Antreprenoriatul pentru părinții tineri are deopotrivă avantaje și dezavantaje. E bine să ai un program flexibil și nu unul riguros pe care ți-l impune vreun angajator, e bine și să ai venituri și resurse peste cele ale unui angajat, însă pe de altă parte te solicită cu mai multe ore de muncă în medie, și cu mai mult stres - care cu siguranță se revarsă indirect și asupra copiilor, care simt niște părinți mai tensionați.
- Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România și Ramona Cuc, Broker / Owner RE/MAX Grup de Lux
Ați reușit să construiți împreună un business de succes. Cât de mult v-a ajutat faptul că sunteți un cuplu?
Acest business nu s-ar fi născut dacă nu era relația de cuplu. Povestea RE/MAX a început de la Ramona, care a avut 15 ani o agenție independentă în Cluj (Grup de Lux), de prin 1995. Prin 2010, după ce eu am vândut afacerea din GSM către fondul de investiții GED Capital, Ramona a insistat să mă alătur ei în imobiliare - așa că am “cedat” insistențelor și am încercat să creez un concept scalabil din agenția ei.
După un an și ceva, am realizat că e imposibil într-o industrie complet nenormată, așa că am căutat un sistem testat și de succes, am încercat mai multe concepte / branduri din piață, apoi ne-am oprit la RE/MAX, care era și este cel mai puternic brand global în imobiliare. Deci RE/MAX România îi datorează succesul de azi soției mele, care a pus prima sămânță.
Cum v-ați împărțit responsabilitățile și cum v-a ajutat faptul că vă cunoașteți atât de bine în a folosi punctele forte ale fiecăruia dintre voi în momentele cheie?
Fiind două temperamente diferite, ea mai vulcanică, eu mai analitic, am încercat să separăm din start atribuțiile - ea rămânând pe vânzări, iar eu pe dezvoltare și marketing. După vreo doi ani de la startul master-francizei, Ramona a rămas să conducă biroul francizat RE/MAX Grup de Lux, care a rămas mulți ani cea mai productivă franciză din rețeaua în creștere, iar eu am preluat master-franciza ce avea ca și obiectiv dezvoltarea unei rețele de agenții imobiliare în franciza RE/MAX, cât și a unei rețele de agenți afiliați acestor francize.
Așa că așa am pornit cu 3 birouri RE/MAX și 25 de membri, iar azi, după 8 ani, am depășit 60 de francize și 800 de membri, iar planul nostru pentru 2022 e să ajungem la 1.000 de membri RE/MAX în România. Până la urmă am reușit să ne completăm în planul de dezvoltare, stabilind o “diviziune a muncii” în care fiecare s-a ocupat de ce simțea că stăpânește mai bine și aș putea zice că ne-am potențat reciproc.
Cât și mai ales ce ați preluat din modul în care face celălalt lucrurile, pentru a reuși să treceți peste provocările apărute de-a lungul timpului?
Având în spate o relație de cuplu foarte veche și cunoscându-ne reciproc în detaliu, de foarte tineri, Ramona a înțeles avantajul de a fi mai analitic și planificat, așa cum văzuse că sunt eu, iar eu am luat ceva din impulsivitatea și spontaneitatea ei - și chiar dacă schimbul de temperament s-a făcut în doze mici, a fost important în ansamblul poveștii de business.
Vrei să afli mai multe despre povestea de succes a Ramonei și a lui Răzvan Cuc? Aceștia au acordat un interviu în exclusivitate echipei RE/MAX ROMÂNIA pe care îl poți citi integral dacă descarci gratuit eBook-ul ”Femei de succes în imobiliare - ediția 2022”.
Vei afla care este cuvântul cheie de succes al unui job în imobiliare pentru Răzvan și Ramona și cum reușesc ei să gestioneze provocările profesionale și să-și creeze propriul noroc. De asemenea vei descoperi și alte povești inspiraționale ale femeilor de succes din rețeaua RE/MAX România.