Kati Roșca
#Educatie
Kati Roșca / 10 aprilie 2023

17 întrebări pe care să le pui atunci când vrei să cumperi o casă

Timp de citire: 15 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

 

Fie că ești un agent imobiliar la început de drum și vei să achiziționezi o casă pentru unul dintre clienții tăi sau nu activezi în domeniu, dar dorești să cumperi o locuință pentru tine și familia ta, este extrem de important să pui întrebările potrivite, la momentul potrivit.

Înainte de a face prima ofertă, trebuie să fii absolut sigur că acea casă este proprietatea potrivită pentru tine.

Pentru a te ajuta, am strâns o listă de 17 întrebări pe care să le pui atunci când vrei să cumperi o casă!

 

1. Care este bugetul meu total?

Nu începe căutarea până nu știi exact care este bugetul pe care îl ai la dispoziție și nu uita să iei în considerare ce costuri adiționale pot apărea.

Atunci când achiziționezi o casă, nu plătești doar valoarea terenului și a construcției, de aceea, trebuie să ții seama și de: evaluarea și inspecția făcute de către specialiști, împrumuturi bancare (dacă este nevoie), taxe, reparații, renovări, modificări.

Varianta ideală ar fi să plătești suma întreagă. Dar, dacă nu ai la dispoziție întreaga sumă, nu uita să iei în calcul și varianta unui împrumut. Cu toate acestea, trebuie să știi care este rata maximă pe care poți să o achiți, astfel încât să nu cheltui sume exagerate.

De îndată ce ai stabilit bugetul total pentru noua ta casă, poți începe să cauți locuința ideală.

2. De ce vinde proprietarul?

Un alt punct important pe care trebuie să îl cunoști este motivul pentru care proprietarul s-a decis să vândă. Acest lucru te poate ajuta în negocierea prețului.

De exemplu, dacă proprietarul părăsește orașul sau țara din motive familiale sau de muncă, probabil va accepta un preț mai mic pentru casă, dorind să facă o vânzare rapidă.

3. De cât timp este proprietatea pe piață?

Dacă locuința este pe piață de mai mult timp (mai mult de trei luni), încearcă să afli de ce nu s-a vândut până acum. Este de vină prețul prea ridicat, există anumite probleme cu acea casă, locația nu este una care să atragă?

Chiar dacă o locuință este de mult timp pe piață, nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ea, iar problema ar putea fi prețul. Cu toate acestea, dacă o locuință nu este vândută repede, poate fi un semn că proprietarul ar putea accepta un preț mai mic.

4. Cât de des a fost vândută proprietatea?

Dacă ai ales o locuință care te interesează, încearcă să afli dacă actualii proprietari sunt proprietarii originali sau au cumpărat și ei la rândul lor acea casă. În cazul în care au cumpărat locuința, este important să știi de cât timp au achiziționat-o.

Mai mult, dacă au existat mai mulți proprietari în trecut, încearcă să iei legătura cu ei și vezi dacă acea locuință are anumite probleme de care trebuie să te ferești.

5. Au găsit vânzătorii o nouă locuință?

Dacă răspunsul este da, atunci ar putea să dorească o vânzare cât mai rapidă. Dacă, în schimb, vânzătorii caută la rândul lor o nouă locuință, pot exista anumite riscuri cu privire la data în care casa pe care o dorești se poate elibera.

6. Au existat deja oferte pentru casa pe care o dorești?

Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este ofertarea. Dacă locuința a avut deja oferte, s-ar putea să fie nevoie să scoți mai mulți bani din buzunar. În schimb, dacă locuința nu a fost ofertată, atunci s-ar putea să ai șansa unui preț mai mic.

7. Cum este zona în care se află locuința?

În funcție de stilul tău de viață și de activitățile pe care le desfășori, s-ar putea să ai nevoie în apropiere de: grădinițe, școli sau licee, transport în comun, parcuri, supermarket-uri, mall-uri, parcare, benzinării etc.

Înainte de a lua o decizie, află cât mai multe detalii despre zona în care se află casa.

8. Ai vecini gălăgioși?

Pe lângă toate facilitățile de care ai nevoie în apropiere, este extrem de important să te gândești și la vecinii. Fie că ești în căutarea unei case sau a unui apartament de bloc, vecinii pot avea un impact major asupra calității vieții.

Încearcă să afli cât mai multe lucruri posibile despre vecini, vizitează proprietatea noaptea sau în weekend ca să vezi care este atmosfera sau fă cunoștință personal cu vecinii și spune-le că plănuiești să te muți în zonă, pentru a vedea reacția lor.

9. Au existat dispute cu vecinii în ceea ce privește limitele proprietății?

Dacă alegi o casă cu curte și grădină, este bine să afli din timp dacă au existat dispute legate de limitele proprietății. Aceste dispute se rezolvă greu și pot fi de lungă durată.

Este responsabilitatea ta să afli dacă există o astfel de dispută. Indiferent de răspuns, este bine să fii precaut.

10. Cât de veche e proprietatea?

Un alt detaliu pe care trebuie să îl cunoști este vechimea proprietății. În funcție de acest aspect, poți să îți faci o idee despre investițiile viitoare: trebuie să schimbi instalațiile, finisajele sau poate să aduci piese noi de mobilier.

11. Cât de vechi e acoperișul?

Dacă dorești să cumperi o casă, o întrebare bună pe care o poți pune proprietarilor este legată de vechimea acoperișului.

Dacă acoperișul este vechi sau are probleme structurale, atunci va trebui să investești o mulțime de bani în înlocuirea lui.

12. A fost proprietatea renovată recent?

O proprietate renovată recent poate însemna mai multe lucruri. Fie dorința vânzătorilor de a pregăti casa pentru vizionare, fie încercarea de a masca anumite probleme.

Aruncă o privire sub covoare să vezi care este starea podelei, acordă atenție pereților exteriori și vezi dacă simți miros de mucegai și verifica geamurile și pereții exteriori. O casă este o investiție pe termen lung, așa că este este perfect normal ca fiecare detaliu să fie exact așa cum îți dorești.

13. Pereții sunt siguri din punct de vedere structural?

Nu este ușor să maschezi pereți care au probleme structurale, de aceea, încearcă să acorzi atenție la crăpături, tavane sau podele deformate, beton degradat sau structuri de rezistență din lemne putrezite.

14. Ce e inclus și ce nu e inclus în vânzare?

Dacă ceva nu este menționat în contract, nu presupune că va fi la locație după ce te muți. Discută cu vânzătorul și fă o listă cu lucrurile care vor rămâne în noua ta locuință, pentru a putea fi notate în contract.

15. Cât de vechi sunt aparatele și sistemele principale?

De îndată ce ai văzut ce aparate vor rămâne în apartament, este timpul să afli care este vechimea lor. Dacă vei cumpăra o locuință care include și mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, frigider, cuptor, aragaz etc., află dacă acestea sunt încă în garanție sau dacă au nevoie de reparații majore.

16. Care este prețul mediu ale caselor din cartier?

Ca să îți faci o idee mai bună despre prețul cerut de către vânzători, încearcă să afli o listă de prețuri pentru celelalte case din cartier.

Astfel, vei știi dacă ți se cere un preț corect sau unul mult peste nivelul pieței.

17. Cât costă, de obicei, utilitățile?

Înainte de a semna actele, nu uita să întrebi de costul utilităților. Este foarte important să știi un cost mediu pe lună pentru toate utilitățile.

Acestea sunt câteva întrebări importante pe care trebuie să ți le adresezi ție și vânzătorului. Cu cât știi mai mult detalii despre proprietatea vizată, cu atât vei face o alegere mai inspirată. Dacă ai nevoie de ajutor în următoarea ta tranzacție sau vrei să te alături unei echipe de profesioniști, află cum poți să devii antreprenor de succes sau owner de agenție

Antreprenor de succes   Owner de agenție

Află ultimele noutăți de la RE/MAX