Kati Roșca
#Sfaturi business
Kati Roșca / 30 martie 2022

Afaceri de familie în domeniul imobiliar - idei de succes pentru 2022

Timp de citire: 9 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Îți surâde ideea unei afaceri de familie și ai dori să lansezi un nou business anul acesta? Dacă ai un capital de fonduri la dispoziție și ai vrea să investești în ceva care nu se va deprecia în timp, îți propunem să te orientezi către domeniul imobiliar.

 

Afaceri de familie în imobiliare – exemple și idei afaceri

În acest articol vei găsi câteva idei de afaceri de familie care pot aduce venituri considerabile pe termen lung, dacă alegi să activezii în industria imobiliară.

Închiriere proprietăți către chiriași

Închirierea unor proprietăți poate fi un mod foarte avantajos de a face profit și de a te bucura de venituri consistente lunar, pentru tine și familia ta. Poți achiziționa spații rezidențiale, închiriate de obicei de persoane fizice, sau spații comerciale / industriale, care sunt de interes pentru companii sau alte persoane juridice.
 
Responsabilitățile voastre vor fi destul de reduse, mai ales dacă vă găsiți chiriași de încredere, care au grijă de locul în care locuiesc sau în care își desfășoară activitatea. Pentru o astfel de afacere de familie, e suficient ca unul dintre membri să gestioneze relația cu chiriașii, încasarea chiriei lunare și aspectele administrative (înregistrare contracte la stat, plata impozitelor către ANAF etc.).
 
Un alt membru al familiei poate prelua partea de mentenanță (fie personal, fie să faciliteze colaborarea cu profesioniști - electricieni, instalatori, zugravi etc.). Dacă e nevoie de reparații la mașina de spălat sau înlocuirea centralei termice, de exemplu, acesta va trimite o persoană specializată pentru a remedia situația.
 
Citește și: Cum îmi promovez online proprietățile imobiliare?

Închiriere apartamente în regim hotelier sau pe Airbnb

Spre deosebire de prima idee menționată anterior, închirierea în regim hotelier presupune puțin mai multă muncă. De obicei vorbim despre un volum mai mare de clienți, care ocupă imobilul respectiv pe termen mult mai scurt. Însă și încasările pot fi pe măsură, mai ales dacă vorbim despre apartamente aflate în zone turistice la mare căutare sau în contexte sezoniere profitabile (ex. festivaluri de muzică, de film sau alte evenimente populare care atrag mulți participanți).
 
Dacă alegi să închiriezi proprietăți în regim hotelier sau pe Airbnb, ține cont de faptul că va trebui să oferi servicii de calitate superioară, pentru a le face șederea cât mai plăcută oaspeților. Acomodarea vizitatorilor poate face diferența dintre un business de succes și unul care stagnează.
 
Astfel, vei dedica mai mult timp pentru întâmpinarea oaspeților (check-in), curățenie, reparații și echiparea apartamentelor cu toate cele necesare (prosoape, produse de igienă corporală, cafea, apă etc.).
 
De asemenea, ar fi indicat să le oferiți oaspeților sfaturi utile, ghiduri de călătorie, informații despre parcare, vecini sau alte aspecte relevante. Cu cât vor fi mai mulțumiți de șederea lor, cu atât veți avea mai multe recenzii pozitive și mai mulți clienți pe viitor.
 
Acesta este un exemplu de afacere de familie de succes pe care îl poți implementa destul de ușor, dacă investești într-o proprietate bine localizată și o promovezi corespunzător.
 
Citește și: Afaceri imobiliare în România - merită să deschizi o agenție în 2022?

Gestionare proprietăți imobiliare (Property Management)

Printre ideile de afaceri de familie de succes se numără și business-urile de property management (gestionare proprietăți imobiliare). Mai exact, dacă nu îți dorești să achiziționezi un imobil sau nu ai bugetul necesar la dispoziție, poți alege să gestionezi proprietățile imobiliare deținute de alte persoane.
 
Deseori, proprietarii care dețin mai multe imobile nu au timp să se ocupe de partea de mentenanță sau de task-urile administrative pe care le implică acest lucru. Fie au alte afaceri de care trebuie să se ocupe, fie au un job solicitant, fie pur și simplu preferă să externalizeze această activitate.
 
Astfel, un business de property management îți permite să intermediezi legătura dintre proprietari sau dezvoltatori imobiliari și chiriași. Printre activitățile gestionate de o afacere de acest tip enumerăm: servicii de mentenanță (ex. reparații, curățenie), păstrarea legăturii cu chiriașii și colectarea chiriei, inventarierea bunurilor la preluarea și predarea imobilului, întocmirea actelor necesare și depunerea lor la autoritățile autorizate etc.
 

Deschidere franciză agenție imobiliară

Dacă îți dorești să lansezi afaceri de familie care să producă venituri și mai mari, o agenție imobiliară este o idee excelentă. Într-adevăr, vei avea nevoie de un capital la început, însă poate fi o afacere foarte profitabilă, mai ales dacă alegi varianta de franciză.
 
O franciză vine la pachet cu numeroase avantaje și te poate ajuta să-ți crești afacerea într-un timp mult mai scurt. Încrederea pe care le-o transmiți potențialilor clienți este mult mai mare atunci când ai în spate background-ul solid al unui brand deja existent pe piață, cu o reputație bună și numeroase povești de succes.
 
De asemenea, pe lângă partea de reputație, te bucuri și de alte beneficii precum ajutor pe partea de marketing / promovare sau sprijin pentru dezvoltarea companiei pe termen lung. În plus, ai acces la tehnologie avansată, cursuri și practici de vânzări testate, care știi sigur că vor funcționa.
 
Pe cont propriu e un pic mai greu să le accesezi pe toate. Desigur, e important să lucrezi cu agenți imobiliari buni, care să poată încheia tranzacții reușite și să le ofere servicii de calitate clienților tăi. Având ca suport franciza imobiliară RE/MAX România, vei putea să le oferi cel mai bun training, să-i ajuți să-și depășească limitele și să se dezvolte pe plan profesional, iar asta va contribui enorm la creșterea vânzărilor și a profitului agenției tale.
 
Poți lua în calcul ca unii dintre membrii familei să fie primii agenți ai francizei, mai ales că vor beneficia de cursuri care îi vor ajuta să deprindă secretele meseriei.
 
Pentru mai multe sfaturi utile, te invităm să descarci și eBook-ul gratuit Plan de afaceri în imobiliare,  de unde vei afla cum să-ți structurezi planul de business pentru a avea succes în domeniul imobiliar.


Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX