Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 05 august 2021

De ce evoluția pieței de real estate este propice lansării unei afaceri imobiliare

Timp de citire: 9 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Potrivit unui studiu realizat de către RE/MAX România, aproximativ o treime din respondenți, specialiști în domeniul imobiliar, consideră că prețurile apartamentelor vor scădea în cursul acestui an, o treime consideră plauzibilă varianta stagnării prețurilor apartamentelor de vânzare, iar creșterea este luată în considerare de 35% dintre specialiștii participanți.

De ce să deschizi o afacere imobiliară în România

Așadar, opiniile lor sunt împărțite proporțional, astfel încât este dificil să tragem o concluzie. Cert este, însă, faptul că totul diferă de la o piață locală, la cealaltă, în funcție de nivelul de trai din zona respectivă, de volumul de apartamente de vânzare, de nivelul salarial, de industriile dezvoltate în zona respectivă, dacă sunt sau nu centre universitare fapt care presupune un flux continuu de locuitori noi etc.

Citește și: Studiul Imobiliar European RE/MAX 2021 – Piața Imobiliară Europeană post COVID-19 

O sinteză a evoluției ofertei de apartamente de vânzare în zone din România

Cluj-Napoca, orașul magnet pentru cei care caută apartamente de vânzare

Cluj-Napoca poate fi numit cu ușurință un adevărat magnet datorită faptul că, fie că aleg să urmeze o facultate aici sau să se mute pentru un loc de muncă mai bun sau pentru un stil de viață mai bun, tot mai mult români vor să trăiască în orașul din inima Transilvaniei.

Domeniul IT este în continuă dezvoltare în ultimii zece ani, iar salariile cu mult peste medie atrag tot mai mulți tineri care vor își construiască o carieră în acest domeniu de viitor.

În plus, includerea lui în topuri internaționale, cum ar fi, de exemplu, cel realizat de compania britanică de brokeraj şi consultanţă DOT Zinc în care Timişoara şi Cluj-Napoca au fost nominalizate în top 20 de oraşe din lume în care se poate trăi sănătos în 2021 nu fac altceva decât să ducă, pas cu pas, la o cerere tot mai mare de apartamente de vânzare și, implicit, la majorarea prețurilor cerute de proprietari sau de către dezvoltatorii imobiliari din zonă.

Nici pandemia nu a reușit să tempereze ritmul de creștere a prețurilor apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca. 

Cele mai căutate locuințe au fost cele din cartierele tradiționale cum sunt Mărăşti, Mănăştur şi Gheorgheni. Proprietarii au ajuns să ceară peste 2000 de euro/ mp chiar și în zonele mai nou dezvoltate, de unde încă lipsesc servicii și infrastructura adecvată.

Citește și: Piața imobiliară din Timișoara în 2021: de ce este un moment oportun să investești în imobiliare

Ce tipuri de apartamente de vânzare caută cumpărătorii

În ceea ce privește interesul cumpărătorilor, conform datelor RE/MAX, majoritatea clienților caută locuințe de trei camere (28% din căutări) și apartamente cu 4 camere (25%). Cele mai căutate zone sunt Mărăști și Mănăștur, Gheorgheni și Zorilor, dar și comuna Florești aflată în imediata apropiere.

Proprietarii cer deja prețuri de peste 2000 de euro/ mp în multe zone din oraș, nu doar în centru sau în zona semicentrală, ci și în Andrei Mureșanu, Plopilor, Gheorgheni, Hașdeu, Zorilor și chiar în zonele mai recent dezvoltate precum Sopor, Bohanci, Europa sau Bună Ziua.

Citește și: Oportunități de afaceri in criză - franciza imobiliară

Prețurile apartamentelor de vânzare în Sibiu, creștere în ritmul pieței naționale

Din perspectiva ritmului de creștere a prețurilor apartamentelor de vânzare, Sibiul se încadrează în trendul ascendent național, majorarea fiind similară. Astfel, prețul mediu solicitat pentru un metru pătrat util a ajuns în luna aprilie 2021 la 1.154 de euro.

Acesta a înregistrat o creștere de 2,3% față de luna martie a acestui an și de 17,4 % în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În aprilie 2020, prețul mediu în Sibiu era de 983 euro pe metru pătrat, în ianuarie 2021 a urcat la 1.103, în timp ce în martie a ajuns la 1.128 euro.

Pe de altă parte, specialiștii analizeimobiliare.ro arată că, în Sibiu, cererea din partea cumpărătorilor stagnează, sau este chiar în ușoară scădere.

Spre exemplu, dacă în ianuarie 2020 s-au înregistrat 2.044 de potențiali cumpărători interesați de achiziția de apartamente, în ianuarie 2021, numărul lor a scăzut la 1.806, ajungând în aprilie la 1.669 de potențiali cumpărători.

Citește și: 60 minute cu RE/MAX: Businessul real estate din România

Prahova, județul în plin proces de maturizare a pieței imobiliare

Prahova este unul dintre cele mai populate județe din România, deși suprafața lui este semnificativ mai mică față de cea a majorității județelor din țara noastră.

Piața imobiliară este și aici dinamică. Potrivit specialiștilor locali în domeniul imobiliar, cele mai căutate apartamente de vânzare sunt cele cu două camere. În cazul acestora, a fost înregistrată o creștere a prețurilor, în ciuda contextului pandemic.

Astfel, de exemplu, dacă la finalul anului trecut, o astfel de locuință, situată pe Bulevardul Republicii era estimată la 50.000-60.000 de euro, acum prețul este de aproximativ 62.000– 64.000 euro. Există însă și excepții în care proprietarii, datorită îmbunătățirilor aduce locuințelor, solicită și peste 70.000 euro.

Acestea au fost doar câteva informații despre tendințele de pe piața imobiliară din aceste trei zone din țară. În acest context, dacă ești în căutarea unor oportunități de afaceri în România, o agenție imobiliară poate fi o idee profitabilă de business.

Citește și: Profilul antreprenorului de succes în imobiliare

Care sunt oportunitățile de a deschide rapid și ușor o agenție imobiliară

Dacă îți dorești deschiderea unei agenții imobiliare, RE/MAX îți poate oferi și ție suportul necesar și întreg know-how-ul pentru a lansa o afacere profitabilă în acest sens.

Fiind franciza imobiliară nr. 1 în lume, vei avea parte de un plan de afaceri deja testat și dovedit profitabil la nivel mondial. În plus, specialiștii RE/MAX îți sunt aproape și îți pot oferi suportul necesar pentru a pune agenția pe picioare.

Te invităm să te alături echipei RE/MAX și să-ți deschizi propria agenție cu ajutorul specialiștilor noștri. Vezi cum poți prelua și tu franciza RE/MAX!

Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX