Kati Roșca
#afaceri imobiliare
Kati Roșca / 03 august 2024

Mici afaceri de familie: cum deschizi propriul business

Timp de citire: 22 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Atunci când te gândești să deschizi o afacere, este firesc să pornești de la un plan realist - prea puțini dintre noi ar avea resursele necesare pentru a pune din start bazele unei companii de 500 de oameni. Din fericire, micile afaceri de familie reprezintă o parte importantă a economiei românești, reprezentând o posibilitate de a-ți suplimenta venitul și de a te bucura de independență financiară, un lucru mai puțin posibil atunci când ai statutul de angajat. În plus, chiar și când marile corporații tind să domine piața, afacerile de familie reușesc să se diferențieze prin autenticitate, flexibilitate și o abordare personalizată a clientului. 

Există numeroase exemple de afaceri de familie, de la spații comerciale și florării, până la saloane de cosmetică, cafenele, firme de publicitate sau agenții imobiliare. Pentru a te asigura că businessul tău îți va aduce rezultate, este important să alegi o idee potrivită din toate punctele de vedere - ca arie de interes, dar și ca relevanță pe piață. Iată ce vom explora împreună în acest articol:

Ce sunt afacerile de familie

Afacerile de familie sunt, cel puțin în perioada de început, mici businessuri în care deciziile majore sunt luate de membrii unei familii, iar activitățile zilnice sunt coordonate și gestionate de aceștia. Acest model de afacere implică adesea o implicare personală și emoțională mai profundă. Bineînțeles, o afacere de familie poate evolua în timp, odată ce începi să recrutezi mai mult personal și să te extinzi. Există afaceri de familie cunoscute pe plan internațional: în cadrul acestora, conducerea a rămas aceeași ca la început sau în consiliul director au fost cooptați noi membri ai familiei, însă compania s-a dezvoltat, a ajuns să aibă numeroși angajați și sedii în diverse orașe sau țări.

O trăsătură distinctivă a afacerilor de familie este accentul pus pe valori și etică. Unele dintre acestea ajung chiar să fie transmise din generație în generație, păstrând astfel un nivel ridicat de integritate și responsabilitate față de clienți și parteneri. Relațiile de încredere construite cu clienții și angajații reprezintă un atu important, care contribuie la loialitatea și satisfacția acestora. Spre deosebire de marile corporații, micile afaceri de familie sunt adesea mai flexibile și capabile să se adapteze rapid la schimbările pieței. Capacitatea de a inova și de a răspunde prompt la nevoile clienților este un avantaj competitiv semnificativ. De asemenea, implicarea directă a proprietarilor în operațiunile zilnice permite o reacție promptă și eficientă la provocări sau oportunități.

De ce ai nevoie ca să deschizi o afacere de familie

Deschiderea unei afaceri de familie presupune o serie de pași și resurse esențiale, de la documente și buget, până la disponibilitatea de a te implica activ în gestionarea acesteia. Iată, pe scurt, de ce resurse vei avea nevoie pentru un start de succes:

  • Actele necesare - înregistrarea firmei reprezintă un pas esențial și implică obținerea unor documente precum actul constitutiv, certificat de înregistrare fiscală și alte avize specifice domeniului de activitate.
  • Disponibilitatea ta sau a membrilor familiei - chiar și o mică afacere de familie necesită o implicare continuă și dedicată. Timpul și efortul pe care le investești sunt direct proporționale cu succesul afacerii. 
  • Experiența necesară - nu există o formulă magică pentru reușită în gestionarea unei afaceri de familie. Cu toate acestea, anumite competențe sunt esențiale pentru a asigura succesul. De exemplu, deși nu este obligatoriu să fii expert în domeniul ales, o înțelegere solidă a industriei și a pieței reprezintă un element important. Totodată, trebuie să ai capacitatea de a planifica, organiza și gestiona resursele, precum și cunoștințe de bază în management. Abilitățile de comunicare și leadership sunt deosebit de valoroase pentru a fi un antreprenor de succes, așa că experiența într-un rol de conducere sau cursurile de management pot fi de mare ajutor în acest sens. Abilitățile de marketing și contabilitate sunt și ele foarte utile, însă pot fi preluate și de un specialist angajat în acest sens.
  • Investiția inițială - costurile inițiale includ chiria spațiului, echipamentele, licențele și autorizațiile necesare, precum și costurile legate de înregistrarea firmei. Capitalul de lucru este de asemenea necesar pentru a acoperi cheltuielile operaționale în primele luni de activitate, până când afacerea devine profitabilă. În plus, este recomandat să ai un fond de rezervă pentru cheltuielile neprevăzute. Acesta te poate ajuta să faci față fluctuațiilor pieței și să te adaptezi la schimbările economice.

În ceea ce privește investiția, există mai multe opțiuni de finanțare pentru micile afaceri de familie:

  • Economii personale: Multe afaceri de familie sunt finanțate din economiile personale ale proprietarilor.
  • Împrumuturi bancare: Băncile oferă diverse tipuri de credite pentru IMM-uri, cu condiția să prezinți un plan de afaceri solid.
  • Fonduri nerambursabile: Programele guvernamentale și fondurile europene pot oferi finanțare nerambursabilă pentru start-up-uri și IMM-uri.
  • Investitori privați: Poți atrage investitori privați dispuși să finanțeze afacerea în schimbul unei părți din profituri.

Cum decizi ce afacere de familie ți se potrivește

Chiar dacă nu este necesar să ai o experiență vastă în domeniul ales, este bine să te îndrepți către un domeniu care te pasionează. O afacere în care care te interesează poate fi mai plăcută și mai motivantă. Totodată, cu cât cunoști mai bine domeniul, cu atât ai mai multe șanse să iei deciziile potrivite și să conduci businessul către succes. Evident, acest lucru este posibil și dacă începi să înveți foarte mult despre zona respectivă, astfel încât să pornești la drum cu o bază solidă. Analizează piața de afaceri locală și identifică nevoile clienților, care ar putea constitui o oportunitate pentru afacerea ta.

Ia în calcul resursele pe care le ai deja la dispoziție, cum ar fi abilitățile specifice, experiență în anumite domenii sau conexiuni într-un anumit sector. Dacă te poți baza pe un membru al familiei sau un prieten care dorește să îți devină partener în acest demers și să te susțină cu experiența sa, sau cu o parte din investiția inițială, cu atât mai bine. Gândește-te și  la nevoile și programul familiei tale: o afacere care oferă flexibilitate poate fi mai potrivită pentru a menține un echilibru între viața de familie și munca de afaceri.

Suma necesară pentru a iniția o mică afacere de familie poate varia semnificativ, în funcție de natura acesteia. În cazul unei afaceri de familie cu stocuri - cum ar fi deschiderea unui magazin, ai nevoie de o investiție inițială în produsele pe care le vei comercializa. Pentru șanse cât mai mari de reușită, trebuie să ai un plan de afaceri bine structurat care să includă toate costurile anticipate, de la chirie și echipamente, până la salarii și marketing.

Exemple de afaceri de familie profitabile

Există numeroase variante de afaceri de familie către care te poți orienta, însă îți vom prezenta câteva care îți pot aduce profituri atractive în 2024

Cafenele și cofetării - atâta timp cât asiguri o experiență personalizată, cu produse de calitate și servicii de top, ai șanse să atragi clienții, mai ales dacă piața din orașul tău nu este suprasaturată. Îți recomandăm să analizezi publicul țină pentru a identifica rentabilitatea unui astfel de business. 

Saloane de înfrumusețare - pot include saloane de coafură, manichiură/pedichiură, tratamente faciale și corporale, masaje, sau spa. Oferind servicii de calitate și având o echipă bine pregătită, poți atrage o clientelă fidelă

Afaceri de familie în imbiliare - piața imobiliară din România este în continuă creștere, iar o agenție poate fi varianta ideală. Pe lângă acest exemplu de afacere de familie, există și alte variante pe care le poți încerca, așa cum vei afla în continuare.

Magazine cu specialități locale - dacă poți stabili relații cu cu producătorii locali, ai posibilitatea de a deschide un magazin cu specialități, care să se adreseze publicului doritor de produse proaspete și autentice.

Afaceri în industria ospitalității - în cazul în care locuiești într-o zonă turistică, poți investi într-o pensiune sau o casă de vacanță. Cu un marketing bun și servicii de calitate, ai șanse mari să faci profit.

Afaceri de tip franciză - francizele oferă stabilitate și un model de afaceri testat. Brandurile care funcționează în sistem de franciză, precum RE/MAX, oferă suport și know-how, reducând riscurile asociate unei afaceri noi.

Afaceri de familie în domeniul imobiliar

Dacă te atrage domeniul imobiliar, există diverse exemple de afaceri de familie ce îți pot aduce rezultate bune:

Închiriere proprietăți către chiriași

Închirierea unor proprietăți poate fi un mod foarte avantajos de a face profit și de a te bucura de venituri consistente lunar, pentru tine și familia ta. Poți achiziționa spații rezidențiale, închiriate de obicei de persoane fizice, sau spații comerciale / industriale, care sunt de interes pentru companii sau alte persoane juridice. Responsabilitățile vor fi în general reduse, mai ales dacă vei găsi chiriași de încredere, care au grijă de spațiul în care locuiesc sau în care își desfășoară activitatea. Pentru o astfel de afacere de familie, e suficient ca unul dintre membri să gestioneze relația cu chiriașii, încasarea chiriei lunare și aspectele administrative (înregistrare contracte la stat, plata impozitelor către ANAF etc.). Un alt membru al familiei poate prelua partea de mentenanță (fie personal, fie să faciliteze colaborarea cu profesioniști - electricieni, instalatori, zugravi etc.). 

Închiriere apartamente în regim hotelier sau pe Airbnb

Închirierea în regim hotelier presupune responsabilități crescute, deoarece în cazurile fericite vorbim despre un volum mai mare de clienți, care ocupă imobilul pe termen mult mai scurt. Însă și încasările pot fi pe măsură, mai ales în situația apartamentelor aflate în zone turistice sau în contexte sezoniere profitabile (ex. festivaluri de muzică, de film sau alte evenimente populare care atrag mulți participanți). Dacă alegi să închiriezi proprietăți în regim hotelier sau pe Airbnb, ține cont de faptul că va trebui să oferi servicii de calitate superioară, pentru a le face oaspeților șederea cât mai plăcută. Astfel, va trebui să te ocupi de întâmpinarea oaspeților (check-in), curățenie, reparații și echiparea apartamentelor cu toate cele necesare (prosoape, produse de igienă corporală, cafea, apă etc.). Serviciile oferite pot face diferența dintre un business de succes și unul care stagnează.

Gestionare proprietăți imobiliare (Property Management)

Printre exemplele de afaceri de familie de succes se numără și business-urile de property management (gestionare proprietăți imobiliare). Mai exact, dacă nu îți dorești să achiziționezi un imobil sau nu ai bugetul necesar la dispoziție, poți alege să gestionezi proprietățile imobiliare deținute de alte persoane. Deseori, proprietarii care dețin mai multe imobile nu au timp să se ocupe de partea de mentenanță sau de task-urile administrative pe care le implică acest lucru. Fie au alte afaceri de care trebuie să se ocupe, fie au un job solicitant, fie pur și simplu preferă să externalizeze această activitate. Un business de property management îți permite să intermediezi legătura dintre proprietari sau dezvoltatori imobiliari și chiriași. Printre activitățile gestionate de o afacere de acest tip enumerăm: servicii de mentenanță (ex. reparații, curățenie), păstrarea legăturii cu chiriașii și colectarea chiriei, inventarierea bunurilor la preluarea și predarea imobilului, întocmirea actelor necesare și depunerea lor la autoritățile autorizate etc.

Deschidere franciză agenție imobiliară

Dacă îți dorești o afacere de familie care să producă venituri și mai mari, o agenție imobiliară poate fi o idee excelentă. Într-adevăr, vei avea nevoie de un capital la început, dar businessul are un mare potențial de profitabilitate, mai ales dacă alegi varianta de franciză. O franciză vine la pachet cu numeroase avantaje și te poate ajuta să-ți crești afacerea într-un timp mult mai scurt. Încrederea pe care le-o transmiți potențialilor clienți este mult mai mare atunci când ai în spate background-ul solid al unui brand deja existent pe piață, cu o reputație bună și numeroase povești de succes. De asemenea, pe lângă partea de reputație, te bucuri și de alte beneficii precum ajutor pe partea de marketing / promovare sau sprijin pentru dezvoltarea companiei pe termen lung. În plus, ai acces la tehnologie avansată, cursuri și practici de vânzări testate, care știi sigur că vor funcționa.

Pe cont propriu este mai greu să le accesezi pe toate, așa că e important să lucrezi cu agenți imobiliari buni, care să poată încheia tranzacții reușite și să le ofere servicii de calitate clienților tăi. Având ca suport franciza imobiliară RE/MAX România, vei putea să le oferi cel mai bun training, să-i ajuți să-și depășească limitele și să se dezvolte pe plan profesional, iar asta va contribui enorm la creșterea vânzărilor și a profitului agenției tale. Poți lua în calcul ca unii dintre membrii familei să fie primii agenți ai francizei, mai ales că vor beneficia de cursuri care îi vor ajuta să deprindă secretele meseriei. Pentru mai multe sfaturi utile, te invităm să descarci și eBook-ul gratuit Plan de afaceri în imobiliare, de unde vei afla cum să-ți structurezi planul de business pentru a avea succes în domeniul imobiliar.

Franciza imobiliară RE/MAX ca afacere de familie

Francizele oferă un model de afaceri testat, te ajută să te asociezi cu un brand existent și îți oferă șansa de a beneficia de o rețea vastă de resurse, facilitându-ți procesul de învățare. Iar dacă vorbim de francize imobiliare, merită să știi că RE/MAX este numărul 1 la nivel mondial, fiind un business cunoscut pentru excelență și profesionalism. Activând sub umbrela unui brand recunoscut pe  plan național și internațional, te vei bucura încă din prima zi de un nivel crescut de încredere și reputație în piață, ceea ce atrage mult mai ușor clienții.

Iată care sunt principalele avantaje pe care ți le va aduce deschiderea unei francize imobiliare RE/MAX:

  • Cu o vastă experiență pe piața imobiliară, RE/MAX îți oferă know-how-ul necesar pentru a începe și a dezvolta cu succes afacerea. De asemenea, îți pune la dispoziție un model de afaceri dovedit. Având deja experiența necesară pentru a înțelege ce funcționează și ce nu, îți minimizează riscurile asociate cu deschiderea unei afaceri de la zero.
  • În cadrul francizei RE/MAX, vei beneficia de susținere constantă în toate aspectele afacerii, de la resurse și traininguri, până la sprijin operațional și instrumente eficiente de marketing. Agenții tăi vor avea și ei ocazia de a se forma astfel încât să devină cei mai buni în domeniu.
  • RE/MAX investește constant în tehnologii noi și strategii de marketing inovatoare, asigurându-ți un avantaj competitiv pe piață.
  • Fiind parte dintr-o rețea globală, vei avea acces la un volum mare de resurse, ceea ce îți poate crește semnificativ șansele de succes.
  • Vei avea alături de tine profesioniști gata să te ajute cu sfaturi sau să te recomande clienților. Vei participa la evenimente de amploare, în care vei simți ce înseamnă să te integrezi în marea familie RE/MAX.
  • Vei avea ocazia să lucrezi în sistem de reprezentare exclusivă - un concept care îți aduce relații autentice cu clienții și șanse mult mai mari de succes.

Pe lângă aceste avantaje, merită să subliniem faptul că imobiliarele au avut și au un potențial ridicat de profit, reprezentând o posibilă afacere de familie care își găsește întotdeauna publicul. Iar faptul că businessul nu se bazează pe stocuri, ci pe calitatea serviciilor oferite, îți poate aduce câștiguri mai mari, cu cheltuieli mai puține. Piața imobiliară din România este într-o continuă dezvoltare, cu cerere constantă pentru locuințe, spații comerciale și terenuri. Acest dinamism oferă oportunități constante pentru agențiile imobiliare, făcând din acest domeniu o alegere atractivă pentru o afacere de familie.

Dorești mai multe detalii despre RE/MAX și posibilitatea deschiderii unei francize imobiliare? Ia chiar acum legătura cu noi și fii gata să dai startul poveștii tale de succes.

banner-top-franciza-nl-v3

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX