Cristina Ciobanu “RE/MAX-ul a fost dintotdeauna deschis să acorde șanse femeilor”

Timp de citire: 14 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Seria de articole: Femei de succes RE/MAX

Continuăm seria interviurilor cu femei de succes din RE/MAX alături de Cristina - Sales Associate, RE/MAX Grup de Lux - care a fost desemnată agentul lunii ianuarie 2017.

Cu o experiență profesională în vânzări, Cristina a ales să se reorienteze către domeniul imobiliar pentru a descoperi noi provocări profesionale și șanse reale de a se dezvolta în acest plan.

În ce măsură i-a folosit experiența anterioară, ce o atrage la domeniul imobiliar, cât de mult a ajutat-o umbrela brand-ului RE/MAX și cum a reușit să atingă performanțe și în acest domeniu?

Descoperă o poveste inspirațională descrisă de răspunsurile sincere și ilustrative ale Cristinei.

UPDATE: Cristina a făcut tranziția de la agent la Broker Owner al agenției RE/MAX Infinity, conducând cu succes noua franciză.



copie-Cristina-Ciobanu.jpgCristina Ciobanu

Actual Broker/Owner RE/MAX Infinity, fost Sales Associate RE/MAX Grup de Lux

Infinity, fost Sales Associate RE/MAX Grup de Lux

Experiență în RE/MAX - 3 ani și 6 luni
Desemnată agentul lunii în ianuarie 2017

Atuurile ei: ambiție, energie, entuziasm, putere

Studii: Facultatea de Litere a Universității Babeș – Bolyai și  Administrarea Afacerilor la FSEGA

Statut: necăsătorită

Hobby-uri: alergatul, cititul, masajul, dezvoltarea personală

 

“Faptul că nu e nevoie să ceri permisiunea nimănui pentru a plăti o factură, a merge la coafor, la o cafea cu o prietenă sau în vacanță atunci când vrei, este motivul pentru care orice femeie s-ar simți fericită în acest domeniu.”


Când și cum ai început să lucrezi ca agent imobiliar?

Am început acum 3 ani și 6 luni fix. Lucram la o Companie clujeană cunoscută la nivel național și am simțit nevoia de mai multă independență și de dezvoltare profesională.

Am lăsat acolo un salariu generos, o siguranță financiară lunară, o echipă extraordinară, un șef care mă inspira, dar și o zonă de confort.

În ce măsură a contat pregătirea educațională și/sau experiența anterioară?

Am făcut Facultatea de Litere (Filologie Româna - Franceză) și apoi Management la FSEGA. Cu siguranță acestea și-au pus amprenta asupra formării mele ca om, însă nu găsesc foarte multe informații din facultate care să mă ajute în tranzacții.

Ceea ce m-a ajutat evident însă este experiența pe care o aveam de 9 ani în vânzări produse și servicii. Până la urmă orice job ne oferă o doză de experiență.

Ce te-a ajutat cel mai mult să dezvolți o carieră din acest job?

Entuziasmul pe care-l trăiesc la fiecare tranzacție, reușita este ca un drog. Odată ce l-am încercat e foarte greu să mai renunț. Iar faptul că, odată cu experiența, cresc și rezultatele, mă face să-mi doresc o carieră pe viață în acest domeniu.

Încerc ca, la orice întâlnire, să dau ce-i mai bun din mine și să mă autodepășesc. Cu drag, atitudine și dăruire încerc să rezolv fiecare provocare pe care o primesc.

Ce înseamnă să fii femeie în domeniul imobiliar? Este un avantaj sau un dezavantaj?

Dezavantajul l-aș putea vedea în faptul că românii sunt obișnuiți să vadă într-o “afacere” mai degrabă un barbat decât o femeie, iar aceasta, ca să fie bine privită, trebuie să demonstreze că “merită” acea poziție.

În acest domeniu există foarte multe informații tehnice la care în general bărbații sunt mai pricepuți. Însă, nu este foarte greu să câștigi un client dacă îi dai informațiile de care are nevoie și inspiri încredere.

O femeie, fiind mai sensibilă, cred totuși că poate “simți” emoțiile clienților mult mai bine decât un barbat, iar, dacă are și experiența necesară, cu siguranță va avea rezultate.

Care este viziunea RE/MAX vis-a-vis de recrutarea femeilor?

RE/MAX-ul a fost dintotdeauna deschis să acorde șanse femeilor. Drept dovadă, cei mai buni agenți în România sunt femei.

De ce trebuie să ții cont pentru a deveni lider în domeniul tău?

Din punctul meu de vedere, perseverența este o calitate sine qua non a oricărui lider sau agent foarte bun.

Profesionalismul este calitatea care atrage oamenii spre noi. Iar relația cu cei din jur, și aici mă refer atât la clienți, cât și la colegi sau colaboratori, este condiția esențială pentru a deveni un adevarat lider. Mai cred că, pentru a-i inspira pe alții, este bine ca tu să fii sau să faci lucrurile diferit, astfel încât să devii un exemplu din multe puncte de vedere.

Cum arată o zi din viața unui agent imobiliar?

Sunt un agent ocupat, indiferent de numărul de tranzacții pe care-l am în orice perioadă.

Cel mai mult îmi place să-mi încep ziua alergând, îmi iau de aici serotonina pentru întreaga zi. Apoi îmi împart activitățile în importante și urgente.

În general dimineața am mai multă energie și aleg să fac activitățile care îmi solicită și răbdarea (rezolv situații amânate sau dau telefoanele necesare). Mereu am în gând câte o proprietate pe care îmi doresc să o vând sau un client căruia mi-aș dori să-i găsesc ceva foarte potrivit, așadar mă gândesc la strategii și le pun in aplicare.

Prânzul îmi place să-l iau cu clienți, colaboratori și, cel mai mult, cu prieteni cu care, din cauza programelor încărcate, mă văd de obicei mai rar. Încerc ca, de fiecare dată, să iau și o pauză mentală. Dupa masă am întâlniri, vizionări sau muncă de birou.

Poți numi 3 satisfacții pe care nu le-ai putea obține în altă parte - pe un job de o altă natură?

Cu siguranță, atunci când am de-a face cu emoțiile oamenilor în momente importante din viața lor, am numeroase posibilități de dezvoltare, atât din punct de vedere psihologic cât și profesional.

Aceste situații îmi oferă posibilitatea de a da tot ce pot pentru a le gestiona frumos, pentru ca, în final, clienții să fie multumiți și fericiți. Am posibilitatea să fiu alături de acești oameni poate în cele mai dificile momente din viața lor, iar pentru asta ei nu mă vor uita.

Satisfacții de acest fel, împreună cu independența pe care o am aici - de a-mi face singură programul - și cu libertatea de a alege clienții cu care lucrez - acestea sunt lucruri pe care nu cred că le mai găsesc în alte domenii.

Este complicat să menții un echilibru între viața profesională și cea personală?

Este, într-adevăr, o provocare.

Asta doar dacă îți dorești cu adevarat să ajungi la un anumit nivel. Cred că, pentru fiecare om, echilibrul înseamnă altceva.

Eu am muncit mult în primul an de imobiliare, veneam de la 7:00 dimineața la birou și plecam uneori la 19:00 – 20:00. Sâmbată era ziua în care puteam lucra în liniște. După ce am acumulat o anumită experiență, am decis să-mi găsesc un echilibru între muncă și viața personală. Încă lucrez la asta, dar simt că muncesc din ce in ce mai puțin pentru din ce în ce mai mulți bani.

De multă vreme așteptam momentul acesta!

Ce înseamnă succes în imobiliare prin prisma activității tale?

Cred că succesul este direct proporțional cu rezultatele pe care le am. Iar cel mai mult acesta este legat de profesionalismul pe care încerc să-l demonstrez clienților și colaboratorilor mei.

Uneori, reușesc să rezolv nevoile clienților foarte rapid, din informațiile și experiența pe care o am. Alteori, e mai complicat. Este nevoie de răbdare și perseverență, dar incerc să fac tot ce ține de mine, astfel încât să nu am regrete ulterior.

Pentru mine, succesul este egal cu satisfacția clienților la finalul colaborării.

Cât de important este brandul sub care lucrezi pentru obținerea unor rezultate?

Brandul este unul dintre factorii importanți pentru rezultatele finale.

În RE/MAX găsim absolut toate informațiile de care avem nevoie pentru a reuși în acest domeniu. Începând cu training-urile pe care le facem periodic, continuând cu agenții de top pe care-i avem în jurul nostru și de la care putem învăța o mulțime de lucruri, și terminând cu “puterea” pe care o avem cu toții, împreună. Toate acestea influențează rezultatele finale.

Poți numi 3 lucruri pe care le-ai învățat din acest job și ți-au fost utile și în alte domenii, inclusiv în plan personal?

  1. Faptul că într-o negociere sau discuție nu trebuie să ascult niciodată o singură parte sau persoană. Pentru a-mi face o părere reală despre o anumită situație, ar trebui să încerc să mă pun în pielea ambelor părți.
  2. Oamenii sunt diferiți - atât prin atitudine cât și prin felul de a se exprima sau reacționa.
  3. Cele mai bune lecții de viață sau oportunități de a evolua sunt clienții nemultumiți sau nehotărâții și situațiile dificile.

Cât de repede te poți aștepta la rezultate de pe poziția de agent imobiliar și ce te va ajuta să le obții?

Cred că drumul psihilogic parcurs de un agent imobiliar la început de drum, în România, e la fel de intens ca drumul abrupt pe un montagne russe. Trebuie să ai o doza de nebunie ca să pornești pe așa ceva și în același timp să-ți placă. După primul curs pe care l-am facut la RE/MAX ni s-a creat iluzia că, atunci când terminăm cursul, avem șanse de succes. Însă adevărata experiență în acest domeniu o faci atunci cand ieși în teren, când vânzătorii au diverse obiecți sau când cumpărătorii se răzgândesc și tranzacțiile se rup.

Atunci când îți dai seama că nu poți schimba mentalitatea și oamenii, realizezi că, de fapt, trebuie să te adaptezi tu.

Marele avantaj în RE/MAX este faptul că noi nu ieșim la vânătoare fără pușcă, așa cum ies mulți alti agenți din piață, ci ni se dau toate informațiile necesare pentru a reuși.

Experiența și munca asiduă este cea care-și spune cuvântul în final. Unii reușesc mai repede, iar alții mai târziu.

De ce ar trebui să se orienteze o femeie către acest domeniu?

Pentru mine marele avantaj este faptul că provocările pe care le am mă ajută să cresc.

Independența financiară e cea care îmi aduce satisfacții și echilibru.

Iar faptul că nu e nevoie să ceri permisiunea nimănui pentru a plăti o factură, a merge la coafor, la o cafea cu o prietenă sau în vacanță atunci când vrei, este motivul pentru care orice femeie s-ar simți fericită în acest domeniu.

 banner_bottom_remax.png

Află ultimele noutăți de la RE/MAX