Studiu de piață: Care au fost cele mai importante provocări pentru clienți și agenți în 2018?

Timp de citire: 8 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

analiza pietei imobiliare 2018 - studiuAșa cum era de așteptat, cele mai importante provocări pentru tranzacționările în domeniul imobiliar în 2018 sunt generate de preț.  În piața imobiliară se remarcă o serie de schimbări la nivel financiar care sunt influențate atât de nivelul de cerere din piață, cât și de sursele de finanțare disponibile prin sistemele de creditare.

 

Ce arată analiza pieței imobiliare pentru anul 2018

Așa cum arată raportul de piață realizat de Analize Imobiliare (platforma de date si studii de piata Imobiliare.ro), prețurile solicitate pentru locuințele disponibile spre vânzare în România în T2 2018 (atât apartamente, cât și case) s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat în primul trimestru din 2018), iar în cel de-al treilea trimestru al anului în curs, ansamblurile rezidențiale din România s-au apreciat cu 0,7% față de cele trei luni anterioare, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare. (sursa: Analize Imobiliare, platforma de date si studii de piata Imobiliare.ro).

dorel-nita-imobiliare

Dorel Niță - Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro

Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a încetinit din cauza volatilității cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăți existente, precum și numărului insuficient de locuințe nou-construite.

 

grafic-studiu-imobiliare-1Ca element central al unei tranzacții imobiliare, prețul reprezintă principala preocupare a clienților, aceștia fiind direct interesați să îl analizeze corect și să îl compare pentru a ști la ce rezultate să se aștepte în urma negocierilor și să caute variantele optime de finanțare. Cele două metode indicate de respondenții studiului nostru pentru verificarea prețurilor sunt:

  • Comparațiile online pe website-uri dedicate (portaluri imobiliare, agenții imobiliare, ex: Imobiliare.ro, etc.);
  • Propria experiență sau experiența altor agenți din piață.

 

Citește și: Retrospectiva pieței imobiliare în 2019 și ce ne așteaptă în 2020

Alte date din analiza pieței imobiliare pentru 2018

Finanțarea tranzacțiilor imobiliare

Din analiza pieței imobiliare reiese că programul „Prima casă” rămâne cel mai important pilon de finanțare - pentru anul în curs mai bine de jumătate din plafonul alocat fiind epuizat încă din primele 6 luni ale lui 2018. În prezent, fondurile disponibile pentru programul “Prima casă” sunt sub 25%, în ciuda faptului că, la ora actuală, există o serie de programe care implică în cea mai mare parte condiții similare. Beneficiarii acestui program sunt tinerii - aproape 70% cu vârste între 25 şi 35 de ani, iar 12% au mai puţin de 25 de ani.

Citește și: Ce se va întâmpla cu Programul PRIMA CASĂ în 2019. Bilanțul pe 2018 și așteptări pentru 2019

Modificări ale indicelui ROBOR

În ultimele luni în analiza pieței imobiliare s-au remarcat următoarele tendințe:

  • ROBOR la trei luni a scăzut la 3,18%, faţă de 3,21% - remarcându-se cea mai scăzută valoare a indicelui ROBOR 3M din 29 iunie 2018;
  • ROBOR la şase luni a scăzut la 3,38%, de la 3,40% - cea mai mică valoare pentru indicele ROBOR 6M din 3 iulie 2018.

[sursa: economica.net]

Citește și: Previziuni ROBOR 2019. Tot ce trebuie să știi despre cum te va influența ROBOR dacă ai un credit pentru locuințe

Creșterea cererii în piața imobiliară

În perioada ianuarie-septembrie 2018 numărul locuințelor vândute a ajuns la 427.960, reiese din  analiza pieței imobiliare. Județele care au înregistrat creșteri sunt: 

  • București (59.851);
  • Ilfov (30.621);
  • Timiș (26.088);
  • Cluj (24.854);
  • Brașov (20.180).
[*sursa: Imobiliare.ro]

Tendințe și așteptări ale pieței imobiliare 2019

În ceea ce privește tendințele și așteptările pentru 2019, clienții și agenții din piața imobiliară - respondenți ai acestui studiu Analiza pieței imobiliare - au demonstrat un optimism moderat atunci când au fost întrebați ce preconizează că urmează să se întâmple cu piața imobiliară. Mai puțin de 10% dintre aceștia cred că în 2019 piața imobiliară va cunoaște o îmbunătățire semnificativă, în timp ce peste 35% cred că prețurile pentru imobile vor crește cu până la 10%.

Citește și: Tendințe pentru piața imobiliară în 2020

cta-banner-articol-studiu

Află ultimele noutăți de la RE/MAX