Tot mai mulți români aleg viața de antreprenor, din dorința de a dezvolta afaceri, de a-și împlini visele și de a avea succes pe plan financiar.
Însă termenul de ”antreprenor” cuprinde oameni de business din numeroase domenii și ramuri economice, de la comercianți de produse, la prestatori de servicii, startup-uri tech, deținători de afaceri imobiliare, HoReCa sau producători de țesături. Există numeroase idei de afaceri ușoare și profitabile care pot fi implementate în 2022, însă în acest articol ne dorim să îți aducem în atenție avantajele afacerilor fără stocuri.
Dezavantajele de a lucra cu stocuri
Nu mai e o surpriză pentru nimeni faptul că domeniul eCommerce a avut o creștere exponențială în ultimii ani și este una dintre cele mai tentante opțiuni pentru cei care vor să pătrundă în lumea antreprenoriatului. Însă acest tip de afacere vine cu numeroase provocări, mai ales în perioade de criză.
În ultima perioadă, datorită evenimentelor externe care au influențat puternic piața economică de pe întregul mapamond (pandemie, război), au apărut extrem de multe probleme pe partea de livrare materie primă. Numeroși comercianți și producători au fost afectați de criza actuală, deoarece nu s-au mai putut aproviziona în timp util cu materialele necesare pentru a-și continua activitatea.
De asemenea, un alt dezavantaj al acestor afaceri este partea logistică. Pentru a păstra stocurile de produse în condiții propice, antreprenorii sunt nevoiți să investească în achiziționarea sau închirierea unor spații de depozitare, pe lângă costurile necesare pentru transportul și livrarea produselor, salariile angajaților care lucrează în depozit, customer service și așa mai departe.
Citește și: Idei de afaceri profitabile cu investiții mici în 2022
Ce idei de afaceri fără stocuri poți implementa?
Printre afacerile care au luat avânt în ultima perioadă merită menționate cele care implică prestarea de servicii, susținere cursuri online sau consultanță în diferite domenii. Vorbim despre un tip de afacere fără stocuri, deci este ușor de gestionat, nu presupune investiții majore la început și poate fi demarată destul de rapid.
Avantajul principal este faptul că nu necesită un capital social minim, iar deseori antreprenorul este deja specializat în domeniul său de activitate, deci poate începe imediat să presteze servicii și să fie plătit pentru asta. Însă dezavantajul acestui tip de afacere este dificultatea de a scala business-ul pe termen lung.
De multe ori, antreprenorul este imaginea companiei și activează sub forma unui one-man-show. El prestează servicii, își conturează brandul personal, atrage clienți noi, investește mult timp în definirea produselor digitale și a serviciilor pe care le oferă și este singurul care gestionează latura administrativă și financiară a afacerii sale.
Chiar și atunci când unele activități pot fi delegate, este aproape imposibil să te detașezi complet de afacerea ta, fiind mereu angrenat în activitățile prestate pentru clienți.
De asemenea, atunci când vine vorba despre marketing și promovare, atât în comerțul electronic, dar și în cazul afacerilor de prestare servicii, trebuie să investești bugete considerabile și să ai răbdare, pentru a-ți putea crea un brand recognoscibil pe piață și pentru a ajunge la clienții ideali.
De ce să optezi pentru afaceri imobiliare?
O altă idee de afaceri profitabile fără stocuri este să investești în proprietăți imobiliare. Din punctul nostru de vedere, este una dintre cele mai avantajoase afaceri în acest moment, care permite câștigarea unor venituri considerabile, cu un minim de implicare.
Citește și: Afacere de succes în 2022: alegi o franciză imobiliară sau optezi pentru agenția imobiliară clasică?
Câteva variante de afaceri de succes în imobiliare sunt:
- Închiriere apartamente rezidențiale către chiriași pe termen lung. Poți cumpăra apartamente sau case în zone bine cotate din oraș, pentru a le închiria ulterior la un preț avantajos lunar. Pentru a face alegeri inteligente în ceea ce privește achizițiile imobiliare, poți apela la agenți imobiliari specializați, care îți pot oferi cele mai bune sfaturi și îți pot prezenta cele mai bune oferte de pe piață.
- Închiriere spații industriale sau comerciale către alte companii sau persoane juridice. Dacă ai un buget considerabil pentru investiția inițială, te poți îndrepta spre spații industriale sau comerciale, unde chiria este mult mai mare decât în cazul spațiilor de locuit. De asemenea, un alt avantaj este faptul că poți semna contracte pe termen mult mai lung, ceea ce îți va oferi un confort financiar suplimentar. Poți închiria aceste spații pentru birouri, hale de producție, magazine, cafenele etc.
- Închiriere în regim hotelier. Poți achiziționa apartamente, urmând să le închiriezi în regim hotelier, pe Booking sau Airbnb. Dacă alegi zone cu un potențial turistic ridicat, poți avea profit garantat.
- Deschiderea unei agenții imobiliare. Dacă vrei să îți lansezi afaceri imobiliare de succes în 2022, o idee excelentă este să înființezi o agenție imobiliară. Iar ca să ai parte de un maxim de avantaje și minim de riscuri, sugestia noastră este să te îndrepți spre o franciză imobiliară, pentru a profita de încrederea în brand și tot know-how-ul la care poți avea acces.
Citește mai multe despre franciza RE/MAX
Acestea sunt doar câteva exemple de afaceri fără stocuri ce pot fi implementate în domeniul imobiliar. Desigur, gradul de implicare și bugetele investite diferă mult de la caz la caz, însă avantajele unui astfel de business nu pot fi neglijate, fiind printre cele mai profitabile afaceri în România la momentul actual.