaga Europă, dar efectul acestuia este resimțit foarte diferit, în funcție de țară. Dintre europenii care sunt mai reticenți la mutat decât în urmă cu un an, o treime (35%) au raportat că această creștere a costului traiului a fost un factor-cheie de decizie. De asemenea, printre cei care sunt mai pregătiți de o mutare acum față de în urmă cu un an, 18% au fost și ei influențați de costul tot mai mare al vieții.
Aproape o cincime din cei mai dispuși să se mute acum față de un an în urmă sunt influențați semnificativ de costul vieții.
Locația: urbanizare vs ruralizare
Pe teritoriul Europei, două treimi dintre clienții chestionați sunt mulțumiți de locația lor prezentă, care este predominant urbană. Totuși, pentru cei ce doresc să se mute, mediul rural exercită o atracție tot mai puternică. Una din cinci persoane ia în calcul o mutare în zona rurală sau costieră, mai mult de dublul celor ce se gândesc la o mutare la oraș (8%).
De două ori mai multe persoane doresc să se mute din oraș decât în oraș.
Locația: Mutări internaționale
O persoană din patru (25%) ia în calcul achiziționarea unei proprietăți rezidențiale în altă țară, fie deoarece se mută, fie ca investiție. Aproape un sfert (24%) din acestea iau în calcul o mutare în următoarele douăsprezece luni. Alt sfert (27%) se așteaptă să se mute în următorii doi-trei ani. Cu toate acestea, aproape o treime (30%) nu se gândesc să se mute în următorii cinci ani, sugerând că achiziționarea unei locuințe în străinătate este o ambiție pe termen lung, poate chiar un plan de pensionare.
15% din europenii ce doresc să se mute în străinătate se gândesc la Spania
Investiții în proprietăți rezidențiale
Până la unu din trei Europeni caută să investească într-o proprietate rezidențială, fie acasă sau în străinătate și sunt gata de acțiune. Sunt mai înclinați spre a investi cei cu vârste cuprinse între 26 și 45 de ani. 19% dintre cei cu vârste între 26-45 de ani care s-au gândit la a se muta caută o investiție.
În ultimul an, o cincime din oamenii din Croația, Bulgaria, Portugalia și Spania au hotărât să investească într-o proprietate.
Mediul înconjurător
Aproape o treime din oameni (31%) ar alege o proprietate mai mică, dar mai ecologică. Oamenii s-ar mulțumi și cu grădini mai mici (25%), o navetă mai lungă (17%), sau o locație mai puțin dezirabilă (16%) în favoarea planetei. Cu toate acestea, una din trei persoane (32%) nu este dispusă să accepte compromisuri pentru o locuință mai prietenoasă cu mediul. Asta nu sugerează lipsă de considerație față de sustenabilitate, ci reflectă poate faptul că nu e nevoie să se facă compromisuri deoarece există pe piață un inventar de locuințe la cele mai înalte standarde de performanță ecologică.
Două treimi din oameni sunt pregătiți să facă concesii cu privire la locuință pentru a proteja mediul.
Conexiune
Aproape jumătate (44%) din europeni ar lua în calcul o mutare doar într-un loc cu excelente conexiuni mobile și fixe. Alți 17% iau în considerare doar conexiunea mobilă, iar 13% cea fixă. Doar una din patru persoane nu privește conectivitatea digitală ca factor decisiv.
Aproape jumătate dintre europeni s-ar muta undeva doar dacă acel loc ar avea conexiuni excelente atât fixe cât și mobile.
Diferențe între generații
Deloc surprinzător, este o probabilitate mult mai mare ca cei sub 35 de ani să se mute în următorii cinci ani, deoarece părăsesc casa părintească, merg la facultate sau se angajează și caută să se mute cu prieteni sau parteneri. Aproape un sfert (24%) din grupa celor de 18-25 de ani și 23% dintre cei din intervalul 26-35 de ani, se așteaptă să se mute până în vara anului 2023, comparat cu mai puțin de una din zece persoane (9%) din categoria 56-65 de ani. Alți 54% din cei cu vârsta între 18 și 25 de ani, respectiv 45% dintre cei cu vârsta între 26-35 de ani, se așteaptă să se mute în următorii doi-cinci ani. Doar 27% din persoanele din categoria 56-65 se așteaptă la o mutare în aceeași perioadă.
Mai puțin de o zecime din cei cu vârste între 56–65 de ani plănuiesc să se mute în următorul an, în timp ce la intervalele de vârstă 18–25 și 26–35, cifra sare la aproape un sfert.
Descarcă gratuit studiul și vezi date relevante despre România și țările europene, care sunt factorii care promovează sau împiedică relocarea, dar și ce atrage la oraș sau mediul rural 👉 Tendințe pe piața rezidențială europeană 2022