Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 20 septembrie 2019

RE/MAX facilitează schimbul cultural dintre Capul Verde și România

Timp de citire: 11 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

remax-2Primarul insulei Sal din arhipelagul Capul Verde a acceptat invitația RE/MAX de a vizita municipiul Cluj. Capul Verde este o destinație faimoasă pentru vacanțe extravagante în resorturi luxoase, iar până în 2024 se așteaptă o dublare a numărului de turiști.

În ultimele decenii, numărul turiștilor a crescut cu 115%, iar investitori din toată lumea manifestă un interes deosebit pentru oportunitatea de a dezvolta turismul pe acest arhipelag din vestul Africii.

 


În contextul colaborării internaționale dintre RE/MAX România și dezvoltatorul britanic TRG, care dezvoltă resorturi de 5 stele în insulele Capului Verde, a apărut oportunitatea unui schimb de experiență cu autoritățile insulei Sal din Capul Verde. Ca urmare a investițiilor făcute de români în aceste insule exotice cât și a interesului tot mai mare pentru această destinație idilică, ne-am propus dezvoltarea unei relații cultural-artistice între cele 2 țări.

Astfel, primarul insulei Sal din arhipelagul Capul Verde, Dl. Julio Antonio Lopes dos Reis, a acceptat invitația RE/MAX de a vizita municipiul Cluj, cu ocazia festivalului Zilele Clujului. Primarul din Capul Verde a fost însoțit de artiști de calibru internațional, printre care se numără compozitorul și muzicianul faimos din Capul Verde - Daniel Spencer.

Muzică caboverdiană este cunoscută în principal prin Cesaria Evora care a avut relații strânse cu România, nepotul ei locuind în România de peste 40 de ani. Mai mult, Daniel Spencer și Elisio  Faria, au parcurs studiile universitare în România și au revenit acum cu nostalgie în țara noastră după mai bine de 37 de ani, aducând muzică și bucuria de a trăi. Această primă întâlnire a fost una plăcută și benefică și sperăm că am inițiat cu această ocazie un șir de schimburi culturale ce vor avea loc între cele două municipii.

Interviu Júlio Antonio Lopes dos Reis, primar Sal Capul Verde

Care este impresia dumneavoastră despre România la primul contact cu aceasta?

Am o impresie bună despre România. Este o țară foarte frumoasă, oamenii foarte amabili. Și o țară bogată în istorie și povești precum cea a Contelui Dracula. Mi-am dat seama că unul dintre visele mele era să vin în România. Unii prieteni de-ai mei din Capul Verde au studiat aici.

Vă rugăm să ne spuneți câteva lucruri interesante despre insula Sal sau despre dumneavoastră

Fe2aJ2IwSal este una dintre cele zece insule din arhipelagul Capului Verde situat în oceanul Atlantic de sub Insulele Canare și aproape de coasta de vest a Africii. Cape este la o distanță de 3:30 ore cu avionul de Portugalia, Europa și Brazilia.

Datorită locației sale strategice și a frumuseții naturale cu plaje lungi și frumoase acoperite cu nisip alb, Capul Verde devine o destinație turistică foarte atractivă.

Sal este cea mai importantă insulă turistică din Capul Verde. Avem plaja Santa Maria, care este în top 25 dintre cele mai frumoase plaje din lume. Pe lângă frumusețile naturale, avem soare în fiecare zi cu temperatură bună de 25 de grade chiar și în decembrie. Înseamnă că nu avem timp de iarnă. Se poate înota în fiecare zi. Avem probleme că plouă rar. Deci, Insula Sal este ca un deșert fără vegetație, dar bogată în nisip.

Apa plajei este albastră și verde pentru a mulțumi pe cine vine în vacanță. Datorită frumuseților naturale, sute de mii de turiști europeni vin în Sal și Capul Verde pe parcursul anului: Marea Britanie, Germania, Franța, Norvegia, Danemarca, Suedia, chiar și din Polonia și Republica Cehă. Acum, ne dorim ca turiștii din România să vină la Sal și Capul Verde pentru vacanță. Când aici este vreme rece cu zăpadă în timpul iernii, te duci în Capul Verde și primești mult soare.

Care sunt așteptările dumneavoastră cu privire la dezvoltarea relației culturale dintre Capul Verde și România?

Sunt foarte fericit că lucrăm la relația culturală cu România. Un grup muzical din Capul Verde va ajunge în România. Așadar, oamenii de aici pot cunoaște muzica specifică Cabo Verde unde s-a născut marea divă Cesaria Evoa.

Interviu Daniel Spencer, compozitor internațional

Cum a fost revenirea în România după 37 de ani?

Pentru mine a fost o emoție foarte puternică să revin în România după 37 de ani, chiar dacă nu m-am întors în București, unde am studiat până în 1982, ci în Cluj-Napoca. Mi-a plăcut foarte mult orașul, m-am bucurat să mă reîntâlnesc cu bucătăria tradițională românească, să mănânc sarmale și ciorbă, să beau o țuică, să vorbesc românește, să mă întâlnesc cu români la ei acasă. A fost o bucurie să întâlnesc muzicieni de valoare în România și să cântăm împreună. Și va fi o bucurie să revin aici.

DSC05201

Care sunt cele mai frumoase amintiri care v-au rămas din perioada în care ați studiat în România?

Am petrecut vacanțe la Costinești, am avut experiențe frumoase cu formația Atlas și Griphus. Cu Atlas am participat la Cântarea României, am participat și la Craiova în finală. În Atlas erau Dan Șerban și Dorin Enache, cu ei am reprezentat Institutul Agronomic “Nicolae Bălcescu” București. În 1980 am câștigat premiul “cel mai bun chitarist din formațiile studențești” din București, am avut oportunitatea să urmez Școală Populară de Artă, secția Chitară și am absolvit cu nota 10.

Am avut de asemenea oportunitatea să cânt cu Johnny Răducanu la Cluj, împreună cu prietenul meu percuționistul Elisio Fario, care a studiat de asemenea în București. Jonny a inițiat un proiect cu tema “poliritmie”, iar eu și Elisio am fost invitați pentru asta. Elisio Faria va concerta împreună cu mine pe 29 septembrie la Zilele Clujului.

În acea vreme am fost în Maramureș, mi-a plăcut zăpadă! Și îmi place foarte mult muzică tradițională românească, m-am îndrăgostit de țambalul românesc. Am o colecție de muzică românească la mine în Capu Verde și ascult cu mare plăcere și beau grog (țuică capoverdiana) în loc de țuică românească de prune!

Ce au în comun românii și caboverdienii?

Felul de a trăi, asemănător cu al nostru. Sunt comunicativi, sunt oameni calzi, sunt cu sânge de latini, că și noi. Fetele din România sunt frumoase, mâncarea este bună, vă place și vouă să vă bucurați de viață, la fel ca și capoverdienilor.

Povestiți-ne despre ceva interesant despre dumneavoastră

În România am studiat Medicină Veterinară (și Școală de Arte - secția Muzică), apoi am revenit în Capu Verde în 1982 și m-am stabilit în capitală, în Praia. Am muncit în Administrația Publică, iar în Praia am absolvit și facultatea de Drept, iar ulterior carierei în Admin Publică, m-am pensionat. Am făcut toată viața muzică ca și hobby, am luat multe premii ca și compozitor.

În 4 mai 2019 am fost recunoscut pentru contribuția în Muzică Capoverdiana la CVMA (Cape Verde Music Awards), pentru toate compozițiile mele. În 1988 am luat premiul BELEZA pentru “cea mai frumoasă compoziție mornă” - Desilusao dum amdjer, interpretată extraordinar de Cesaria Evora cu care am avut o relație de profundă prietenie. Am fost finalist de două ori la concurs DECOUVERTES organizat da Radio France Internațional, în ‘86 și ‘87.

Despre Zilele Clujului

Festivalul Zilele Clujului, ajuns la cea de-a 9-a ediţie și are loc în Cluj-Napoca în perioada 27-30 septembrie 2019. Artiştii, Daniel Spencer, Elisio Faria, Arlindo Barbarosa Rodrigues sunt stabiliţi pentru a-şi susţine reprezentaţia artistică în dată de 29 septembrie, începând cu ora 19:30 pe scenă din Piaţa Muzeului.

 

Accesează Programul Zilele Clujului

 

Click me

Află ultimele noutăți de la RE/MAX