Top 5 întrebări frecvente pe care cumpărătorii le au când vor o casă

Timp de citire: 7 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

1. Când este cel mai bun moment pentru a cumpăra o casă?

Economia costurilor pentru locuințe variază în funcție de piață și este important să ne amintim că fiecare zonă poate fi afectată diferit. Când te întrebi „este acum momentul potrivit pentru a cumpăra”, există multe lucruri de luat în considerare.

Cel mai important factor de luat în considerare este realitatea condiției tale financiare. Pe lângă prețul casei și ratele dobânzii, dacă nu esti pregătit financiar să achiziționezi și să întreții o casă, atunci este posibil să nu fie momentul potrivit pentru tine.
 

cumparator-casa-noua

2. Ce tip de casă mi se potrivește să cumpăr?

În funcție de dorințele și nevoile stilului tău de viață, va trebui să decizi ce tip de proprietate este potrivit pentru tine.

Am clasificat cele mai comune trei tipuri de case pentru a vă ajuta să decideți:

a. Casă individuală: casă de sine stătătoare care nu împarte un perete cu o altă casă.

b. Duplex: casă care este unită pe o parte sau pe ambele părți cu alte case. Acest tip de case includ duplexuri și case din orașe. În general,  acestea sunt mai ieftine decât casele individuale; cu toate acestea, trebuie să iei în considerare cartierul împreună cu starea și caracteristicile potențialului cămin.

c. Apartament: Cuvântul este frecvent utilizat pentru a face referire la unitățile achiziționate din ansamblurile rezidențiale/blocuri.

Citește și: De la „casă” la „acasă”. RE/MAX și Banca Transilvania te ajută să îți achiziționezi locuința mult visată

3. Am nevoie de un agent imobiliar în procesul de cumpărare a unei case?

Desigur, poți localiza, negocia și completa procesul de cumpărare al locuinței fără ajutorul agentului imobiliar. Însă, este mult mai dificil și de multe ori mai costisitor. Când alegi calea de consultare a unui agent imobiliar -  beneficiezi de cunoștințele acestuia despre piața imobiliară locală și din cartier.

De asemenea, agenții au acces la informații disponibile și actualizate cu privire la casele listate care se potrivesc nevoilor tale.

Acest lucru te ajută să te asiguri că experiența ta de cumpărare a casei este una pozitivă.

4. Ce tip de credit am nevoie atunci când vreau să cumpăr o casă?

Există mai multe tipuri de credite. Pentru a alege cea mai potrivită pentru tine, trebuie să înțelegi diferența dintre ele, mai jos este un ghid care te va ajuta să te decizi care este cel mai potrivit tip de ipotecă pentru situația ta.

a. Credit cu rată fixă 

Creditul cu rată fixă: într-un credit cu rată fixă, ești de acord cu o rată a dobânzii cu creditorul tău, iar această rată este blocată pentru perioada creditului ipotecar.

b. Credit cu rată variabilă

Într-un credit cu rată variabilă, rata dobânzii tale este formată din indicele de referință IRCC/ROBOR/EURIBOR/LIBOR + marja fixă a băncii.  

La anumite intervale specifice, rata dobânzii se poate modifica în funcție de evoluția IRCC ( indicele de referință, ROBOR, EURIBOR, LIBOR ).  În acest caz, ratele bancare se vor modifica.


Citește și: 6 sfaturi pentru obținerea mai ușoară a unui credit ipotecar

5. Trebuie să cumpăr o casă sau nu?

Aceasta poate fi cea mai importantă întrebare dintre toate. Cumpărarea unei case este unul dintre cele mai așteptate și importante momente din viața ta. Casa ta este una dintre cele mai importante investiții pe care le vei face vreodată, nu este doar acoperișul deasupra capului tău, ci locul în care locuiești, mănânci, dormi, te joci și crești o familie.

Evaluează-ți situația financiară. Asigură-te că ai toate detaliile cu privire la industria imobiliară și amintește-ți, nu cumpăra dacă nu îți permiți, dar, dacă poți, atunci poate fi momentul potrivit pentru tine!

Concluzie:

Sperăm că aceste 5 întrebări frecvente te-au ajutat să-ți începi călătoria spre cumpărarea casei de vis. Există multe aspecte ale dreptului de proprietate asupra locuinței, dar cu ajutorul corect, procesul de cumpărare poate fi lipsit de orice impediment.

 



Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX