Fie că ești agent imobiliar, proprietar de agenție, dezvoltator, investitor sau o persoană fizică ce dorește să încheie o tranzacție în domeniu, este important să cunoști tendințele pieței și modificările legislative. Dacă ești la curent cu noutățile poți să iei decizii inspirate, să faci investiții de succes și să oferi, la rândul tău, sfaturi informate. În perioada următoare, vor avea loc o serie de schimbări fiscale cu impact asupra prețului și impozitării locuințelor. Hai să descoperim în continuare care sunt acestea și ce informații trebuie să cunoști.
Modificarea cotei reduse a TVA-ului pentru locuințe
Începând cu 1 ianuarie 2024, cota redusă a TVA-ului pentru locuințe va fi modificată de la 5% la 9%. Orice persoană fizică va putea achiziţiona, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%. Modificarea se aplică inclusiv terenului pe care sunt construite locuințele.
Locuinţele care se încadrează la cota TVA de 9% sunt cele ce au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, și a căror valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei (locuința + terenul), exclusiv taxa pe valoarea adăugată. Suprafaţa utilă a locuinţei este definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, iar anexele gospodăreşti sunt definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.Totodată, pentru a se încadra la cota de 9%, locuințele trebuie să poată fi locuite ca atare în momentul livrării și este necesar să îndeplinească toate condițiile de mai jos:
- Să ofere acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie
- Să aibă acces la energie electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere/ au în componență
- Să fie formate cel puţin dintr-un spaţiu pentru odihnă, un spaţiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar.
- Să dispună de instalaţii sanitare şi obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar şi spălător cu cuvă, cu bateriile aferente, precum și instalaţii electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare şi prize.
- Finisajele exterioare trebuie să includă cel puţin: acoperiş, dacă, în funcţie de tipul construcţiei, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, uşă de/la intrare.
- Finisajele interioare trebuie să includă cel puțin: pereţi finisaţi cu vopsea, tapet, faianţă sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uşi interioare, în funcţie de proiect.
Este bine să știi că imobilele nou construite pot fi vândute cu TVA redus doar dacă îndeplinesc condițiile enumerate anterior. Prin urmare, dacă ești dezvoltator, acordă atenție fiecărui detaliu, astfel încât clienții tăi să poată achiziționa apartamentele cu TVA-ul de 9%. Dacă ești agent imobiliar, verifică faptul că locuințele recomandate de tine întrunesc aceste condiții, astfel încât să se încadreze în cota redusă de TVA.
În cazul în care dorești ca în 2024 să tranzacționezi o locuință cu vechiul TVA, de 5%, trebuie să te asiguri că ai încheiat deja o promisiune de vânzare - cumpărare și a fost achitată o plată în avans până pe 31 decembrie 2023.
Accesul la Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA
Pentru ca tranzacțiile să se desfășoare cât mai transparent și cât mai bine organizat, se va organiza ’’Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA’’, în format electronic. Acesta are la bază informaţiile din actele juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuinţele autentificate începând cu data de 1 ianuarie 2024, precum și informaţiile din ’’Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023’’.Înainte de a legaliza tranzacțiile de vânzare - cumpărare, notarii publici au câteva obligații importante:
- Să verifice îndeplinirea condiţiei referitoare la achiziţia unei singure locuinţe a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA. Pot face acest lucru consultând ’’Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA’’, înainte de autentificarea actelor juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziţia locuinței. Dacă nu este îndeplinită această condiţie, notarii pot autentifica actele doar dacă livrarea se efectuează cu cota standard de TVA.
- Să completeze ’’Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA’’ la data autentificării actelor juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuinţele cu TVA redus.
- Să înscrie în actele juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziţia unei locuinţe cu TVA redus mențiunile cu privire la respectarea obligaţiilor legale.
- Să înscrie în actele juridice inclusiv cota de TVA aplicată, indiferent dacă TVA-ul se aplică la preţ sau este inclusă în preţ.
Impozitarea specială pentru bunuri imobile și mobile de valoare crescută
Pe lângă modificarea cotei reduse a TVA-ului, este important să știi că și impozitarea locuințelor și automobilelor se modifică începând cu 1 ianuarie 2024. De această dată, măsura îi vizează pe posesorii bunurilor imobile și mobile de valoare mare, prin urmare impozitul special nu va fi achitat de toți posesorii de locuințe și mașini.
Iată care sunt contribuabilii care vor fi obligați să achite impozitul special:
- Persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depăşeşte 2.500.000 lei.
- Persoanele fizice şi juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru perioada rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată, pentru situațiile în care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Impozitul special se calculează după cum urmează: - În cazul clădirilor rezidenţiale, se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii şi plafonul de 2.500.000 lei.
Sperăm ca aceste informații să îți fie utile și să te ajute în deciziile viitoare, pentru a face tranzacții imobiliare cât mai inspirate sau pentru a-ți consilia cu succes clienții.