Programul PRIMA CASĂ în 2019, ce se va intampla cu acesta?

Timp de citire: 11 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

prima-casa-2019

Pentru persoanele care nu au deținut o locuință în trecut, Programul Prima Casă a reprezentat metoda de finanțare preferată de mulți români.

Fiind o componentă importantă a pieței imobiliare din România, programul Prima Casă 2018 a avut o influență majoră în direcționarea tendințelor tranzacționale din acest domeniu. Cu o pondere ocupațională de 94% pentru construcțiile rezidențiale ale căror necesități locative sunt asigurate în parte de credite ipotecare, nu este de mirare ca în raportul Prima Casă vs credit ipotecar să existe o relație de directă proporționalitate.

Cu toate acestea, Prima Casă în 2018 a avut o traiectorie extrem de interesantă comparativ cu anul precendent, iar experții în domeniul imobiliar preconizează un 2019 cel puțin la fel de interesant.

Cum a evoluat programul Prima Casă în 2018

Așa cum era de așteptat, cele mai importante provocări pentru tranzacționările în domeniul imobiliar au rămas cele generate de preț. Comparativ cu anul trecut, nu doar în programul Prima Casă 2018, ci per total, în piața imobiliară s-a remarcat o serie de schimbări la nivel financiar influențate atât de nivelul cererii pe piață, cât și de sursele de finanțare disponibile prin sistemele de creditare.  

Potrivit datelor centralizate de platforma de date și studii de piață Imobiliare.ro, tendințele în creștere ale prețurilor s-au stabilit încă din primul trimestru al anului 2018 și au continuat pe o linie ascendentă cu o pondere aproximativă de 1,4% față de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat în primul trimestru din 2018 față de prețurile generale din 2017), iar în cel de-al treilea trimestru al anului în 2018, proprietățile rezidențiale din România au continuat să crească ușor, cu 0,7% față de cele trei luni anterioare.

În contextul fondurilor mai mici în comparație cu 2017, cererea pentru programul Prima Casă 2018 s-a menținut la un nivel ridicat în pofida faptului că pe piața de creditare există și alte variante de finanțare similare din punctul de vedere al costurilor.

Necunoscând în mod temeinic celelalte opțiuni de credite imobiliare existente pe piață, cumpărătorii români optează cel mai frecvent pentru împrumutul cu avans scăzut. Asocierea se face în mod automat cu programul Prima Casă, deși, pe termen lung, această modalitate de finanțare nu este complet avantajoasă pentru toți cumpărătorii de locuințe.

Față de anul trecut, valoarea medie a garanției acordate pentru un credit Prima Casă 2018 a crescut cu 7%, de la 94.700 de lei la 101.200 de lei. Peste jumătate dintre garanții au vizat achiziția de locuințe cu două camere, în vreme ce aproximativ 30% din noii proprietari de locuințe au optat pentru apartamentele cu 3 camere.

Cum arată piața imobiliară rezidențială în 2018

Oportunitățile pe piața locurilor de muncă și-au spus considerabil cuvântul cu privire la orașele care au înregistrat creșteri ale valorii de cumpărare imobiliară. Orașele mari au atras cele mai multe cereri de finanțare pentru programul Prima Casă 2018, însă deloc neglijabile au fost și zonele limitrofe ale acestor orașe, unde s-au finalizat numeroase blocuri de locuințe aparținând dezvoltatorilor imobiliari.

La finalul lunii august, în Cluj-Napoca s-a înregistrat o creștere de sub 1% într-o lună - media prețurilor cerute în Cluj trecând de 1.500 euro/mp.

Lucrurile au arătat similar și în Iași, unde s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețului mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente care s-a majorat cu 2,9%, de la 1.016 la 1.045 de euro pe metru pătrat.

Proximitatea față de locul de muncă și-a spus, în acest caz, cuvântul, noii proprietari orientându-se în mod firesc către achiziționarea de locuințe în complexuri rezidențiale aflate mai aproape de serviciu. Nu este de mirare, așadar, că în București, în zone precum Pipera și București-Nord, prețurile de vânzare ale locuințelor au crescut cu 15% în 2018 față de 2017.

Cauți să cumperi sau să vinzi în anul 2019? Te invităm să afli care sunt motivele pentru care ai șanse maximizate de a obține cel mai bun preț și un proces de tranzacționare eficient apelând la un specialist RE/MAX care lucrează în sistem de reprezentare exclusivă.

Programul Prima Casă 2019 – ce așteptări sunt pentru cumpărătorii de locuințe și pentru dezvoltatorii imobiliari

Potrivit datelor Institutului Național pentru Statistică (INS), cererile pentru locuințe sunt în continuare în creștere, fapt dovedit de numărul mare de solicitări pentru autorizații de construcție. În primele șapte luni ale acestui an au fost înfăptuite 24.950 de autorizații pentru clădirile rezidențiale, cu 7.6% mai mult față de anul precedent.

Veștile pentru anul următor ar putea fi mai puțin bune pentru cei interesați să acceseze programul Prima Casă 2019.

Deși rămân pe primul loc în preferințele de finanțare imobiliară a românilor, se preconizează că fondurile pentru acest program de finanțare imobiliară vor scădea cu până la 25% în 2019, prin urmare, prețurile locuințelor vor stagna anul viitor sau vor înregistra, cel mult, o creștere nesemnificativă față de 2018.

Cu toate acestea, analiștii imobiliari spun că, până în 2022, costurile locuințelor în marile orașe vor ajunge la valori mai ridicate în special în zonele cu cel mai mare potențial de dezvoltare economică.

Cerere sănătoasă și prețuri în curs de stabilizare

Ne așteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă și prețuri în curs de stabilizare. Cumpărătorii vor fi din ce în ce mai pretențioși, iar atribute precum localizarea, seriozitatea și prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuința propus vor conta din ce în ce mai mult. Vom vedea în marile orașe primele livrări de locuințe din nouă generație, conceptele pregătite după criză. Bineînțeles, vor există diferențe de la un oraș la altul și probabil că cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timișoara, Cluj sau Iași, dar și orașe de dimensiuni medii care trec printr-o perioada bună - Sibiu, Oradea, Arad” susține Daniel Crainic, CMO  imobiliare.ro.

În prezent, cheltuielile aferente locuințelor în România sunt unele dintre cele mai mici din UE, fapt ce nu urmează să se schimbe foarte mult în viitorul apropiat. Singurele țări unde locuitorii plătesc mai puțin sunt doar Bulgaria (69% sub media UE) și Polonia (63% sub media UE), potrivit datelor biroului de statistică Eurostat. Mai mult, potrivit estimărilor dintr-un studiu realizat de RE/MAX România în parteneriat cu platforma Imobiliare.ro, se preconizează că nivelul ROBOR la trei luni nu va depăși 3,5%.

România - o piață atractivă pentru investitori, în plină dezvoltare economică

Piață însă arată încă bine. Personal nu cred că există motive reale de îngrijorare, perspectivelele pentru 2019 fiind pozitive. Suntem în continuare o piață atractivă pentru investitori, o piață în plină dezvoltare economică, piață ce oferă randamente interesante, iar pentru 2019 mă aștept la o reașezare, stabilizare a pieței, eventuale corecții de preț sau ușoare blocaje pe acele segmente de piață ce cuprind bunuri imobile ce sunt actualmente supraevaluate sau care nu au caracteristici de piață interesante și viabile pentru consumatori,  nicidecum la o criză pe piață imobiliară” a declarat Mădălina Vasile, Broker/Owner RE/MAX Properties.

Deși există o cerere imobiliară încă în creștere, analiștii imobiliari îndeamnă la precauție când vine vorba de acceptarea unui credit imobiliar, mai ales că urmează modificări în plafonul de eligibilitate pentru programul Prima Casă 2019, mai puțini români putând pe viitor să își achiziționeze în acest mod o locuință.

BNR a anunțat că va reduce gradul maxim de îndatorare pe fiecare persoană în parte, fapt ce va atrage o reducere drastică la creditele în valută, de 20% din venit. De la 1 ianuarie 2019, cei care iau credite trebuie să facă dovada că dețin un maxim de 20 de euro la 100 de euro din venituri pe care îi pot alocă respectivului credit și 40 de lei din 100 de lei la creditele în lei.

Click me

Află ultimele noutăți de la RE/MAX