”Noi facem diferenta în viața celor care ne aleg, indiferent din ce „tabără” fac parte: clienți, colegi agenți, potențiali investitori, oameni de business, tineri care se afla la început de drum.” - Laura Lalu, Sales Associate RE/MAX Magnum, București
Ce te-a determinat să intri în domeniul imobiliar?
Decizia de a alege antreprenoriatul în domeniul de real estate a fost luată într-o etapă de maturitate profesională, după mai bine de un deceniu de experiență în vânzări, achiziții și PR, de pe banca angajatului. Răspund cu sinceritate că potențialul unui câștig material nelimitat, activitățile dinamice din zona imobiliară, fără condica semnată și flexibilitatea unei agende de lucru au cântărit destul de mult în luarea acestei decizii. Însă, cred că motivul principal care a stat la baza alegerii imobiliarelor, și nu oriunde, ci în RE/MAX Magnum, a fost și este dezvoltarea mea continuă pe toate nivelurile.
Ce înseamnă să fii agent/broker imobiliar în România?
Mi-ar fi mult mai ușor să descriu cum să NU FII agent imobiliar în România și care sunt perspectivele corecte ale celui care este consilier în activitatea de real estate. Într-o piață insuficient educată și pregătită pentru serviciile de intermediere ale produselor imobiliare, rolul unui agent performant care se diferențiază, este unul extrem de complex, activând în fapt în mai multe domenii: juridic, sales și negocieri, marketing și analiză de piață, psihologie umană, comunicare, educație financiar-bancară, produse investiționale, rentabilizare business.
Cum te responsabilizează acest rol?
A fi propriul șef vine la pachet cu un set de valori și asumări, mai exact, mai multe obligații decât drepturi. Partea motivantă este că reușita este direct proporțională cu acțiunile pe care le întreprind și nu este atât de dependentă de variabile pe care eu nu le pot controla. În cele 18 luni de imobiliare pot spune că eu mi-am eficientizat orele dedicate jobului printr-un time management cu acuratețe și consecvența asumat.
Prin ce simți că tu contribui la imaginea industriei noastre?
Asumarea unui rol de profesionist, în orice domeniu alegi, implică educație și evoluție continuă și mult timp dedicat autodepășirii constante. Faptul că mi-am mobilizat toate resursele interioare în acest sens, m-a ajutat să reprezint fidel misiunea, viziunea și valorile rețelei din care fac parte.
Cât de mult te implici în educarea/transmiterea cunoștințelor tale din imobiliare către noii colegi și către clienți?
Am avut mici input-uri ca team leader informal în echipă, cu colegii noi veniți care s-au axat pe segmentul comercial-industrial, de care mă ocup. Desigur, toate informațiile pe care le dețin și le studiez personalizat pentru fiecare tranzactie în parte, implica comunicare, mai ales cu proprietarii, cumpărătorii, investitorii, cât și cu furnizorii conecși lor, cum ar fi: avocați, notari, departament financiar-contabil, departament logistic sau specialiștii afiliați instituțiilor statului.
Cum simți că se dezvoltă domeniul imobiliar datorită implicării tale și a noastre ca brand în educația pe această temă?
Descriu printr-o singură frază care exprimă, sper eu, tot ceea ce realizăm împreună: Noi facem diferenta în viața celor care ne aleg, indiferent din ce „tabără” fac parte: clienți, colegi agenți, potențiali investitori, oameni de business, tineri care se afla la început de drum.
Oferă-ne, te rugăm, un exemplu de realizare profesională obținută cu ajutorul colaborării și a împărțirii responsabilității cu colegii de birou sau din rețea.
Zonele în care colaborarea la nivel de rețea m-a ajutat covârșitor au fost toate momentele provocatoare întâlnite pe parcursul dealurilor: spețe în acte de proprietate, idei de deblocare a unor situații aparent imposibile, susținere morală și dovada că se poate.
Ce faci pentru a te dezvolta ca persoană și ca profesionist? Te rugăm să ne recomanzi 3 cărți/mentori/podcasturi care te inspiră și te motivează.
O carte pe care am recitit-o de mai multe ori și care mi-a deschis niște perspective esențiale în depășirea obstacolelor este: Contele de Monte Cristo, Alexandre Dumas.
Pe lângă toata literatura de specialitate în domeniul business, includ aici și canalele TV dedicate publicului, ascult de fiecare dată cu mare plăcere podcasturile lui George Buhnici cu invitați inspirationali.
Un mentor din echipa noastră, care ne selectează diferite videouri pe tematici este George Antohi, care, în cazul meu, m-a ajutat nu numai să parcurg informația, ci și să o rețin ad litteram, cu aplicabilitate concretă.
Cum reușești să obții echilibru între a fi #SHErealtor și viața personală?
„Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferită”- Coco Chanel.
În mixul dintre viața personală și profesională, am întotdeauna în vedere să nu mă delas, să mă reinventez și să prioritizez fiecare rol în parte.
Cât de mult contează împărțirea responsabilităților pentru a reuși să atingi acest echilibru?
În aria personală, susținerea partenerului meu de viața este foarte importantă, nu doar verbal, ci și prin participare fizică în anumite momente cheie. Este important să înțeleagă business-ul în care sunt, să știe cum să îmi maximizeze punctele forte și să contrabalanseze punctele slabe, să fie un umăr de sprijin când am căderi, cât și cel mai mare fan al reușitelor mele. Împreuna putem, ceea ce separat nu putem face.