Domeniul imobiliar este, cu siguranță, unul generos în oportunități pentru cei care-și doresc valorificarea spiritului antreprenorial. În România sau în străinătate, posibilitățile de a câștiga bani din sectorul imobiliar sunt diverse și depinde doar de tine să alegi cele mai potrivite variante.
În funcție de timpul disponibil sau de propriile preferințe, poți opta pentru un business imobiliar în care să fii implicat în permanență și care să fie principala ta sursă de venit sau pentru variante care îți vor ocupa doar o parte din timp, permițându-ți să activezi în orice alt domeniu.
Trecem astăzi în revistă doar o parte dintre aceste soluțiile care îți vor permite să câștigi bani în sectorul imobiliar și sperăm că vei regăsi în acest articol câteva idei bune de pus în aplicare pentru tine.
Deschide o agenție imobiliară în franciză
Achiziția unei francize imobiliare îți va permite să combini beneficiile antreprenoriatului cu cele ale unui business de succes.
Franciza imobiliară achiziționată îți va pune la dispoziție o strategie și un plan de business deja validate, dar și notorietatea unui brand cunoscut deja publicului. În același timp, poți beneficia de sisteme de promovare eficiente, de traininguri specializate și de toată susținerea de care ai nevoie pentru a demara afacerea ta imobiliară în cele mai bune condiții.
Chiar dacă ești începător în domeniu, o franciză imobiliară îți va pune la dispoziție toate instrumentele de care ai nevoie pentru a pune rapid pe picioare afacerea ta imobiliară și a avea succes într-un domeniu concurențial, dar care oferă în continuare numeroase oportunități.
Agenția imobiliară independentă
În acest caz, nu vei porni la drum cu tot know how-ul pus la dispoziție de o franciză, dar costurile de început ar putea fi mai mici, iar tu ai putea avea un avantaj, mai ales dacă nu ești la început pe drumul antreprenoriatului.
Vei porni o afacere într-un mediu dinamic și concurențial, dar cu potențial mare de câștig, iar cunoștințele tale anterioare se vor dovedi de un real folos. De tine depinde să transformi agenția imobiliară deschisă într-un business profitabil, dar șanse ai, cu siguranță.
Cumpără proprietăți cărora să le aduci îmbunătățiri, pentru a le vinde mai scump
Această practică este încă destul de des întâlnită și accesibilă chiar și începătorilor: cumperi proprietăți care necesită anumite îmbunătățiri și le vinzi ulterior, la un preț mai mare. Putem vorbi atât despre îmbunătățiri din punct de vedere al finisajelor, compartimentării și instalațiilor, cât și al documentelor imobilului, de exemplu.
Chiar dacă profitul potențial nu este la fel de mare ca acum câțiva ani, sunt încă numeroși antreprenori care câștigă bani frumoși din această activitate. Ideal ar fi să ai cunoștințe în domeniul renovărilor sau contacte în domeniul respectiv (astăzi e un mare avantaj să cunoști o echipă de meșteri buni) și să fii o persoană obișnuită să rezolve diverse probleme. Chiar dacă există unele provocări, acest tip de activitate este potrivit chiar și pentru investitorii începători.
Cumpără apartamente pe care să le închiriezi
Din ce în ce mai mulți români cumpără apartamente pe care dau în chirie, investiția fiind una sigură, iar venitul generat – unul constant și pe termen lung, cu un efort minim din partea proprietarului, dacă vorbim despre închirierea pe termen lung.
Desigur, ai nevoie de un capital inițial pentru o asemenea activitate, dar acesta poate fi și un avans care să îți permită accesarea unui împrumut bancar.
În timp, dacă achiziționezi mai multe apartamente și transformi totul într-un veritabil business personal, vei ști și care sunt cele mai profitabile achiziții, ce tip de apartamente sunt cele mai cerute și se închiriază mai bine sau care este profilul chiriașului ideal pentru această activitate.
Cumpără spații comerciale pe care să le închiriezi sau să le vinzi mai departe
Pe modelul locuințelor de închiriat sau celor îmbunătățite ce pot fi vândute mai departe, poți face același lucru cu spațiile comerciale. Business-ul este un pic diferit și e bine să îți faci lecțiile și să faci efortul de a cunoaște mai bine potențialii clienți sau chiriași, dar principiile sunt aceleași.
Uneori, poți câștiga din simpla achiziție la prețuri bune, pe care o păstrezi până ce piața imobiliară cunoaște un avânt.
Închiriază-ți propriul apartament – sau o cameră din acesta
De ce nu ți-ai testa spiritul antreprenorial în cel mai simplu mod posibil: închiriind o cameră în propria locuință? Astăzi sunt numeroase site-uri care intermediază asemenea inițiative, din care cel mai cunoscut este Airbnb, iar anunțul îl poți redacta în doar câteva minute.
Desigur, dacă vrei să mergi mai departe, vei depune un efort pentru a oferi condiții cât mai bune și a strânge un număr cât mai mare de recenzii pozitive, vei investi chiar în câteva îmbunătățiri esențiale pentru apartamentul sau camera închiriate... dar potențialul de câștig este mare, chiar și în varianta în care închiriezi doar o cameră și doar în anumite perioade.
Dacă lucrurile merg și întrevezi potențialul unei veritabile afaceri, te poți extinde cumpărând spații special destinate închirierilor pe termen scurt.
Indiferent de varianta de antreprenoriat în domeniul imobiliar care ți se potrivește cel mai bine, oportunități există și cu consecvență și determinare poți pune bazele unei afaceri de succes, pornind de la varianta care ți se potrivește cel mai bine.