Evolutia pietei imobiliare post stare de urgenta: previziuni si sfaturi

Timp de citire: 12 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Ne dorim să îți oferim întotdeauna sfaturi și informații de actualitate din lumea imobiliarelor, astfel încât să rămâi la curent cu evoluțiile și să îți poți planifica fiecare mișcare. Află în continuare ce spun specialiștii RE/MAX despre prezentul și viitorul imobiliarelor, cum au resimțit criza și care cred că sunt pașii următori.

Ne-au răspuns la întrebări, cu răbdare și multă pricepere, Radu Vâlsan - RE/MAX Central, Brașov, Diana Radu, RE/MAX Concept, Cluj și Raul Țărnaru, RE/MAX Xux Investment, Sibiu.

evolutie piata imobiliara - previziuni RE/MAX

Evoluția pieței imobiliare după starea de urgență

Întrebare: Există anumite tendințe imobiliare în piața post stare de urgență? Oamenii vând/cumpără sau închiriază după alte patternuri, există ceva de care agenții ar trebui să țină cont?

Radu Vâlsan - RE/MAX Central, Brașov

Radu: Se vizionează proprietăți, dar nu se fac oferte, se tranzacționează în continuare, dar volumul este redus. Agenții ar trebui să ofere servicii mult mai calitative.

 

 

Diana Radu, RE/MAX Concept, ClujDiana: O parte din clienți s-au orientat către apartamente mai generoase sau către case cu teren, chiar dacă asta înseamnă că fac un compromis în ceea ce privește locația. Majoritatea celor care cumpără în această perioadă sunt clienți care au o necesitate reală, care își schimbă locuința și fac tranziția de la o locuință la alta. Numărul celor care cumpărau pentru investiție, pentru a da în chirie, a scăzut. 

Raul Țărnaru, RE/MAX Xux Investment, Sibiu.Raul: Din fericire, în momentul de față tranzacțiile încep să se desfășoare într-un ritm din ce în ce mai rapid. Clienții cumpărători sunt mult mai atenți și analizează mai bine înainte să facă achiziția. Personal mă ocup de segmentul industrial și investitii, iar datorită programului de finanțare IMM INVEST,  lansat de Guvernul României, am în lucru proiecte de peste 10 milioane de euro.

Întrebare: Din situația existentă în piață, pare că ne situăm pe un trend ascendent sau descendent în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare?

Diana: Dacă înainte de pandemie oferta nu era una foarte generoasă, în această perioadă încep să apară la vânzare proprietăți care în mod normal poate nu ar fi fost tranzacționate.

Radu: Trendul este descendent. Cereri sunt, dar au scăzut, prețurile de vânzare ale proprietăților nu au scăzut. Proprietățile de închiriat au scăzut cu aproximativ 20-30%.

Raul: Din punct de vedere investiții, consider că ne aflăm pe un trend ascendent, iar din punct de vedere rezidențial nou, un trend descendent.

Citește și: Interviu video Răzvan Cuc: Tendințe imobiliare în 2020 și viitor - traseul pieței din România

Piața imobiliară actuală: evoluție și sfaturi

Întrebare: Cum văd agenții imobiliari situația închirierilor în marile orașe, centre universitare, unde o mare parte din tranzacții veneau anual de la studenți?

Raul: Colegii mei care se ocupă de închirieri sunt optimiști, deoarece în această perioadă se ocupă foarte mult de relocări.

Radu: Foarte multe apartamente au fost eliberate în acest interval.

Diana: Una din zonele cele mai afectate de pandemie este cea a chiriilor din segmentul rezidențial. Chiriile au suferit o corecție de 10-20% ca valoare, iar în acest moment există un stoc destul de mare de proprietăți aflate la închiriere, vorbind de Cluj-Napoca aici. Depinde foarte mult ce se va întâmpla din toamnă, din punct de vedere al anului universitar/școlar.

