Retrospectiva pieței imobiliare în 2019 și ce ne așteaptă în 2020

Timp de citire: 7 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

În fiecare domeniu de activitate, este esențial să privim cu un ochi către trecut și cu unul către viitor. Dacă transpunem acest lucru în lumea business-ului, anul de activitate recent încheiat ne arată care au fost cele mai importante lecții pe care le-am dobândit, în timp ce viitorul apropiat vine cu rezoluții, obiective strategice, dar și cu anticipări ale unor tendințe. Potrivit unui studiu realizat de RE/MAX, lider global în real-estate, în parteneriat cu platforma Imobiliare.ro, principala caracteristică a retrospectivei anului 2019 indicată de agenții imobiliari a fost faptul că piața imobiliară locală se află pe un trend ascendent.


Retrospectiva-1Mai mult, industria a intrat într-o nouă etapă de maturitate – România nu se află într-o situație de boom imobiliar și nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima perioadă.

„Dacă la nivel mondial se vor declanșa fenomene imobiliare extreme, atunci în mod firesc și România va fi afectată”, explică Răzvan Cuc, Președinte al RE/MAX România.

RE/MAX a avut parte de o creștere în 2019 care s-a situat peste obiectivele fixate, pe toate direcțiile de dezvoltare. 75% dintre clienții de până acum ai RE/MAX spun că au avut parte de o colaborare excelentă, caracterizată de profesionalism.

Evoluția pieței imobiliare în 2019

În 2019, cel mai puternic factor de influență al pieței imobiliare din România a fost, pentru 40% dintre respondenții la studiu (208 de specialiști în domeniul imobiliarelor, din 34 de orașe din România), creșterea prețului proprietăților – care au atins o medie de 1.380 euro/mp în București, 1.610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1.010 euro/mp în Iași și 1.230 euro/mp în Timișoara.

Al doilea cel mai puternic factor a fost scăderea numărului de proprietăți disponibile la vânzare, pentru 13% dintre respondenți, în timp ce accesul dificil la surse de finanțare a fost considerat cel de-al treilea factor (9% dintre respondenți).

În ceea ce privește indicele ROBOR, acest indicator a avut un impact mai redus, comparativ cu anul anterior, când era în vârful clasamentului factorilor care influențează piața de real-estate. Astfel, specialiștii au privit evoluția indicelui ROBOR în 2019 dintr-o perspectivă ușor mai relaxată, comparativ cu 2018, când acesta a reprezentat un punct de referință în sectorul imobiliar.

Accent pe nevoile clienților

Cu toate acestea, drumul către o tranzacție de succes nu este influențat doar de fluctuațiile prețurilor, ci și de o înțelegere reală a nevoilor clienților, sunt de părere cei mai mulți specialiști care au răspuns la studiu. Dacă în 2018 principala tendință a fost cea de orientare către o evaluare corectă a unei proprietăți, în 2019 agenții imobiliari s-au concentrat mai mult pe oferirea unor beneficii care să se plieze pe cerințele și nevoile clientului.

În acest sens, calitatea serviciilor provine din reputația și profesionalismul agenților și de experiența acestora în domeniu. RE/MAX este singura rețea de agenții din România care contribuie activ la îmbunătățirea imaginii de „agent imobiliar”, prin oferirea programelor de training, mentorat și suport, precum și a celor de asistență specializată. Procesul de învățare nu se oprește niciodată, iar beneficiul oferit de RE/MAX specialiștilor în devenire are la bază un program educativ intens, dezvoltat la nivel național.

Astfel că, dacă îți dorești să faci primii pași ca agent imobiliar și să îți pui de la început bazele corecte ale acestei profesii, investiția într-o franciză imobiliară RE/MAX este soluția ideală pentru tine.

„Francizele sunt extrem de populare în rândul proprietarilor de afaceri mici și antreprenorilor în devenire, întrucât oferă șansa de a deține o afacere, având, totodată Brand, Rețea și Suportul din partea unei companii cu un model de business care este deja unul de succes”, spune Răzvan Cuc, Președintele RE/MAX România.

Totuși, cei mai mulți respondenți ai studiului sunt optimiști cu privire la domeniul din care fac parte, dar sunt de părere că este nevoie de o reglementare mai riguroasă a meseriei lor, pentru a putea fructifica mai bine, la rândul lor, relațiile profesionale.

Calitatea serviciilor imobiliare din România ar putea crește considerabil în contextul în care s-ar pune bazele unui sistem unitar de referință privind evaluarea proprietăților imobiliare.

Perspective pentru 2020

Deși anul 2020 nu va fi lipsit nici el de provocări, specialiștii imobiliari consideră că perspectivele asupra pieței de real-estate arată încurajator. Aceștia sunt de părere că economia României va avea parte de o creștere moderată și că va exista o majorare a prețurilor cu până la 10%.

Totodată, varietatea clienților și preferințele lor necesită în continuare acordarea unei atenții sporite.

 

Click me

Află ultimele noutăți de la RE/MAX