Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 13 decembrie 2022

Principalele 5 provocări pentru afacerile mici

Timp de citire: 10 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Tot ce e de știut înainte să ai propria afacere

Deschiderea propriei agenții este un eveniment palpitant și plin de satisfacții, cu un grad de libertate pe care nu îl ai la o slujbă obișnuită. Dar ca orice altă cale nouă, sunt multe răscruci care te-ar putea duce în direcția greșită și e de folos să știi la ce te poți aștepta. Deci, fie că abia acum îți începi cariera, ori că ai deja un colectiv crescând de agenți, iată care sunt cele mai mari cinci provocări pentru afacerile mici și cum le poți face față.

1 | Nu ai destui clienți ca să te menții pe linia de plutire

Aceasta este principala grijă care îi ține treji pe proprietarii de mici afaceri – dar probabil e cel mai ușor de depășit. E adevărat că dacă nu ai clienți, nu va supraviețui afacerea, însă provocarea nu este să găsești tu clienții, ci să îi ajuți pe ei să te găsească pe tine.

Soluția: Creează o prezență

Dedică timp pentru a construi o prezență pe internet și asigură-te că paginile tale sunt la zi. Postează regulat despre subiecte de interes pentru clienții tăi și aceștia vor veni la tine chiar înainte să știe că au nevoie de ajutor pe piața imobiliară. Fie că e YouTube, LinkedIn sau Instagram, fă-ți timp pentru a evidenția expertiza ta și modul în care poți ajuta. În scurt timp vei avea mai mulți clienți decât poți duce!

Sfatul expertului: Fă-i pe clienți să revină la tine

Oferă servicii impecabile și asigură-te că îți asculți cu adevărat clienții și le împlinești nevoile. Un client fericit este un client care va reveni la tine.

 

2 | Nu ai suficient ajutor

Când ești la început de drum, e greu de închipuit că va veni o zi când vei avea așa de mult de lucru încât va trebui să angajezi oameni. Dar atunci când sosește acea zi, poate ți se va părea că nimeni nu poate face ce faci tu.

Soluția: Fii specific

Abordează căutarea de angajați la fel cum ai aborda o campanie de marketing pentru clienți: țintind excelent publicul. Dacă ești foarte precis în cerințele slujbei, inclusiv orarul de lucru sau remunerarea și beneficiile, poți economisi o mulțime de timp filtrând astfel candidații prin anunțuri exclusive de job, care ajută la eliminarea persoanelor nepotrivite pentru post. Mai mult, alocă timp pentru a aduna recomandări reale ale oamenilor, care confirmă etica și potențialul lor profesional în situațiile specifice în care se va lucra. 

Sfatul expertului: Gândește pe termen lung

Înainte să faci o ofertă, întreabă candidatul ce l-ar determina să rămână pe termen lung. În felul acesta, dacă se descurcă bine, vei știi cum îl poți recompensa și poți planifica acest lucru.

 

3 | Nu poți echilibra perfecțiunea cu progresul

Dacă totul merge bine, s-ar putea să constați o creștere mai mare a afacerii tale decât anticipat. Dar dacă această creștere înseamnă sacrificarea calității sau compromiterea standardelor, probabil bula se va sparge în curând. Important este să recunoști diferența dintre provocările creșterii și neglijența la detalii.

Soluția: Crește calitatea 

Ține minte de ce ai avut succes în primul rând: expertiza ta și serviciile excelente. Când vine vremea să crești, gândește-te întâi cum poți dezvolta aceste două trăsături. Stabilește modele clare de control al calității și asigură-te că toată lumea în birou, în special noii angajați, dă socoteală pentru calitatea muncii depuse. Vestea bună este că odată ce începi să măsori performanța, vei găsi și mai multe metode de a-ți face brand-ul mai puternic.

Sfatul expertului: Acceptă schimbarea cu brațele deschise

Chiar și pentru companii mai noi, schimbarea poate fi înfricoșătoare. Important este să nu rămâi blocat în trecut. Profită de mărimea și agilitatea ta și reține: cu cât ești mai mic, cu atât poți schimba lucrurile mai repede.

 

4 | Nu ai destul timp să le faci pe toate 

Multe persoane visează să aibă propria afacere, fără să își dea seama că o afacere înseamnă probabil zece-douăzeci de alte slujbe – plus nopți și sfârșituri de săptămână – doar pentru ca afacerea să fie de succes. Și niciodată nu este destul timp pentru toate.

Soluția: Preocupă-te de ani, nu de ore

Nu îți vei îndeplini obiectivele dacă nu le identifici în primul rând. Întocmește o listă, începând cu obiectivele tale de viață și terminând cu sarcinile cotidiene specifice. Elimină orice sarcini care nu se aliniază cu obiectivele tale și deleagă orice nu trebuie făcut de tine neapărat. Poate părea contraproductiv (“Am prea multe de făcut ca să mai stau să planific”), dar este esențial. Cel mai mare motiv pentru care afacerile mici eșuează este că nu planifică corespunzător. Tratează mica ta afacere ca și cum ar fi una mare – creând un plan strategic și un buget detaliat. În scurt timp, afacerea ta va deveni una mare. 

Sfatul expertului: Întreabă expertul 

Recomanzi servicii profesioniste oricărei persoane care cumpără sau vinde o locuință, deci urmează propriul tău sfat când vine vorba de afaceri. Un avocat sau un contabil par scumpi la început, însă pe termen lung va merita investiția.

 

5 | Nu îți poți menține pasiunea pentru afacere

Totul e distractiv la început. Dar munca multă e... multă. Iar îngrijorările alături de presiunea de a avea performanțe pot obosi chiar și cel mai pasionat proprietar de afacere. Dacă mai adăugăm și o dietă și îngrijire personală necorespunzătoare și prea multă cafea, poate părea tot mai greu să te dai jos din pat în fiecare zi.

Soluția: Întreabă-te “care e de-ce-ul?”

Odată ce nu te mai concentrezi pe scop, lucrurile o iau la vale. Amintește-ți de ce ai început afacerea folosind un memento la care te poți uita în fiecare zi. Poate e o colivie goală care simbolizează ziua în care te-ai eliberat de programul de la 9 la 5 sau o poză cu primii clienți pe care i-ai ajutat. Dacă îți amintești constant ce iubești la afacerea ta, vei păstra inspirația zi de zi.

Sfatul expertului: Exersează răbdarea

Nu uita nicicând că marii câștigători sunt de regulă cei care au rezistat cel mai mult și au mers mai departe chiar și atunci când ceilalți au renunțat și au plecat acasă. Mai rezistă până mâine și deja i-ai bătut pe cei care au renunțat azi.

La RE/MAX împărtășim idei și bune practice pentru a depăși aceste provocări împreună. Vrei să afli mai multe despre cum lucrăm? Contactează-ne!

Află ultimele noutăți de la RE/MAX