Întrebare: Cum au resimțit birourile/agenții RE/MAX criza?

Raul: O parte din colegii mei s-au oprit, au “înghețat” și acum este destul de greu să repornească, dar suntem optimiști. Ceilalți am venit zilnic la birou, ne-am protejat, am respectat distanțarea socială și am profitat de ,,liniște'' și de oportunitățile pe care le-a creat pandemia de COVID-19. Eu am hotărât pentru mine la începutul pandemiei să îmi protejez părinții și colaboratorii care intrau în categoriile de risc, iar în rest am muncit mai mult decât înainte, am recrutat peste 10 persoane calificate și am deschis 3 linii de business noi.

Diana: Pentru noi, perioada stării de urgență a fost o perioadă de stagnare în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare, însă am investit în această perioadă în dezvoltarea echipei și a relației cu clienții noștri. Până acum, toți clienții care aveau proprietăți antecontractate înainte de declanșarea acestei crize sanitare continuă procesul de achiziție.

Radu: Încă nu vedem o criză, dar dacă ne raportăm la perioada de pandemie, scăderile au fost extrem de mari.

Citește și: Piața imobiliară în România în 2020 - previziuni postpandemie

Sfaturi investiții imobiliare la ora actuală, după starea de urgență

Întrebare: Cât de profitabile sunt investițiile imobiliare în momentul de față?

Diana: În privința investițiilor imobiliare am remarcat 2 tendințe: pe de o parte, exista clienți cu capital care preferă să investească în această perioadă în proprietăți imobiliare, decât să păstreze banii în bancă, iar aici am sesizat un apetit crescut pentru proprietăți scumpe, care au un grad de conservare a valorii mai ridicat, chiar și în perioade de criză. Pe de altă parte, a scăzut mult apetitul de investiții în apartamente al micilor jucători/ investitori din piața imobiliară, pe fondul scăderii cererilor pentru chirii, cauzat de plecarea studenților.

Radu: Încă nu sunt proprietăți în piață cu un preț semnificativ redus, dar probabil vor apărea în perioada următoare. Nu cred că mai repede de 3-4 luni.

Raul: Am să folosesc clasicul răspuns al consultanților: Depinde. Cele mai profitabile investiții sunt, bineînțeles, cele pe termen lung, iar în momentele de criză există potențial de dublare a banilor investiți. Dacă respectăm regula de aur a imobiliarelor - și anume Locație, Locație, Locație - și ținem cont de schimbările și tendințele pe care le oferă piața, imobiliarele au fost și sunt ,,cel mai bun vehicul de transport al banilor în timp''.

În completarea interviului acordat de colegii noștri, iată și câteva statistici din ultimele două luni, realizate pe principalele piețe imobiliare din România:

În București, cererea cumpărătorilor este în creștere, luna iunie demonstrând un interes cu 6% mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent. Oferta în ceea ce privește tranzacțiile de vânzare-cumpărare este și ea cu 16% peste cea din iunie 2019.

Pe de altă parte, Clujul înregistrează o scădere atât pe parte de cerere, cât și de ofertă, diferența (scădere de 24% - cerere și 18% - ofertă) provenind cel mai probabil din efectele pandemiei Covid-19.

Iașiul se plasează pe un trend diferit de București și Cluj, înregistrând o scădere de 14% la capitolul cerere, dar crescând cu 35% în ceea ce privește oferta.

La fel ca Iașiul, Timișoara înregistrează o scădere notabilă, de 30%, pe partea de cerere, dar o creștere de 54% pe ofertare. (sursa: www.analizeimobiliare.ro)

Așa cum se observă, piața imobiliarelor este extrem de flexibilă și adaptabilă. Cu puțină atenție la tendințe și multă încredere în propriile forțe, chiar și o perioadă precum cea actuală poate fi depășită cu bine și poate aduce noi oportunități.

Citește și: Afaceri imobiliare în România post pandemie

 

Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX