Ești începător în ceea ce privește fotografia, dar vrei să avansezi și înveți cum să pozezi singur proprietățile imobiliare pe care le listezi? Ai ajuns în locul potrivit. Vei afla în continuare câteva dintre sfaturile de bază pentru a obține fotografiile profi pe care tu, proprietarul și cumpărătorii doriți să le aveți ca punct de pornire a unei discuții despre tranzacțiile ce se conturează în viitor.
Un punct de plecare excelent este să îți pui ochiul critic la muncă și să începi să-ți notezi elementele dintr-o fotografie care crezi că îi asigură succesul - adică imaginile care atrag mulți vizitatori pe listarea ta și sporesc interesul cumpărătorilor calificați.
Lumina naturală este unul dintre elementele cheie - gândește-te ce bine arată o cameră scăldată în lumina caldă a soarelui de după-amiază, dar și ce sentiment de confort și relaxare transmite celui care vede imaginea.
Dacă pentru interior e de preferat să pozezi pe lumină naturală, când ai de listat o vilă superbă, care e luminată artificial în exterior din multiple puncte, sigur n-ai vrea să ratezi prezentarea ei într-o asemenea captură.
Indiferent că pozezi interiorul sau exteriorul unei locuințe, alocă-ți câteva minute pentru a pregăti ”scena”, eliminând pe cât posibil elemente care ar putea distrage atenția.
Investește într-o cameră foto cu obiectiv larg
Dacă te-ai hotărât că vrei să înveți mai multe trucuri de fotografie și că vrei să faci singur fotografii profi, ți-ar fi foarte util să investești într-o cameră foto cu obiectiv larg, cu care vei surprinde un cadru mai larg, ce va oferi atât senzația de adâncime, cât și detalii fotografiilor pe care le vei face.
Evită să folosești trick-uri ca lentilele fisheye montate pe telefon sau un aparat compact. Chiar dacă e un trend printre agenți, fotografiile vor fi de slabă calitate și înșeală potențialul cumpărător, căci distorsionează spațiile, deci nu va crește cu nimic interesul celor ce vin la vizionare și realizează cum stau lucrurile cu adevărat în locuința respectivă.
Evită fotografiile verticale cât mai mult posibil
Indiferent că vrei să investești într-o cameră foto profi sau că momentan decizi să continui fotografierea imobilelor cu telefonul, evită să ții telefonul în poziție verticală de fiecare dată când situația îți permite.
Știm că vezi tot mai des fotografii pe verticală făcute cu smarphone-ul, dar creierul uman e obișnuit să vadă la orizontală, la un raport 4:3 (deși raportul standard tinde spre 16:9). Ține cont că e mai plăcut pentru ochiul nostru să vadă încăperile unui imobil sau exteriorul casei în fotografii orizontale. Cu alte cuvinte, trebuie să îți intre în reflex faptul că vei ține telefonul sau camera doar pe orizontală… iar pe verticală doar atunci când vei face portrete, ceea ce se întâmplă, cel mai probabil, după orele de muncă, bucurându-te de fotografie ca hobby.
Evidențiază cel mai atrăgător detaliu al fiecărei camere
Fotografii de top spun că unul dintre cele mai importante secrete este evidențierea acelui element din fiecare încăpere a locuinței care știi că va crește considerabil interesul celui care vede anunțul listat de tine. Să fie lumina naturală, poziționarea sufrageriei către o panoramă superbă sau poate un mic colț de dormitor care se dovedeste extrem de versatil, perfect poate pentru amenajarea unui spațiu de relaxare și lectură?
Pentru a putea centra atenția către aceste elemente, trebuie să te asiguri că încăperile sunt curate și ordonate, pregătite pentru ședința foto. Aici vei avea, desigur, nevoie de un proprietar dispus să colaboreze cu tine. Îi vei explica de ce e nevoie de aceste măsuri și că e nevoie să elimini elementele personale din fotografii, cum ar fi poze, jucăriile copiilor, dar și obiecte inestetice, precum cutiile de pe dulapuri sau produsele de curățenie. Ce poate aduce un plus fotografiilor sunt elemente ca un buchet proaspăt de flori, un coș cu fructe sau o masă aranjată ca pentru o cină.
Prezintă listările în 3D - treci la următorul nivel
Până nu de mult, era important să ai poze profesioniste, de înaltă calitate, pentru listările tale. Acum, când tehnologia continuă să avanseze, clienții tăi își vor dori - sau chiar se vor aștepta - să obțină un tur virtual al proprietății lor.
Acest element va aduce plus valoare mai ales pentru imobilele de lux, crescând șansele de a obține un preț foarte avantajos, deci și un comision pe măsură. Dacă simți că nu te descurci singur, cu siguranță vei găsi specialiști care vor face de la cap la coadă turul virtual.
Dacă ești ambițios, poți folosi tehnologia integrată în unele smartphone-uri îți va permite să faci fotografii 360°, ceea ce e o alternativă isteață atunci când nu reușești în nici un chip să convingi proprietarul de utilitatea unui tur virtual profi. De asemenea, ți-ar fi foarte utili ochelarii de VR sau cel puțin ochelarii cardboard pentru prospecții cu care ai început discuțiile și care vor să vadă turul virtual.
Află mai multe despre rolul realității virtuale din articolul
"Trendurile tehnologice care vor schimba regulile jocului în domeniul imobiliar"