Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 15 februarie 2021

Tendințe pentru piața imobiliară în 2021

Timp de citire: 6 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Anul 2020 a fost un an plin de provocări pentru piața imobiliară din România și nu numai. Trecerea rapidă la online a proceselor de business a reprezentat poate cea mai mare schimbare însă odată cu aceasta au venit și o serie de noi oportunități. În 2021 este timpul să implementăm noi viziuni, și să continuăm într-o manieră mai eficientă, cu forțe proaspete ceea ce am început anul trecut.

LNKD_2

 

Piața imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism in economie - fiind un vector de dezvoltare principal, mai ales pentru economiile emergente. Perioadele de turbulențe în economie generează mari oportunități în imobiliare. 

"2020 a fost un an cu mari schimbări în societate și economie, un an în care industrii importante au fost profund destabilizate, iar cu toate astea piața imobiliară s-a dovedit a rămâne stabilă și la fel de dinamică precum în 2019. Agenții imobiliari activi și profesionisti s-au adaptat restricțiilor aduse de pandemie și au continuat sa închidă tranzacții, recuperând in trimestrele 3 și 4 scăderile din trimestrul 2, în care am fost izolați. As spune ca ADAPTAREA a fost cuvantul cheie care a adus succesul in 2020." - Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România

Cele mai importante provocări în piața imobiliară în România, în 2020

2020 a fost un an interesant în imobiliare. Iată 2 dintre cele mai importante provocări.

1. Pandemia Covid-19

Pandemia a fost, evident, cea mai importantă provocare: au existat perioade în care activitatea agențiilor imobiliare s-a desfășurat cu dificultate, din cauza restricțiilor și a distanțării sociale, însă agenții care au utilizat alternative online au avut de câștigat. Tot pandemia a adus cu sine o oarecare îngrijorare legată de posibilele scăderi de venituri, în eventualitatea unei crize economice. Șomajul a crescut, facultățile s-au mutat în mediul virtual, iar acest lucru a avut impact în special pe parte de prețuri ale chiriilor din orașele mari. 

2. Creșterea interesului pentru segmentul case și terenuri

Foarte interesant de urmărit a fost fenomenul de creștere a prețurilor pentru proprietăți în cartiere noi, zone rezidențiale, case și terenuri - de altfel, interesul cumpărătorilor pentru locuințe aflate în afara orașului a început să fie mai mare, ca efect al pandemiei. Dacă la case și terenuri am observat o tendință de creștere a prețurilor, în cazul apartamentelor asistăm la păreri împărțite.

Care sunt așteptările pentru 2021 în imobiliare, din perspectiva RE/MAX

"Despre 2021 credem că va fi un an cu o piață rezidențială în dezvoltare, cu o posibilă ușoară corecție în piața comercială și de birouri, adusă de comprimarea retail-ului stradal și telemuncă, dar cu o creștere a segmentului de terenuri de construcție. Ne așteptăm sa apară și oportunități de investiții - astfel că rolul Agentului Imobiliar profesionist, care să aduca valoare clienților lui, va fi mai important decât in anii anteriori de normalitate." - Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România

Te invităm în continuare să parcurgi întregul Studiu despre Piața Imobiliarelor din 2020 și să descoperi care sunt principalele provocări cu care s-au confruntat agenții imobiliari, care au fost sursele de finanțare la care au apelat clienții și cum poate fi verificată corectitudinea estimării unui preț pentru diverse tranzacții. 

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX