Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 03 martie 2023

Tendințe în imobiliare și previziuni pentru 2023

Timp de citire: 9 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

 

Dacă ești dezvoltator imobiliar, agent, proprietar de agenție imobiliară sau pur și simplu pasionat de real estate, ești conștient că piața imobiliară este întotdeauna în schimbare. De aceea, este extrem de important să fim atenți la tendințe, atât pentru a ne putea face o idee despre direcția în care se îndreaptă acest domeniu, cât și pentru a putea contura previziuni pentru perioadele ce vor urma.

În acest articol vom analiza tendințele actuale din piața imobiliară, bazându-ne pe Studiul de piață RE/MAX: Provocările și tendințele pieței imobiliare în 2022. Previziuni pentru 2023 și vom face câteva previziuni pentru 2023, în încercarea de a ajuta agenții imobiliari și persoanele interesate de acest domeniu să ia decizii informate în ceea ce privește investițiile sau achizițiile imobiliare.


💡 Dacă vrei să afli mai multe despre provocările și tendințele pieței imobiliare în 2022 și care sunt previziunile pentru 2023, descarcă studiul de piață RE/MAX aici.



Domeniul imobiliar în 2022. Cifre și statistici

Ultimii ani au fost puși sub semnul pandemiei și al conflictelor armate, dar chiar dacă acest climat nu a fost unul potrivit, domeniul imobiliar a demonstrat că este unul puternic, iar piața din România a traversat cu maturitate această perioadă plină de provocări.

Procentul persoanelor care au achiziționat locuințe prin venituri proprii este la fel cu cel de anul trecut (61%). Marile schimbări apar în rândul persoanelor care au achiziționat proprietăți cu credit ipotecar/imobiliar (în scădere față de anul trecut, de la 49%, la 28%).

În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare, apartamentele cu 2 și 3 camere au fost cele mai căutate, urmate de garsoniere și case la oraș sau în mediu rural, fiecare cu 8 procente. 

Mai mult, aflăm că majoritatea proprietăților sunt cumpărate între 1 și 6 luni de la data punerii la vânzare, lucru care ne învață că românii preferă să aștepte, să cerceteze piața și să observe eventualele fluctuații de preț. La polurile opuse, proprietățile extrem de bune se vând în mai puțin de o lună, iar cele care nu au un preț corect, pot aștepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate. 

💡 Media de tranzacționare a proprietăților în rețeaua RE/MAX este de 67 de zile.


Comportamentul clienților și evoluția pieței imobiliare locale

Comportamentul clienților este extrem de important pentru viitoarele decizii de afaceri. În funcție de dorințele și așteptările clienților, îți poți construi strategia câștigătoare.

În 2022, cei mai mulți clienți au fost primii cumpărători ai unei proprietăți în localitatea de reședință (35%). Mai mult, în 2022, cei mai mulți clienți au dorit să cumpere o proprietate în care să locuiască (60%) sau ca investiție (30%). 

În ceea ce privește piața imobiliară locală, pentru o imagine de ansamblu cât mai corectă și pentru a observa mai bine evoluția, am analizat o perioadă de 5 ani.

Astfel, putem spune cu încredere că piața imobiliară se află pe un trend ascendent, răspunsurile confirmând o creștere semnificativă datorită dezvoltării infrastructurii (41%).

Referitor la comportamentul clienților, specialiștii consideră că încă mai este nevoie de educație imobiliară, în special pe partea de așteptări și cerințe. Pentru a obține rezultate bune pe termen lung și pentru a crea o bază de clienți fideli, recomandăm să acorzi atenție modului în care comportamentul clienților se schimbă de la an la an. Abilitățile de comunicare și o foarte bună cunoaștere a pieței pot ajuta agentul să transmită încredere și să ghideze clientul în direcția potrivită.


💡 Vrei să vezi toate datele referitoare la comportamentul clienților în real estate? Descarcă Studiul de piață RE/MAX Provocările și tendințele pieței imobiliare în 2022. Previziuni pentru 2023 aici!



Previziuni pentru 2023

Folosindu-ne de experiența anilor trecuți, putem încerca să oferim previziuni și să interpretăm tendințele care par să influențeze 2023. Bazându-se pe cunoștințele personale, trendurile existente la nivel internațional și comportamentul clienților, propunem următoarele previziuni pentru anul curent:

  • Prețurile caselor vor scădea în perioada următoare
  • Majoritatea prețurilor terenurilor intravilane vor stagna sau vor crește
  • Prețurile apartamentelor vor stagna
  • Prețurile spațiilor comerciale vor stagna
  • Prețurile spațiilor de birouri vor stagna


💡 Vrei să vezi procentele și să afli mai multe despre previziunile experților în imobiliare pentru 2023? Descarcă Studiul de piață RE/MAX Provocările și tendințele pieței imobiliare în 2022. Previziuni pentru 2023 aici!



Acum că știi care sunt tendințele imobiliare și la ce să te aștepți în 2023 și vrei să faci pasul următor către propria agenție, o franciză imobiliară RE/MAX îți oferă avantaje care fac în mod real diferența.

Cu o franciză RE/MAX beneficiezi de un model de business de succes, un brand puternic recunoscut internațional, traininguri specializate și suport, sisteme de promovare eficiente și asistență în dezvoltarea agenției imobiliare.

Ești gata pentru un nou start în carieră?
Discută cu un consultant RE/MAX

Află ultimele noutăți de la RE/MAX