Interviu video Răzvan Cuc: Tendințe imobiliare în 2020 și viitor

Timp de citire: 10 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Chiar dacă aproape tuturor ne plac surprizele, atunci când vine vorba de afacerea noastră sau de consolidarea viitorului, vrem să ne putem face planuri cât mai clare și realiste, pe care să ne bazăm cu încredere.

Am stat de vorbă cu Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România, pentru a afla cum vede acesta afacerile imobiliare post pandemie, dar și care sunt tendințele pieței imobiliare către care se pare că ne îndreptăm.

Cum se prezintă piața imobiliară în România în 2020, post stare de urgență

Multe persoane s-au așteptat ca în 2020 pandemia Covid-19 să conducă la scăderi notabile în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare, temându-se de o criză a pieței imobiliare precum cea din 2008. Totuși, vestea bună este că imobiliarele nu au fost atât de afectate pe cât s-a crezut inițial, scăderea remarcându-se predominant pe zona de închiriere, mai puțin pe partea de vânzare-cumpărare.

Suntem cumva într-o linie dreaptă spre normalitate, deși izolarea ne-a dus într-o zonă în care comportamentul clienților este puțin modificat. Mulți chiriași, în special studenți, au plecat, un număr ridicat de firme încă activează de la domiciliu, deci probabil că vor interveni schimbări în ceea ce privește standardele pe care le caută chiriașii și prețurile de închiriere. Pe de altă parte, pe zona de vânzare e posibil ca o mare parte dintre proprietari să se reorienteze spre locuințe mai confortabile, în zone care să le permită să se reconecteze cu natura, să iasă mai mult din case. Prin urmare, ne așteptăm să crească cererea pe case medii/mici și pe terenuri sau case ce pot fi transformate sau adaptate.” spune Răzvan Cuc.

De altfel, piața imobiliară din România se află momentan într-o situație mai bună decât alte țări europene din punct de vedere al afacerilor imobiliare, iar aceasta are un bun potențial de creștere pentru anii următori:

Perioada de izolare în Europa a fost mai mult sau mai puțin accentuată. Țările nordice au avut o izolare mai relaxată decât țări precum Italia sau Spania, iar România a fost undeva la mijloc, cu aproximativ 2 luni statice. În comparație cu alte țări din Europa, putem ieși bine din perioada de criză. Am ajuns la un nivel de suportabilitate a prețurilor în zona rezidențială, raportat la veniturile medii, avem un preț mic pentru locuințe și probabil că prețurile vor crește în anii următori.

Economia și piață imobiliara sunt imprevizibile. În SUA și Canada, cele mai stabile piețe imobiliare din lume, nu s-au înregistrat scăderi ale pieței imobiliare, nici în țările vestic europene nu se remarcă diferențe notabile. Scăderile de până în 5% arată că există încă o cerere ridicată și nu exista o presiune mare pe vânzători. Văd destul de departe o criză imobiliară severă, ca acum 12 ani. Piața imobiliară își va reveni și lucrurile vor merge fără mari turbulențe.

Citește și: Piața imobiliară în România în 2020 - previziuni postpandemie

Care sunt tendințele pe piața imobiliară din România pentru 2020 și pentru următoarea perioadă

Primele semne ale tendinței din piața imobiliară din România pentru acest an sunt pozitive.  Se pare că avem toate motivele să fim optimiști, cel puțin pe partea de vânzare-cumpărare, unde există în continuare cerere și ofertă. Evident, fie că ești interesat să valorifici o proprietate imobiliară, fie că acorzi consultanță, este indicat să ții cont de nevoile din piață, pentru a te putea adapta și a oferi ceea ce se cere:

După ce am revenit din perioada de izolare, am fost oarecum plăcut surprinși să constatăm că există interes în continuare în piață, prețurile nu au scăzut și nu par să scadă pe zona de vânzări, șantierele merg, se construiesc locuințe, suntem optimiști în ce privește relansarea pieței imobiliare în România.

Profitabilitatea investițiilor imobiliare depinde de modul de exploatare: închiriere sau vânzare. În perioada următoare, vom înregistra o scădere a randamentelor în zona de închiriere. Unii locatari vor pleca, alții vor negocia chiriile. Pe zona de dezvoltare va rămâne o mare oportunitate, în special pe rezidențial. Birourile vor suferi resetări semnificative, se vor reconfigura spațiile închiriate.

Ce ar trebui să știe o persoană care își dorește să aibă succes în consultanță imobiliară

Oferi deja consultanță imobiliară sau te gândești dacă merită să intri în afaceri în viitorul apropiat? Iată cum vede Răzvan Cuc dezvoltarea unei cariere de succes în domeniul imobiliar și care sunt principalele tendințe:

Zona de consultanță e la un moment de cotitură, fiind una dintre ultimele profesii liberale nenormate. Suntem pe cale să normăm această profesie și să avem o lege a agentului imobiliar, probabil până la finalul anului. Atunci vor apărea condiții noi de lucru în piață: agentul imobiliar va trebui să parcurgă un traseu educațional, care să aibă la sfârșit o examinare pentru licențiere, vor apărea norme foarte clar conturate despre modul în care poate să se profeseze și vor apărea oportunități care să educe și consumatorul.

Acest aspect va reprezenta oportunitate în piață pentru cei care au viziunea și curajul să intre acum în afaceri. De asemenea, mișcările care vor urma acestei perioade de izolare și pandemiei vor genera oportunități. Oamenii vor avea nevoie de un consultant imobiliar mai mult decât au avut înainte, pentru că piața va avea un grad mai mare de instabilitate și va crește nevoia de sprijin. Un consultant profesionist poate oferi valoare în tot procesul de tranzacționare.

Agentul imobiliar rămâne o piesă importantă. Nu o să fie înlocuit de tehnologie, ci de noțiunea de agent cu tehnologie. Va trebui să poată suplini vizitele prin tururi virtuale sau soluții alternative. Promovarea și marketingul vor merge mai mult în zona de online, pentru că acolo vor fi tot mai mult vânzătorii și cumpărătorii. Este necesară mai multă proactivitate, mai multă inițiativă pentru a dezvolta comunicarea cu vânzătorii și cumpărătorii, precum și o deschidere către educare permanentă.

Citește și: Afaceri imobiliare în România post pandemie

Cum și-a ajutat RE/MAX agenții imobiliari să se adapteze noilor tendințe

RE/MAX a crescut pe piața imobiliară din România, dar și la nivel mondial, datorită unui interes constant pentru dezvoltarea consultanților săi. Acest lucru s-a văzut și în perioada de criză, când sprijinul acordat a crescut, pentru a facilita adaptarea la noua normalitate și implicit la noile tendințe în domeniul imobiliar:

În miezul crizei de Covid-19, obligați să rămânem izolați, ne-am orientat foarte mult către comunicarea internă și am făcut foarte mult training, foarte multă educație, sub diferite forme. O parte din sesiunile de educație le-am deschis și către alți membri ai breslei, nu numai către RE/MAX. Eforturile noastre au rămas nu doar în zona de educație, ci și orientate către a ține legătura cu clienții și a ne conecta la piață.

Nu uita că te poți alătura oricând echipei RE/MAX, mai ales dacă visezi la o carieră de succes în domeniul imobiliarelor.

Te vom ajuta să înveți totul despre acest domeniu complex, dar fascinant, astfel încât să îți poți crea rapid un nume în zona imobiliară.

Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX