Când nu putem fi fizic cu oamenii noștri, dar trebuie să comunicăm cu ei, trainingul și întâlnirile virtuale sunt o opțiuni excelente. Conducerea unei sesiuni online nu trebuie să fie intimidantă.
Există mai multe instrumente care oferă opțiuni gratuite sau plătite pentru găzduirea întâlnirilor online. Zoom, GoToMeeting, Skype, Facebook Live, Google Hangouts și Adobe Connect sunt opțiuni bune.
Primul pas pentru a conduce o întâlnire online eficientă este să te pregătești. Întreabă-te cine este publicul tău și de ce au nevoie cel mai mult?
Amintește-ți că intervalele de atenție vor fi mai scurte atunci când nu ești față în față, așa că organizează agenda în posibile subiecte scurte și concentrează-te asupra celor mai importante puncte la începutul întâlnirii.
Uneori poate fi de folos să repeți înainte de a organiza o astfel de întâlnire. Efectuează un test pentru a te asigura că tehnologia ta funcționează, videoclipurile tale se redau și afișarea partajării pe ecran funcționează. Fii pregătit pentru dificultăți tehnice și planifică un plan de rezervă. Uneori, lucrurile nu merg bine. Asigură-te că ai un plan pe care îl poți pune în aplicare rapid dacă trebuie.
Citește și: Sfaturi de a lucra de acasă pe perioada crizei COVID-19
Cum să menții participanții atenți și entuziaști
Poate fi mai dificil să menții participanții atenți și entuziaști atunci când trainingul sau întâlnirea sunt organizate în plan virtual. Utilizarea de imagini și vizualuri te pot ajuta. Planifică să le oferi ceva de descărcat și de revizuit, înainte sau după sesiune.
Dacă este posibil, pornește-ți camera și permite-le să îți vadă limbajul corpului și zâmbetul. Dacă este o întâlnire cu un grup restrâns, va fi de mare ajutor să le permiți tuturor să își pornească camerele și să interacționeze.
Asigură-te că ai timp alocat pentru discuții și întrebări live. Cele mai multe dintre instrumentele online permit chat sau adresarea întrebărilor live. Dacă este o întâlnire de training, stabilește din start dacă vei răspunde la întrebări pe parcurs sau la finalul întâlnirii. Dacă este o întâlnire de grup, permite tuturor să aibă șansa de a participa.
Nu uita că obiectivul este de a crea un sentiment de comunitate și discuții, precum și de a transmite informații importante.
Citește și: Fii mai productiv de acasă cu o rutină bine organizată, în timpul crizei COVID-19
Care sunt următorii pași după terminarea cursurilor, trainingurilor
În cele din urmă, este important să faci follow up. După ce se termină cursul sau întâlnirea, ce vor face participanții în continuare? De ce instrumente sau informații vor avea nevoie pentru a pune în practică? Unde vor găsi informațiile respective? Cum îi poți ajuta mai departe? Asigură-te că permiți participanților să știe răspunsurile la aceste întrebări.
Poți organiza în continuare întâlniri și sesiuni eficiente chiar și atunci când nu vă puteți întâlni personal. Dacă abordezi aceste sesiuni și întâlniri ca o oportunitate de a crea o comunitate, precum și de a educa, poți oferi, de asemenea, leadership atât de necesar în momente incerte.