Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 08 februarie 2023

Modificările Codului Fiscal cu impact asupra tranzacțiilor imobiliare

Timp de citire: 8 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Dacă lucrezi în domeniul imobiliar sau îți dorești să realizezi o tranzacție în viitorul apropiat, este important să fii la curent cu noile reglementări privind vânzarea și închirierea locuințelor. Modificările Codului Fiscal au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023, așa că au deja impact în tranzacțiile realizate. Descoperă în continuare despre ce schimbări este vorba, cum pot influența deciziile clienților și cum îi poți consilia pe aceștia în funcție de situația în care se află.

Impozitarea veniturilor obținute din chirii

Persoanele care își închiriază locuințele trebuie să știe că, începând cu prima zi a anului 2023, a fost eliminată deducerea cotei forfetare de 40% din venitul brut pentru veniturile obținute din cedarea folosinţei bunurilor. Fac excepție veniturile din arendă şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală. 

Acest lucru înseamnă că proprietarii care obțin venituri din chirii vor achita un impozit în valoare de 10% din venitul impozabil, adică din suma încasată. De asemenea, contractele de închiriere încheiate în acest an de persoanele fizice trebuie declarate la autoritatea fiscală în termen de cel mult 30 de zile de la producerea modificării. 

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea și a modificările survenite între timp se efectuează în termen de cel mult 90 de zile.

Dacă lucrezi în domeniul imobiliar și ai clienți care își închiriază locuințele, explică-le importanța declarării contractelor și achitării noului impozit, pentru a evita orice problemă de natură legală. Un contract de închiriere corect realizat oferă un plus de siguranță și încredere atât proprietarului, cât și chiriașului.

Impozitarea veniturilor din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal

Impozitul datorat pentru veniturile obtinute din tranzacțiile de vânzare a imobilelor se schimbă de asemenea începând cu 1 ianuarie 2023. Modificările Codului Fiscal prevăd eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 lei, reprezentând deducerea din valoarea tranzacției la stabilirea venitului impozabil. Persoanele care vând un imobil din patrimoniul personal trebuie să achite un impozit calculat la valoarea tranzacției, fiind aplicate două tipuri de cote:

  • 3% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile fără construcţii, în cazul în care acestea au fost deţinute o perioadă mai mică sau egală cu 3 ani.
  • 1 % pentru toate tipurile de imobile și terenuri descrise anterior, dacă acestea au fost deținute mai mult de 3 ani.

Prin urmare, proprietarii care dețin locuințe și terenuri vor achita impozitul în urma tranzacției de vânzare, în funcție de perioada în care au deținut bunurile respective. Ce impact poate avea această schimbare dacă lucrezi în domeniul imobiliar? Este posibil ca unii clienți să amâne vânzarea proprietăților, pentru a se încadra la cota de 1%. Verifică dacă acesta este un posibil motiv pentru care clienții tăi ezită și calculați împreună care ar fi diferența de impozit pentru prețul stabilit. Totodată, nu uita să le specifici un aspect important: în cazul în care piața imobiliară se află la un nivel care avantajează vânzătorul, cum se întâmplă în momentul de față, mai ales în marile orașe ale țării, este posibil ca prețul obținut în acest moment să fie unul mai avantajos. În eventualitatea unei scăderi a prețurilor pentru locuințe și terenuri, proprietarii care au ales să amâne tranzacția ar fi dezavantajați și ar obține un profit mai mic decât în prezent.

Vânzarea de locuințe sociale către persoane fizice cu cota de 5%

Legislația prevede modificări și în ceea ce privește tranzacționarea locuințelor sociale. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023 se elimină prevederea potrivit căreia vânzările de locuințe sociale cu valoare între 450.001 lei și  700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, se realizează cu cota redusă de 5%.

Plafonul valoric maxim pentru livrarea de locuințe sociale către persoane fizice este în prezent, conform noii legislații, de până la 600.000 lei, cu aplicarea cotei reduse de 5%. De asemenea, cota redusă se aplică pentru o singură locuință, care nu trebuie să depășească suprafața de 120 metri pătrați.

Ține cont de acest detaliu atunci când îți ajuți clienții să își găsească locuința potrivită. E posibil ca planurile acestora să se schimbe odată cu modificarea legislației, însă nevoia de a achiziționa o locuință rămâne, chiar și în contextul actual. Experiența te va ajuta cu siguranță să găsești alternative care să li se potrivească și să se încadreze în bugetul necesar pentru aplicarea cotei de 5%.

Cei care au semnat antecontracte până la 31.12.2022, vor beneficia de TVA 5% potrivit regulilor din 2022 - în limita sumei de 700.000 lei.

Sperăm că informațiile de mai sus îți vor fi utile pentru a-ți îndruma clienții și a le oferi în continuare sprijinul de care au nevoie pentru a-și finaliza cu succes tranzacțiile imobiliare.

 

New call-to-action

Află ultimele noutăți de la RE/MAX